Четвъртък, 28 Октомври 2021
13
ян
3
 

Д-р Асен Меджидиев: Нямаме право да осъждаме предварително никого

Лекарският съюз трябва да може да налага санкции на недобросъвестни лекари

Понеделник, 13 Януари 2020 | 12:09:52 Надежда Ненова
3

Трябва да има промяна в Закона за съсловните организации, с която да се разширят правомощията на Българския лекарски съюз като коректор и проверяващ орган върху лекарското съсловие. Това заяви председателят на Столичната лекарска колегия към БЛС д-р Ас

Трябва да има промяна в Закона за съсловните организации, с която да се разширят правомощията на Българския лекарски съюз като коректор и проверяващ орган върху лекарското съсловие. Това заяви председателят на Столичната лекарска колегия към БЛС д-р Асен Меджидиев пред Zdrave.net като поясни, че това е по-добрият начин да се ограничат възможностите за грешки и злоупотреби в съсловието, отколкото публичните обвинения и съдопроизводството.

„В експертните групи в различните специалности много добре си познаваме колегите. Ние можем да бъдем много по-критични и по-навременни като реакция и да предотвратим един неблагоприятен изход от лечение или неправилна практика с налагане на санкция в самото начало, още преди да се е случило каквото и да било. Тогава предотвратяваме достигане до етапа на неблагоприятния изход от лечение и достигане на колегата до досъдебно производство и до следствие и прокуратура. Така можем да помогнем на обществото, както и да запазим съсловието от опетняване от лошите практики на определени единици. Както във всяка една гилдия има и нечитави хора, но не можем да разглеждаме цялата гилдия като такава. Трябва да можем сами да осъдим тези колеги. Във Франция и Германия мерките се взимат на ниво лекарски съюз и в тези държави налагането на административно наказание предотвратява по закон стартирането на досъдебната процедура“, уточни д-р Меджидиев.

По думите му изразът „лекарска грешка“ се използва неправилно. „Нямаме право да осъждаме предварително никого, нито да обвиняваме, че някой е сгрешил, преди да са се произнесли съответните органи след проверка или разследване. До този момент тези проблеми трябва да бъдат наричани „неблагоприятен“ или „незадоволителен“ изход от лечението. Когато се казва „лекарска грешка“ ние визираме съответния човек, който накрая може да се окаже, че въобще няма никаква вина. Един лекар, завършвайки медицина, започва да гради авторитета си и да печели доверието на пациентите. Това коства доста години и при недобър резултат не може да кажем, че този колега е сгрешил. Защо? Защото след три дни или три месеца се разбира, че няма такова нещо. Дори да се обяви публично това, този човек вече е грешен в съзнанието на обществото. Той вече е очернен“, допълни д-р Асен Меджидиев.

По време на семинара „Лекарска грешка или неблагоприятен изход от лечение“, който се проведе през почивните дни в Правец, акад. Владимир Овчаров уточни, че в медицината източници на грешки са човешкият фактор, ниво на знание, проблеми в системата, небрежност, комбинирани причини и недобросъвестност. „Небрежността е престъпление, а недобросъвестността е непростима“, подчерта той.

По думите на адвоката на Столичната колегия Иван Сотиров има много осъдени медици, а дела се водят всяка година. „Дори и в момента имам три висящи дела срещу лекари, обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост", каза той.

Според д-р Асен Меджидиев причините за един неблагоприятен изход са много. „Лекарят може да е виновен заради немарливост, за забавяне на процедурата, може системата и алгоритъмът да не са най-добрите и да са довели до него. Има наложени наказателни производства на колеги, макар че други обстоятелства са довели до неблагоприятен изход. Лекарят може да бъде виновен, но може да не е сгрешил. Вината се присъжда от съда“, каза той.

„Трябва да запазим доверието между пациенти и лекари и да сме много внимателни в изказа пред обществото, защото доверието много лесно се руши. След случката с починалото детенце, стана изключително тежко да лекуваш деца. Това се вижда в очите на родителите. Те идват с определена настройка, макар че стана категорично ясно, че колежката няма никаква вина. В общественото пространство остана друго, в съзнанието на родителите остана друго, както и страха на лекарите, че могат да попаднат на детенце с такава диагноза, се наслагва. В същото време ние също много тежко изживяваме смъртта на пациент и не можем да я преживеем“, допълни д-р Меджидиев. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
j179

? 13.01.2020 18:35:51

А какво стана с убиеца на фелдшера в село Орешник? Иван Пачелиев пуснахте ли го у дома, да хапва пържолки и да замезва? Или - ЗАБРАВЕТЕ ТОЗИ СЛУЧАЙ, нали? Що няма журнaля да се заинтересуват, да направят разследване...? Хикимяне, Васко Иванов, къде сте бре?

Гост 13.01.2020 13:09:42

Какво стана с обещанията на УС на БЛС след Нова Година (видиш ли) да се заемат с обвинителите на лекари без съд и присъда назовавани като виновни. Страх ви е от върховната мутра да го посочите като такъв а ? Нали Маджаров ? От умрел писмо е от вас някой лекар да получи защита от мутрокомунистите във властта

Гост 13.01.2020 17:02:57

Mда тези казаха ,че ще се самосезират за безпочвените обвинения срещу д-р Елена Георгиева и така си остана .Сигурно още не са изтрезнели след празниците и не са могли да се самосезират. Най-вече ги е страх да обявят Мутрата за клеветник.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Ограничават плановата дейност и разкриват още 50 интензивни легла в София
27.10.2021 20:35:20

Ограничават плановата дейност и разкриват още 50 интензивни легла в София

До дни предстои плановият прием и плановата оперативна дейност в София да бъдат временно ограниче ...

Държавният глава на тържество на МУ - Пловдив за Деня на будителите
27.10.2021 17:26:52

Държавният глава на тържество на МУ - Пловдив за Деня на будителите

На 28 октомври Медицинският университет – Пловдив ще отбележи 1-ви ноември – Ден на н ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...