Неделя, 27 Ноември 2022
26
септ
 

Д-р Илиев: Целта на профилактичните прегледи е да се открият рано сърдечносъдовите заболявания

Понеделник, 26 Септември 2022 | 10:10:30


Във връзка със Световния ден на сърцето – 29-ти септември, на 28-ми и 29-ти септември 2022 г. в Университетска болница „Лозенец“, се организират безплатни лабораторни (кръвни) изследвания и последващи кардиологични прегледи. Паке

Във връзка със Световния ден на сърцето – 29-ти септември, на 28-ми и 29-ти септември 2022 г. в Университетска болница „Лозенец“, се организират безплатни лабораторни (кръвни) изследвания и последващи кардиологични прегледи. Пакетът изследвания включва тропонин I, общ холестерол, триглицериди ,HDL холестерол и LDL холестерол.

„Целта на тези прегледи е да се открият пациенти, които имат маскирани случаи на високо кръвно налягане и като цяло сърдечни заболявания, за които не са предполагали. Не винаги сърдечните страдания биват ранно разпознати. Ще си позволя да цитирам Майкъл Фелпс, който казва, че проблемът със сърдечните заболявания е че първият симптом често е фатален. Това е смисълът на профилактиката“, каза пред БНР д-р Петър Илиев, кардиолог в Клиника по кардиология на УМБАЛ “Лозенец”.

„Най-често случайно се откриват вродени сърдечни заболявания, шумове на сърцето, като например при преглед за пневмония, когато се прослушва и гръдният кош, и сърцето. Най-важното за промотиране на здравето като цяло според мен е да се открият пациентите с високо кръвно налягане и да се промотира вредността от тютюнопушенето“, допълни д-р Илиев.

След общите изследвания ще има изследвания и при специалист. По думите на д-р Илиев най-важните показатели, на които трябва да се обърне внимание след подобни кръвни изследвания за сърдечни проблеми, са екстремно високите нива на холестерола – това е предсказващ фактор за ранна атеросклероза при по-млади пациенти и сърдечносъдови заболявания. Друг показател са завишените стойности на бъбречни маркери – това са креатинин, урея, пикочна киселина, те нерядко са завишени, когато човек дълго време е имал високо кръвно налягане. Това води до увреждане на бъбреците и съответно до увеличаване на тези показатели. Друг показател е тропонинът, който е маркер за сърдечно страдание. Той може да бъде повишен по различни причини, но самото му повишаване означава, че се налага преглед при кардиолог и ЕКГ, а дали се налага и ехокардиография, ще се преценява индивидуално.

Д-р Илиев посъветва, ако хората нямат оплаквания, след 30-тата си година веднъж на пет години да си правят профилактични прегледи и изследвания за здравето на своето сърце. Този принцип важи за хората над 60 години, като общопрактикуващите лекари би следвало да разпознават кои хора са рискови за развитие на сърдечносъдови заболявания. Според него безплатните прегледи са важни за хората, които са спирани по финансови причини да отидат при специалист и да се хванат заболяванията им рано.

„Често срещано заболяване е стенокардията. Тя също може да се установи при тези прегледи, които организираме за хората безплатно. Така пациентите ще могат да се възползват и от започване на медикаментозна терапия, като трябва да отбележим, че успехите на кардиологията в немалка степен се дължат именно на новите медикаменти. Стенокардията трябва да се лекува, защото тя е израз на исхемичната болест на сърцето. При нея по кръвоносните съдове на сърцето има отлагания и те предизвикват страдание на сърцето. И ако в условията на вирусна инфекция, на тютюнопушене и други фактори настъпи внезапен инцидент, настъпва инфаркт. Това води след себе си сърдечна недостатъчност и до други страдания, не само за сърцето“, каза той.

„Лечението на високото кръвно налягане в световен мащаб е запазило много хора от това да получат сърдечносъдови инциденти рано или въобще да не ги получат“, допълни още д-р Илиев.

Според него българинът не контролира добре високото кръвно и това се дължи най-вече на диетата му. „Най-вече заради прекомерната консумация на сол и солени храни. Тези, които спазват правилото за по-малък прием на сол и редовно физическо натоварване и разходки, ходене на пеша и избягване на обездвижването, което важи и за младите хора, не само за по-възрастните, може да избегнат проблемите със сърдечносъдовите заболявания“, изтъкна още д-р Илиев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
sn4K


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Славена Стоянова: Добрата комуникация с пациента е ключова за изграждането на доверие
27.11.2022 11:02:16 Невена Попова

Д-р Славена Стоянова: Добрата комуникация с пациента е ключова за изграждането на доверие

Д-р Славена Стоянова е завършила медицина в МУ - София. Веднага след дипломирането си започва ...

50 са новите COVID случаи, няма починали
27.11.2022 09:39:43

50 са новите COVID случаи, няма починали

50 са новите случаи на коронавирус в България, показват данните на Единния информационен портал. ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...