Вторник, 19 Октомври 2021
04
юли
3
 

Д-р Юрий Стоянов: Гръдната хирургия ме научи на отговорност, смиреност и удовлетвореност

Неделя, 04 Юли 2021 | 11:15:07 Невена Попова
3

Д-р Юрий Стоянов завършва медицина през 1988 г. Придобива спецалност по обща хирургия през 1994 г. и специалност по гръдна хирургия през 2000 година. Работил е като началник отделение по белодробна хирургия във ВМА София и хирург във Военна болница
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Юрий Стоянов завършва медицина през 1988 г. Придобива спецалност по обща хирургия през 1994 г. и специалност по гръдна хирургия през 2000 година. Работил е като началник отделение по белодробна хирургия във ВМА София и хирург във Военна болница в Кувейт. Член е на Асоциацията по сърдечно-съдова и гръдна хирургия и Дружеството по гръдна хирургия. В момента ръководи Отделението по гръдна хирургия в МБАЛ „Уни Хоспитал“.

Д-р Стоянов, как избрахте гръдната хирургия за своя професионална съдба?

Желанието ми да се занимавам с медицина се зароди още в гимназията и е свързано с изучаването на биология. Най- вероятно дойде от идеята и възможността да помагаш на другите хора. А желанието ми да се занимавам с хирургия се оформи по време на следването. Нещо, което е много важно и бих искал да го отбележа – в хирургията виждаш резултата от това, което правиш, виждаш непосредствено какво се случва след твоята намеса. Това е нещото, което изключително много ми харесва.

С какво Ви дари тя?

Гръдната хирургия ме научи на отговорност, смиреност и удовлетвореност. Когато оперираш, трябва да си отговорен към всеки пациент, защото от това зависи животът му. Смиреността е необходима, защото операциите не винаги протичат лесно и по план, но когато си свършил работата си добре - това винаги води до удовлетвореност.

Как се промени специалността във времето?

Гръдната хирургия много се промени с развитието на технологиите и новаторските нововъведения. Преди на пациентите се правеха големи оперативни разрези понякога с резекция на ребро. С напредването на видеоторакоскопската техника и навлизането на робота „Да Винчи“, в голямата си част операциите се провеждат с два или три малки разреза. Това е изкючително щадящо за пациентите и по този начин се скъсява периода за възстановяване им. И още - с новите технологии времето на оперативната интервенция е по-малко, а прецизността по- голяма.

Какви са очакванията Ви за развитието на гръдната хирургия?

С навлизането на новите методи за диагностика и роботизираната хирургия очакванията ми са многократно да се подобри ранната диагностика на злокачествените заболявания и да се повиши процентът на операбилните болни. За съжаление, 90% от пациентите ни са с онкологични заболявания. Очаквам също така нашата работа съвместно с тази на колегите онколози да подобри качеството им на живот и да увеличи значително преживяемостта след поставяне на сериозната диагноза.

Има ли интерес у млади хора да се посветят на Вашата специалност?

Да, бих казал, че има интерес сред младите колеги за специализация по гръдна хирургия, но за момента центровете, в които могат да бъдат обучени са малко и не всички са със съвременна апаратура.

А кои са Вашите учители, за които си спомняте с уважение и признателност?

В професионалния си път до момента съм срещнал много хора и от всеки съм научил по нещо. Проф. Петър Чалъков и д-р Никола Иванов от ВМА са хората, които ме въведоха в хирургията и ме изградиха като хирург. Те са моите учители. Моята първа специалност е коремна хирургия и д-р Иванов е моят първи учител. Тези специалисти ме научиха не само на правилните хирургични техники и манипулации, но и на отговорност, решителност и търпение.

Кои са любимите Ви занимания извън професията?

В свободното си време, което за съжаление е много малко, обичам да ходя на лов, както и за риба с приятели. Не съм страстен ловец и рибар, но това е начинът, по който си почивам от тежката работа, защото професията на хирурга освен че е много отговорна е и психически натоварваща.

Какво искате да пожелаете на колегите си, на екипа, с който делите добро и зло всеки ден?

На моите колеги пожелавам всеотдайност и търпение. Ако искаш да бъдеш добър хирург, всеотдайността е необходимо условие, защото тази професия го изисква. А търпението е наложително, защото работим с болни и страдащи хора, хора с различни характери и проблеми.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
T@ge

Гост 08.07.2021 08:57:53

Това е моят доктор. Имах рак на гърдата и той ме оперира. Беше много човечен, отговорен и сериозен Благодарна съм на целия екип. Той е най-добрият.

6666 04.07.2021 23:19:13

"Д-р Юрий Стоянов: Гръдната хирургия ме научи на отговорност, смиреност и удовлетвореност...." АМА, ЧЕ РОБСКА ПСИХИКА? КАК МОЖЕ ДА СИ СМИРЕН И УДОВЛЕТВОРЕН С 1000 ПЛВ. ЗАПЛАТА СРЕЩУ ОТГОВОРНОСТИТЕ СИ, КОГАТО МНОГО ПО-ТЪПИ ОТ ТЕБ ЧИНОВНИЦИ И ВСЯКАКВА ДРУГА СВОЛОЧ, БЕЗОТГОВОРНО, НЕ КАНДИСВАТ СРЕЩУ ТРИ И ЧЕТИРИЦИФРЕНИ СУМИЧКИ ЗА ДЖОБНИ ПАРИЧКИ? КРАЙНО ВРЕМЕ Е "ДА ВЪЗСТАНЕ РОБЪТ" НА НЗОК, МЗ, БОЛНИЧНИ, ДКЦ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ НАГЛИ ХИЩНИ, ГАДНИ АДМИНИСТРАЦИИ СТОЯЩИ МЕЖДУ НЕГО И ПАЦИЕНТА!

ПАЦИЕНТ 04.07.2021 23:31:11

Странна е тази садо- мазохистична психология у редовите лекари-бачкатори?! Виж, здравните администрации от всички изброени нива наистина са нагли и гадни и от от тях никой не е тръгнал да емигрира, защото са боклуци и "ясла" за тях на Запад няма. Заминават тъкмо "бачкаторите"! Скоро в здравната ни система ще останат само чиновниците!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
 Благодарствено писмо за д-р Пишмишева и медиците от Инфекциозно отделение в МБАЛ-Пазарджик
19.10.2021 17:30:46

Благодарствено писмо за д-р Пишмишева и медиците от Инфекциозно отделение в МБАЛ-Пазарджик

Благодарствено писмо до ръководството на МБАЛ-Пазарджик изпрати Райна Зайкова от Пловдив. С него ...

Късно търсене на помощ и приток от други градове – основните COVID проблеми на Александровска
19.10.2021 17:16:17

Късно търсене на помощ и приток от други градове – основните COVID проблеми на Александровска

Основният проблем при лечението на пациенти с коронавирусна инфекция е, че те се обръщат към лека ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...