Неделя, 16 Януари 2022
21
ноем

Д-р Дарина Хаджиева: Всеки, който е избрал пътя на медицината, е знаел, че ще се изправи пред трудности      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Дарина Хаджиева завършва медицина през 2017 г. в Медицинския факултет на Софийски университет . През септември същата година започва работа в МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски“ АД, като лекар ординатор. От началото на 2018 г. е специализант по ендокринология в Отделението по вътрешни болести с дейност по ендокринология и нефрология. Участва активно в национални конгреси и семинари.

Д-р Хаджиева, как решихте да се посветите на медицината?

Решаваща роля в избора ми за медицината изигра моят брат. Той преживя тежък инцидент, получи изгаряния. В онзи момент, когато наблюдавах лекарите и целия екип, който беше около него, си пожелах някой ден аз да съм този човек, който помага и дава всичко от себе си за здравето и живота на хората.

Защо избрахте да специализирате ендокринология?

Ендокринологията е свързващото звено между всички специалности, тя е изключително логична и интересна. Избрах я, защото изучава най–фината настройка на човешкия организъм - хормоналния баланс

Лесен ли беше за Вас скокът от студентската скамейка към работата в болница?

Не ми беше никак лесно, но за мой голям късмет попаднах и започнах специализация в прекрасно отделение, с лекари и екип, които ми помагат, дават ми знания и ме напътстват, за да съм подготвена за следващото ниво на работа - да стана добър специалист в тази клинична област.

Как се отрази пандемията на дейността на отделението, в което специализирате?

По време на пандемията доста от пациентите бяха изплашени и избягваха да идват в болницата. Това доведе до повече спешни състояния, заради дългото чакане, дългото забавяне на хората преди да потърсят лекарска помощ. Увеличиха се значително болните с тежка декомпенсация на захарния диабет, особено след прекарана COVID инфекция.

Кои според Вас са най-големите трудности и предизвикателства, с които се сблъскват специализантите?

Това е доста труден, дълъг за разглеждане и наболял въпрос, тъй като трудностите и предизвикателствата пред младия специализант са много. Като започнем от липсата на достатъчно места за специализанти, преминем през финансовия аспект и стигнем до това, че срещаме затруднения да създадем доверие у пациентите. Но, въпреки всичко смятам, че всеки, който е избрал пътя на медицината, е знаел и осъзнавал, че ще се изправи пред трудности, които му предстоят .

Как виждате развитието си като ендокринолог, над кои проблеми от тази област бихте искали да работите в бъдеще?

Както всеки млад лекар и бъдещ ендокринолог, полагам много усилия, за да се докажа не само като специалист, но и като лекар, който успява да създаде доверие и добра връзка с пациентите.

Ендокринологията е обширна специалност, тя обхваща целия хормонален баланс на човешкия организъм, затова ми се иска да натрупам опит и знания във всяка отделна подобласт на тази огромна наука. Иска ми се да работя не само върху диагностициката и лечението, а и да успея да науча и създам у пациентите си навика да посещават профилактични прегледи, тъй като болестите от тази специалност много често протичат безсимптомно, а с добра профилактика бихме могли да ги открием навреме и да реагираме бързо .

Кое е любимото Ви занимание в свободното време?

Макар и рядко да намирам свободно време, когато го имам, обичам да го прекарвам с близки и приятели и заедно да обикаляме сред природата. Но, понякога обичам да оставам сама, да слушам музика или да чета любима книга с чаша кафе в ръка.

Какво искате да пожелаете на колегите, с които работите в края на тази толкова трудна година, втората от началото на пандемията?

Първо искам да им благодаря за това, че са ме приели и имам честта да работя и да се уча от тях. Това, което искам да им пожелая на първо място е здраве. Пожелавам им да бъдат търпеливи и все така всеотдайни в борбата за здравето и живота на нашите пациенти.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$DPj


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Николай Спасов: Надеждата за живот никога не умира, въпреки страха от болестта
16.01.2022 10:38:50 Невена Попова

Д-р Николай Спасов: Надеждата за живот никога не умира, въпреки страха от болестта

Д-р Николай Спасов e завършил медицина в СУ "Св. Климент Охридски " през 2019 г. От април 202 ...

4389 са новодиагностицираните с COVID-19 (Обновена)
16.01.2022 08:25:05

4389 са новодиагностицираните с COVID-19 (Обновена)

4 389 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие, 2 343 от които са ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...