Неделя, 16 Януари 2022
14
ноем

Д-р Красен Иванов: Работата не е, за да преживяваме дните, а за да ги изпълним със смисъл      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Красен Иванов завършва медицина в Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна през 2014 г.

След дипломирането си работи в частни лечебни заведения в София и Варна. От 2015 г. е специализант по гастроентерология във Втора вътрешна клиника - Отделение по гастроентерология на Болница Токуда. През 2019 г. придобива специалност по гастроентерология и е назначен като лекар-специалист в отделението.

Научните му интереси са в няколко области на гастроентерологията: хепатология, асцити, перитонеални портове за дренаж на малигнени асцити. Работи и над проблемите на неалкохолната стеатозна болест на черния дроб. Има опит в абдоминалната ехография, перкутанните интервенции под ултразвуков и рентгенов контрол, лечението на чернодробните тумори, перкутанната туморна аблация.

Тази година на Деня на българския лекар д-р Иванов бе отличен от БЛС с наградата на съсловната организация в категорията "Ти си нашето бъдеще".

Д-р Иванов, наскоро бяхте отличен с награда от БЛС. Как приемате това признание на съсловната организация?

Да бъда отличен с наградата на БЛС за мен е чест и стимул да продължавам да се развивам. Моят труд бе забелязан благодарение на номинацията на болница „Токуда“, в която имам честта и щастието да работя. Ръководството на болницата дава възможност на младите лекари да се развиват, да разгърнат потенциала си и да работят в полза на своите пациенти. Това е много мотивиращо за всички нас.

Разкажете за методиката, която сте създал, и нейните предимства.

Първо искам да уточня, че ние не сме създали тази методика, това е процедура, която се извършва рутинно в развитите държави по света. Ние я въведохме в България, защото видяхме предимствата и ползите за пациентите и най-вече независимостта, която получават.

Тези устройства откъсват онкоболните от болничните заведения, а това е много важно за тях и техните близки, особено в настоящата пандемична ситуация.

Устройството представлява перитонеален тунелен порт-катетър със специална клапа. Чрез него онкоболните пациенти с асцит, които натрупват големи количества течност в коремната кухина, могат да я източват в домашни условия. Досега тези пациенти посещаваха болниците непрекъснато за провеждане на парецентеза - процедура, при която чрез пункция с игла се източва течността от коремната кухина, един до два пъти месечно, а при по тежките форми – всяка седмица.

Ние предлагаме алтернатива на парацентезата. До момента сме поставили над 130 такива устройства, проследяваме редовно пациентите и отчитаме предимствата и недостатъците на тази методика.

Искам да Ви върна малко назад във времето – как избрахте медицината за професионална съдба?

Аз съм второ поколение лекар в нашето семейство. Баща ми е лекар и той запали тази искрица в мен. Наблюдавах през годините неговата всеотдайност, неговата грижа за пациентите. Разбрах огромната важност и отговорност да бъдеш лекар и така моят избор на професия си дойде някак естествено.

Защо решихте да станете гастроентеролог?

Както вече казах, медицината не бе „далечна“ за мен. Исках да се развивам в област, която е многолика, обхваща много органи и широк спектър от патологични състояния. Мечтаех да работя в специалност, в която иновациите ще вървят ръка за ръка с нейното развитие.

Такава за мен е гастроентерологията и вече мога смело да кажа – да, това е моята специалност.

Кои са учителите Ви в специалността?

Благодарен съм, че съм имал и имам възможност да се докосна до работата на много изтъкнати специалисти в тази област. Ако трябва да посоча хората, които ми разкриха тайнството, наречено „гастроентерология“ - това са д-р Радин Цонев, д-р Розалина Балабанска и проф. Симеон Стойнов. Това са моите учители и аз съм им безкрайно благодарен, че ми дадоха шанс, че ме приеха в техния екип, че ми разкриха красотата на професията. Тук е мястото да кажа, че приемам тази награда като награда за целия ни екип.

От какви принципи се ръководите в общуването с пациента и близките му?

Пациентът е нещо повече от медицински случай. Аз гледам на него като на човек, който носи в себе си страхове, убеждения и обстоятелства. За мен е много важно да изслушвам пациентите, да мога вникна в техните проблеми, да им обясня на достъпен език какво им предстои и да се уверя, че са ме разбрали правилно.

Кои качества цените най-много в колегите, с които работите?

Работата не е, за да преживяваме дните, а за да ги изпълним със смисъл. Това е нашето време за живеене, което се определя от хората, с които го живеем. Мисля, че моите колеги разбират много добре това.

Коя Ваша мечта бихте искал да реализирате в близко бъдеще и в по-далечна перспектива?

Мечтая да стана поливалентен гастроентеролог, да имам шанса да се развивам във всички направления на гастроентерологията. В нашата професия е необходимо да се развиваме постоянно. Да мечтаем, да постигаме мечтите си и да не спираме дотам.

Това е може би най-важният урок, които съм научил от баща си и от учителите си. Медицината е необятна наука, едно море от знания, опит и мечти. Щастлив съм, че съм в него!Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ymZk


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Николай Спасов: Надеждата за живот никога не умира, въпреки страха от болестта
16.01.2022 10:38:50 Невена Попова

Д-р Николай Спасов: Надеждата за живот никога не умира, въпреки страха от болестта

Д-р Николай Спасов e завършил медицина в СУ "Св. Климент Охридски " през 2019 г. От април 202 ...

4389 са новодиагностицираните с COVID-19 (Обновена)
16.01.2022 08:25:05

4389 са новодиагностицираните с COVID-19 (Обновена)

4 389 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие, 2 343 от които са ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...