Понеделник, 27 Юни 2022
27
февр
1
 

Д-р Йордан Христов: Много усилия и спасени животи останаха встрани от общественото внимание

Неделя, 27 Февруари 2022 | 10:20:42 Невена Попова
1

Д-р Йордан Христов е роден в Благоевград. Завършва Медицински университет – София през 2015г. От 2015 до 2019 г. д-р Христов специализира в Клиниката по вътрешни болести при УМБАЛ „Св. Анна“ – София. През 2019 г. придобива с
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Йордан Христов е роден в Благоевград. Завършва Медицински университет – София през 2015г. От 2015 до 2019 г. д-р Христов специализира в Клиниката по вътрешни болести при УМБАЛ „Св. Анна“ – София. През 2019 г. придобива специалност по кардиология. През 2020 г. става част от екипа на Спешно отделение в Университетска болница „Лозенец“.

Д-р Христов, как избрахте да се посветите на кардиологията?

Интересът ми към медицината, а впоследствие и към кардиологията при мен води се появи още, когато бях ученик. Произхождам от лекарско семейство и за мен това бе естественият път за реализация в живота.

Преминали сте през една от най-добрите школи в тази специалност – клиниката на УМБАЛ „Св.Анна“. Кои бяха Вашите учители там, с какво работата в нея допринесе за формирането Ви като лекар?

Да, в тази клиника започнах като доброволец, после завърших и специализацията си. Мога само да благодаря на проф. Димитър Раев за доверието, което ми гласува, на учителите ми д-р Прокопова и д-р Тасева, на доц. Финков. Те ме научиха на фундаменталните принципи в тази специалност, дадоха ми знания, които се безценни. Следвам тези принципи и до днес в работата си. Не мога да не спомена и д-р Д-р Николаева, с която бяхме едни от първите специализанти в тази клиника.

Пациентите на такова място са полиморбидни и усложнени в голяма част от случаите. Това те учи да подхождаш в цялост към всяко едно основно или придружаващо заболяване, на подход, който е цялостен от клинична гледна точка.

Изморява ли или обогатява спешността? Има ли всъщност такава алтернатива ?

Това бе следващият етап в развитието ми като лекар. Всеки един от нас ежедневно се сблъсква със спешността в работата си, независимо дали работим в болничната или доболничната помощ. Мен лично това ме обогати, усъвършенства ме като специалист. Съвсем логично реших да продължа развитието си в болница с високо ниво на оборудване, организация на работата, която следва високи стандарти в медицината и има традиции, каквато е Университетска болница „Лозенец“.

Сега сте част от екипа на нейното спешно отделение. Разкажете за ежедневието си там.

Работата в такова отделение не се различава по нищо от работата във всяко друго в страната. При нас постъпват всякакъв тип пациенти. Знаете, че болницата бе превърната в интензивен COVID център. Пое ударната вълна на пандемията заедно с другите болници. Тук постъпват предимно тежко болни пациенти, които се нуждаят от интензивни грижи, свързани с COVID или пациенти с постCOVID синдром, хирургични случаи, много сърдечно- съдова патология. Болницата е известна с добрата си кардиология, съдова и сърдечна хирургия, а така също с коремна хирургия, вътрешна клиника, педиатрия и акушеро-гинекология. Това дава много възможности и много знания.

Как се отрази пандемията на работата на Вашия екип?

Отрази се както във всяка една болница. Дефицит на персонал, много извънреден труд, натоварен график. Не е тайна, че медицинският персонал работим на повече от едно място. Много усилия и спасени животи, останали встрани от общественото внимание. В последно време, като че ли скандалите в сектора изместиха фокуса на внимание от доброто и позитивното, което правим.

В личен план какви са плановете Ви за професионално развитие?

Интересите ми в областта на кардиологията са насочени в доболничната помощ, където развивам кардиологичен кабинет. Това са ранна диагностика на сърдечно- съдовите заболявания като артериална хипертония, ритъмно-проводни нарушения, исхемична болест на сърцето, лечение и проследяване на пациенти със сърдечна недостатъчност. Философията ми е, че ранната диагностика и навременното лечение предотвратява хоспитализацията, смъртността и инвалидизацията.

На какво посвещавате свободното си време?

Спортувам, умерен планинар съм, карам колело и съм сгоден.

Кои са ценностите, които сте готов да отстоявате винаги и навсякъде, принципите, от които се ръководите като човек и лекар?

Да помагам с каквото мога доколкото ми позволяват знанията и възможностите. Да не вредя.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Cm%Y

Магдалена Младенова 27.02.2022 15:03:27

Прекрасен млад човек и ерудиран лекар Знае и може като вълшебник Неговите болни ще бъдат здрави и с шанс за дълголетие.....


Всичко за коронавируса
Още новини
Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас
26.06.2022 13:57:27

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас. Това съобщи за Нова телевизия главният държаве ...

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към
26.06.2022 10:54:28 Невена Попова

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към "Пирогов" започна още като студент

Д-р Александър Стефанов завършва медицина в Медицински университет - гр. Варна през 2016 г.В ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...