Понеделник, 20 Септември 2021
18
юли

Д-р Даниел Петков: Мечтая да работим по-спокойно и да има резултат от нашата работа      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Даниел Петков е отоларинголог, началник Отделение  „Уши, нос, гърло“ в УМБАЛ Бургас от 2006 г. Завършил МУ Варна. През 1990 г. започва работа в Транспортна болница – Бургас, а през 1991- в Окръжна болница, сега УМБАЛ Бургас, където изминава всички стъпки в кариерното си развитие  - от ординатор, до началник отделение.  Д-р Даниел Петков е бургазлия. Потомствен лекар  – баща му е бил уважаван УНГ-специалист, а майка му – педиатър. Името му присъства и в класацията „Лекарите, на които вярваме“ и се нарежда сред стоте първи имена на лекари в страната. А в отделението докторът пази богата колекция от благодарствени творби на свои пациенти – стихове, разкази, ръчни картички, картини.

Д-р Петков, кое Ви насочи към медицината и по-конкретно към УНГ специалността?

Майка ми и баща ми бяха лекари и интересът в мен към медицината се зароди още в училище. Специалността УНГ винаги ми е харесвала, защото това е една поливалентна специалност. Искал съм да работя и оперативна дейност, а тази специалност дава възможност и за двете.

Кое Ви провокира да останете в България?

За мен никога не е стоял въпросът дали да работя и живея в чужбина. Истината е, че съм посещавал редица конгреси, имам и специализации извън в България, но не съм се замислял да работя навън. Имам страшно много приятели, роднини и близки тук и може би поради тази причина не съм искал да се реализирам в чужбина. Мисля, че България не е лоша държава и има добри възможности в нея. Може би тук нещата се случват по-трудно, поради много причини, но като цяло смятам, че не е лошо място.

Какви са впечатленията от развитието на специалността УНГ в България в сравнение с опита навън?

Смятам, че отделението, в което работя, е на достатъчно добро ниво. Специално в Бургас лечението на ушните болести е много добро и се работи, както се работи в цял свят. Хората в България има усещането, че нивото на медицината тук не е достатъчно добро, но това не е съвсем така. Никъде в света няма и такъв улеснен достъп до специализирана медицинска помощ, какъвто има тук. Разбира се, има още много неща, които могат да се подобрят, най-вече по отношение на апаратурата и оборудването в УНГ специалността, която се обособява като висохотехнологична. Това обаче е повсеместен проблем поради недостатъчното финансиране на клиничните пътеки. Новостите, които се опитваме да въвеждаме, най-често са свързани с много скъпа апаратура и невинаги е икономическо издържано тя да се подсигури. За жалост е така.

Кои са предизвикателствата в работата Ви?

Стремежът в нашата работа е да има възможно най-малък дефицит на някаква функция. Това е нещото към което съм се стремил винаги – пациентите да си тръгват със запазено много добро качество на живот.

За какво мечтаете в професионален план?

Да работим по-спокойно и да има резултат от нашата работа. Дано да има все повече доволни пациенти.

Имате ли хоби, с което да си почивате?

Нямам конкретно хоби, но когато имам възможност, пътувам. Общо-взето тази професия не остава доста време за хоби, особено ако човек се старае да следи новостите и да е „в крак“ с тях.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dqck


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
НЗОК публикува правилата за изписване на безплатни лекарства срещу COVID
20.09.2021 14:15:53

НЗОК публикува правилата за изписване на безплатни лекарства срещу COVID

Безплатните лекарства за домашно лечение на COVID ще бъдат изписвани на здравноосигурени лица с п ...

Прокуратурата проверява случая с нападението над ваксинационен пункт във Варна
20.09.2021 13:34:36

Прокуратурата проверява случая с нападението над ваксинационен пункт във Варна

Районна прокуратура-Варна се самосезира след публикации в медиите за случай на възпрепятстване на ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...