Неделя, 16 Януари 2022
30
ноем
1
 

Д-р Николов: Пандемията доведе до намаляване броя на кръводарителите заради невярна информация

Вторник, 30 Ноември 2021 | 15:47:05 Надежда Ненова
1

Миналата седмица в социалните мрежи за пореден път се появиха редица съобщения от желаещи да дарят кръв, на които им е бил отказано, защото са ваксинирани срещу COVID. В комен

Миналата седмица в социалните мрежи за пореден път се появиха редица съобщения от желаещи да дарят кръв, на които им е бил отказано, защото са ваксинирани срещу COVID. В коментарите се редуваха мненията, че на ваксинираните е забранено да даряват за шест месеца, както и че им е забранено завинаги. От Zdrave.net се обърнахме към директора на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) д-р Николай Николов, който да разясни как и кога ваксинираните лица могат да стават кръводарители.

Д-р Николов, каква е причината ваксинираните срещу COVID лица да не могат да даряват кръв след имунизация и за колко време?

При началото на ваксинационната кампания срещу COVID-19 препоръчаните срокове в страната бяха съобразени с препоръките на Европейската комисия, както следва:

При имунизация с иРНК ваксини, каквито са тези на производителите Pfizer и Moderna, се препоръчваше отлагане от 4 седмици и не се допускаха за даряване кандидат-дарители между двете дози на ваксината. След втората игла при даряване на кръв се препоръчваше отлагане от 14 дни. Ваксините на AstraZeneca или други с атенюирани вируси се отлагаха за 28 дни.

Впоследствие препоръките на ниво ЕС бяха променени. Така към настоящия момент сроковете за отлагане са следните: При РНК ваксини: 48 часа след ваксиниране, ако няма нежелани реакции; 7 дни след възникнали нежелани реакции. За векторни ваксини - Janssen и Vaxzevria (AstraZeneca) срокът на отлагане от кръводаряване е 28 дни.

Сроковете на отлагане се прилагат при всяка игла от съответния ваксинационен цикъл. Тези срокове се отнасят за всички кръводарители – както на стандартна кръв, така и на реконвалесцентна плазма.

Няма ли опасност, ако Министерството постигне ваксинационните си цели, страната да остане за известно време без достатъчно кръводарители?

Пандемията доведе до намаляване броя на кръводарителите не само в страната, а и в световен мащаб. Разпространяването на невярна информация сред обществото е основен фактор, който допринася за това. Надяваме се, че представените факти ще спомогнат за намаляване негативното влияние на фалшивите новини, битуващи най-вече в социалните мрежи.

Забраната за кръводаряване важи ли и за ваксинираните срещу грип? Ако да – за какъв срок след имунизация? Ако не – каква е разликата и защо ваксинираните срещу COVID се третират различно?

Противогрипните ваксини никога не са били причина за забрана за кръводаряване. Според световните стандарти и нормативните документи в областта на кръвта, лицата, ваксинирани срещу грип, могат да даряват кръв без отлагане, в случай че се чувстват добре.

Както вече беше посочено, сроковете на отлагане от кръводаряване след ваксиниране срещу CОVID-19 са между 2 и 28 дни в зависимост от вида на приложената ваксина.

В раздел ІV „Подбор на донори” на Медицински стандарт по трансфузионна хематология, приет с Наредба № 9 от 25 април 2006 г., в „Критериите за временно отлагане на донори на алогенна кръв“ и „Имунизации“ е описано, че ваксинирането с противогрипна ваксина не е причина за отлагане от даряване на кръв и кръвни съставки при добро здравословно състояние и липса на контакт с вируса. Решението за допускане до даряване на кръв е отговорност единствено на лекаря – ръководител на екипа за кръвовземане, на база лабораторното и медицинско освидетелстване на кандидат-кръводарителя и експертизата.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
n63Q

Гост 30.11.2021 22:44:15

Браво докторе-точно,ясно и стегнато обяснение!Поздрави от Швеция!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Николай Спасов: Надеждата за живот никога не умира, въпреки страха от болестта
16.01.2022 10:38:50 Невена Попова

Д-р Николай Спасов: Надеждата за живот никога не умира, въпреки страха от болестта

Д-р Николай Спасов e завършил медицина в СУ "Св. Климент Охридски " през 2019 г. От април 202 ...

4389 са новодиагностицираните с COVID-19 (Обновена)
16.01.2022 08:25:05

4389 са новодиагностицираните с COVID-19 (Обновена)

4 389 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие, 2 343 от които са ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...