Понеделник, 20 Септември 2021
02
авг
1
 

Д-р Дора Маринова: Ваксинирах се, защото с очите си видях колко тежък може да е COVID

В момента сме в ситуация "затишие преди буря"

Понеделник, 02 Август 2021 | 13:55:29
1

Доц. Дора Маринова е специалист пулмолог с богат клиничен опит и с основни интереси в областта на интерстициалните белодробни болести, саркоидоза, обструктивни белодробни болести (астма и ХОББ) и възпалителни заболявания на белите дробове. Доктор п

Доц. Дора Маринова е специалист пулмолог с богат клиничен опит и с основни интереси в областта на интерстициалните белодробни болести, саркоидоза, обструктивни белодробни болести (астма и ХОББ) и възпалителни заболявания на белите дробове. Доктор по медицина с над 50 научни публикации като автор и съавтор в областта на белодробните болести. Носител на наградите „Златен Хипократ” 2008 за отличен успех, „Дарзалас” 2013 за принос в Клиничната онкология, „Млад пулмолог” 2014. От 2014 г. до 2017 г. е асистент, от 2017 г. главен асистент, а от октомври 2019 г. е доцент по белодробни болести към Катедрата по белодробни болести на Медицински университет София, МБАЛББ "Св. София". От 2020 г. доц. Маринова е част от екипа специалисти на УМБАЛ Медика Русе и началник на COVID сектора към Вътрешно отделение на болницата.

Интервюто с нея е част от  кампания, организирана от Българска болнична асоциация с подкрепата на Български лекарски съюз, Национална пациентска организация, Национално сдружение на частните болници, Български фармацевтичен съюз, Център за защита правата в здравеопазването, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, с цел подпомагане на ваксинационния процес у нас.

Д-р Маринова като началник на COVID сектора към Вътрешно отделение в УМБАЛ „Медика“ – гр. Русе, кажете ни как изглежда в момента отделението и каква беше ситуацията при предишните вълни?

През последните няколко седмици в сектор COVID-19 към Вътрешно отделение на УМБАЛ Медика е сравнително спокойно. Имаме няколко стабилизирани пациента, които долекуваме поради усложнения на болестта и няколко нови с умерено тежка форма. Бих казала, че е затишие пред буря. Миналото лято ситуацията беше подобна, като постепенно нарасна броят на пациентите. В пиковите моменти на епидемията сме достигали до 130 пациенти, а секторът беше обхванал два етажа от сградата на болницата. В лечението и грижите за пациентите бяха ангажирани около една трета от персонала на УМБАЛ Медика. При последния пик на заболеваемостта имаше повече тежки случаи, което наложи и разширяване на интензивния ни сектор.

Готвите ли се за нова вълна и по какъв начин?

Готови сме във всеки един момент за неминуемото покачване на заболеваемостта. Имаме план, както за разширяване на сектора, така и за увеличаване на персонала му. За съжаление всичко това е за сметка на другите отделения. Имаме достатъчно медикаменти, кислород, предпазни средства. Натрупахме опит с предишните пикове на пандемията. За съжаление, очакванията за следващата вълна са за изключително рязко покачване на заболеваемостта в един момент, което със сигурност ще доведе до бързо запълване на местата в болниците и претоварване на здравната система. Чувстваме се подготвени, но дали това наистина е така, ще разберем чак когато ни удари поредната вълна.

Всъщност най-добре е да не се разболяваме. Не трябва да се отпускаме, а да продължаваме да спазваме добра хигиена, да носим маски в затворени пространства и да се дистанцираме. Това важи и за тези, които са ваксинирани. Ваксинацията е важна част от превенцията на COVID-19. Тя помага да се избегне развитие на тежки форми на COVID-19 при евентуално заразяване, както и да не настъпи постCOVIDен синдром. Медицинският персонал е важно да е ваксиниран, поради което в УМБАЛ Медика имаме ваксинационна кампания, извършваме тестване за антитела след имунизация и преболедуване, а скоро ще можем и да изследваме и клетъчен имунитет срещу COVID-19.

