Четвъртък, 26 Май 2022
28
ноем
2

Д-р Ивелина Петрова: Обичам професията си безкрайно      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Ивелина Петрова е завършила медицина в МУ - Плевен. Специализира хирургия и онкологична хирургия в УМБАЛ "Д-р Георги Странски", в момента работи като асистент в Клиниката по онкологична хирургия към болницата. Заедно със свои колеги от клиниката въвежда метод за вакуум асистирана биопсия при заболявания на млечната желза, за което екипът спечели първото място в конкурса „Иновации и добри практики в здравния сектор“ 2021 на "Капитал".

Интересите на д-р Петрова са насочени към злокачествените заболявания на млачента жлеза и онкопластичния подход, хиругичнито лечение и лапароскопската хирургия на рака на дебелото черво, стомаха и други органи.   

Д-р Петрова, как взехте решение да се посветите на онкохирургията?

Детската ми мечта бе да помагам на хората, да ги напътствам в името на доброто им здраве – да бъда лекар. По време на обучението ми по медицина се зароди и силният ми интерес специално към хирургията. Последните години като студент влизах в операционната зала, като в повечето случаи само наблюдавах, но това допълнително затвърди избора ми. Честно казано, години след като съм сбъднала мечтата си да бъда лекар, години след като завърших медицина и работя като лекар, мога искрено да кажа, че не си представям да се занимавам и да съм посветена на нещо различно.

Общувате с пациенти, които вече имат поставена диагноза, кое е най-важното, което им казвате преди операцията?

Връзката лекар-пациент, особено когато се касае за онкологични заболявания, е абсолютно задължително да бъде изградена върху доверие, добра комуникация, и взаимност. Пътят, който извървяваме с нашите пациенти, е дълъг, труден и знам от колко подкрепа и кураж се нуждаят те. През цялото време на лечение се опитвам да им вдъхвам надежда и да им напомням, че ракът не е смъртна присъда, че въпреки лошата диагноза трябва да бъдат, доколкото е възможно, положително настроени. Благодарение на напредъка на науката и медицината днес вече диагнозата рак не винаги означава край и присъда. При рано поставена диагноза злокачествените заболявания могат да имат добра прогноза.

Известно е, че гладко протеклият следоперативен период е първата стъпка към по-бързото оздравяване. Как общувате с Вашите болни в дните след операцията, как ги проследявате след това?

Напълно права сте, следоперативният период е не по-малко важен от самата оперативна интервенция. Гладко протеклият следоперативен период е крачката към успешното излекуване.Чисто медицински при различните видове операции се следят определени медицински показатели следоперативно. Освен това обаче винаги след операцията даваме на пациента подробни разяснения за това как е преминала тя, както и препоръки за това какво се изисква от него за доброто му възстановяване.

Разкажете за някои случаи от практиката Ви напоследък, които са били особено тежки и сложни?

Напоследък се оформя тенденция пациентите да идват с напреднали онкологични заболявания, защото поради една или друга причина са изчакали дълго време преди да потърсят лекарска помощ. Друга негативна тенденция, която регистрираме, е че възрастовата граница на онкологичноболните пациенти пада. Последните месеци прави впечатление, че в клиниката се диагностицираха и лекуваха немалко млади пациенти.

Наскоро получихте отличие за въведения от Вас диагностичен метод при заболявания на млечната жлеза. Какво Ви накара да започнете тази работа, как протече тя и какви са предимствата на този подход?

Започнахме да правим вакуум асистирани биопсии под рентгенов контрол по проект, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж" чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Най- общо, с този тип биопсии се уточняват лезии в млечните жлези, които са или много малки или не се палпират изобщо, но се визуализират на мамография. Предимствата на този метод са неоспорими. Свързани са с това, че методът е минимално инвазивен, изключително точен, не отнема продължително време, прилага се под локална анестезия, с разрез на кожа няколко милиметра, след което пациентките не остават в болнично заведение и могат да се приберат вкъщи. При конвенционалния метод, с който се диагностицират непалпируеми лезии или микрокалцификати в млечните жлези биопсията се осъществява под обща упойка, с разрез на кожа няколко сантиметра, след предварително маркиране с локализазионна игла под мамографски контрол. Този метод е значително по-травматичен за пациентката и е свързан с болничен престой.

Благодарение на вакуум асистираната биопсия могат да бъдат диагностицирани пациентки с предракови състояния и ранен рак на млечната жлеза, а ранната диагноза е свързана с навременно лечение и по-добра прогноза. Уточнен в ранен стадий ракът на млечната жлеза е лечим, затова този тип биопсии са толкова ценни и трябва да се осъществяват винаги, когато има показания за тях.

Кои иновации, според Вас, ще бъдат ключови в онкохирургията в бъдеще?

В бъдеще се очаква хирургията да заема все по-малка част в лечението на онкологичните заболявания. Залага се все повече на лекарственото лечение (химиотерапия, прицелна терапия) и то бележи все по-голям успех. Много е важно да се знае, че злокачествените заболявания се лекуват не само по оперативен път. Лечението им е комплексно и може да включва освен операция, също и химио- и лъчетерапия. Също така според съвременния подход в много ситуации лекарственото лечение може да предхожда оперативното.

И няколко думи за любимите Ви занимания в свободното време?

Обичам професията си безкрайно, но трябва да призная, че тя може да бъде стресова и понякога доста напрегната, а това предполага активен отдих. Най-ползотворна за мен е почивката със семейството ми, дългите разходки сред природата и срещите с приятели.

Какво искате да пожелаете на колегите си от екипа, с който работите?

Пожелавам на всички в Клиниката по онкологична хирургия на УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ най-вече здраве и добра работа в екип.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
q489

Радослав Ванков 02.05.2022 13:53:05

Какво мислите за имунотерапията? Имам рак в бъбрека и малки разсейки на дроба и в стомаха. Как мислите , какво е най-доброто лечение за това мое заболяване ?

Слава Україні❤️Братя 07.03.2022 06:25:37

???? ????


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Паскалев: 82% от хората с ХБЗ в трети стадий не са диагностицирани
26.05.2022 19:03:42 Надежда Ненова

Проф. Паскалев: 82% от хората с ХБЗ в трети стадий не са диагностицирани

„840 млн. души в света страдат от хронично бъбречно заболяване (ХБЗ), което е 80% от хората ...

В ИСУЛ изградиха нова коремна стена на 74-годишна жена
26.05.2022 18:16:16 Надежда Ненова

В ИСУЛ изградиха нова коремна стена на 74-годишна жена

Екипът на Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“  изгради д ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...