Какви са вашите лични очаквания за следващата вълна на пандемията – все по-често се говори, че това ще е вълната на младите и неваксинираните?

Най-уязвими са хората без имунитет към COVID-19. Нямам определени очаквания, тъй като досега сме имали всякакви случаи. COVID-19 не подбира по пол, възраст, придружаващи болести, а и трудно се предвижда ходът му. Трупаме все повече знания и опит. Освен това има и т.нар. постковиден синдром, чието развитие не е в асоциация с тежестта на първоначалното заболяване, изразява се със симптоми от различни системи на организма с трайност повече от 6 месеца. Препоръчвам на всички да се ваксинират, като така се намалява риска от развитие на тежък инвалидизиращ или смъртоносен COVID-19, както и се предотвратява постковиден синдром.

Има ли данни за България и в световен мащаб какъв процент от ваксинираните се разболяват и какъв процент от тях стигат до болница?

В кратките характеристики на четирите разрешени за употреба в Европейския съюз ваксини срещу COVID-19 са посочени обобщени данни за ефикасността им. Тя варира от 60 до 95% в различните клинични изпитвания. Ваксината предпазва от развитие на тежко заболяване. Достатъчно ниво на защита се постига две седмици след завършване на пълен ваксинационен курс. Препоръчва се да се продължава спазване на мерките, както и да се изследва количество на антитела 2-3 седмици след завършване на ваксинационния курс, тъй като в редки случаи не се изгражда имунитет.

Какво е мнението ви за задължителната ваксинация на някои групи от населението или пък за използването на стимули като два дни допълнителен отпуск за учителите?

Според мен хората трябва да бъдат по-добре информирани за ползата от ваксинацията. Какъв да е подходът – най-добре е да е индивидуален. На първо място трябва да се убедят медицинските специалисти и ваксинирайки се, те да дадат пример на останалите хора. Най-подходящият момент за ваксинация е извън пиковете на пандемията.

В столицата и големите градове ставахме свидетели на опашки за ваксиниране, но в малките населени места хората са по-скептични към ваксините. Какво бихте казали на скептиците?

В малките населени места хората са по-слабо информирани. Пътят към тях са общопрактикуващите лекари и фелдшерите. Разясняването на ползите от ваксините би помогнало. Сега се знае много повече за ваксините, отколкото преди половин година.

Вие ваксинирахте ли се и защо?

Да, ваксинирах се! Видях с очите си колко тежък и смъртоносен може да е COVID-19. Оцелелите след много тежък COVID-19 се възстановяват с месеци. Ако пък се разминете с леко и неусетно разболяване, може да имате симптоми с месеци като умора, задух, стягане в гърдите, главоболие, които също да ви инвалидизират и да ви карат да се чувствате болни доста дълго време. След COVID-19 просто не сте същите като преди. Пожелавам на всички да са разумни и здрави.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QxWm

Доброжелателен антиваксър 02.08.2021 17:21:35

Д-р Маринова, сигурно знаете колко "тежки и смъртоносни са" ракът на яйчниците, млечната жлеза, шийката на матката..... За това превантивно се кастрирайте, и оперирайте, като откачената Анджелина, която се осакати превантивно! Само срещу тумор на мозъка не се профилактира, защото трябваше да си отреже изкукалата най-горна част на нещастното тяло.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
БЛС: Нападателите над медиците във Варна да бъдат наказани с цялата строгост на закона
20.09.2021 12:59:18

БЛС: Нападателите над медиците във Варна да бъдат наказани с цялата строгост на закона

Българският лекарски съюз остро осъжда поредната недопустима и безочлива проява на агресия над ме ...

Зам.-министър Томов: За да бъдат премахнати мерките, е необходимо високо ваксинално покритие
20.09.2021 12:18:37

Зам.-министър Томов: За да бъдат премахнати мерките, е необходимо високо ваксинално покритие

Апелирам студентите, които са решили и желаят да се ваксинират, да го направят. Мобилни ваксинаци ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...