Петък, 27 Януари 2023
25
септ
1

Д-р Йордан Спирдонов: Стремя се да помагам на младите колеги, да ги насочвам и подкрепям, защото те са бъдещето      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Йордан Спирдонов, д.м. е специалист по образна диагностика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”. Завършва МУ - Плевен през 1995 г. Защитава докторска дисертация на тема "Ролята на ехографията при заболявания на големите слюнчени жлези и образувания в лицево-челюстната област" през февруари 2005 г. сам, без научен ръководител, което е прецедент в медицинските среди.

Той е съавтор на "Атлас по ултразвукова диагностика", предназначен за специалисти, и автор на глава „Образната диагноситка“ в наръчника " Фамилна медицина 2000“ за общопрактикуващи лекари.

Заедно с д-р Иво Гергов от УСБАЛО провеждат в МУ – София курса по образна диагностика на млечните жлези на лекари с придобита специалност образна диагностика.

Приставката за скенер на тяло, подобряваща диагностиката на рака на млечните жлези, която е изобретена от него, е призната и от световната медицинска общност. С нея той печели приза „Лекар на годината“ в категория „Иновации“ за 2021 г.

Наскоро д-р Спирдонов представи иновативна модифицирана техника на тънкоиглена аспирационна биопсия, която позволява вземане на 5 пъти повече цитологичен материал в сравнение със стандартните техники. Това намалява значително риска от повторна манипулация поради недостатъчно количество материал за изследване. Прилага се за диагностика на рак на млечната и щитовидната жлеза, както и при тумори с друга локализация.

Д-р Спирдонов, как избрахте образната диагностика за своя професионална съдба?

Д-р Спирдонов: Може би образната диагностика избра мен, защото първото желание беше да стана хирург, като всеки първокурсник студент по медицина. Съдбата определи да се насоча към тази интересна специалност. При дипломирането ми като лекар през 1995 г. в общинската болница на гр. Полски Тръмбеш „Д-р Миновски“, място за разпределение имаше само за рентгенолог. Така тръгнах по този път.

През последните години името Ви често се споменава в контекста на нови, усъвършенствани методики, които оптимизират диагностичния процес. Какво Ви кара да търсите нещо по-ново, да се стремите към по-добрите решения?

За мен е изключително важно да развиваме медицината в България и непрестанно да търсим по-добрата, по-точната диагностика, за да спасяваме повече човешки животи. Затова аз не само се фокусирам върху това да открия проблема на всеки пациент, но и да откривам нови начини, чрез които да подобряваме самата диагностика като процес. Желанието да помогнеш те кара да търсиш конкретно решение за всеки болен. Решенията на казусите при мен идват с подобряването на образни методики и техники всеки ден.Понякога те са значими не само за нас, българските специалисти, но и за колегите ни по света.

В кои случаи бихте препоръчали пациенти да се обръщат към специалист по образна диагностика с чисто превантивна цел?

Профилактичните прегледи са изключително важни за всеки човек и много често спасяват живот. Иска ми се повече хора да осъзнават това и да не ги пренебрегват. Профилактичните прегледи зависят от пола, възрастта и други фактори. В общия случай, при дамите е добре профилактичните прегледи при образен диагностик, в чиято специалност е включена образната диагностика на млечните жлези, да започнат след 18-годишна възраст веднъж годишно. След 40-годишна възраст, освен преглед с ехограф, е редно да се провеждат мамографии на всеки 2 години. При фамилна обремененост, прием на хормонални препарати,
и инвитро процедури, прегледите са с различна честота. Важно е да отбележим, че отделна специалност мамолог не съществува у нас и по света. Юридически право с мамографската диагностика на това социалнозначимо заболяване имат само единствено лекарите с придобита специалност по образна диагностика, т.е. хирурзи и АГ специалисти не е законно да го правят.

Достатъчно пълноценна ли е връзката между лекарите, работещи в тази област и лекарите от клиничните специалности?

Смятам, че като цяло българските лекари не са изгубили връзката помежду си. Естествено, че винаги има какво да се подобри. Моето наблюдение е, че има комуникация между образните диагностици и лекарите от клиничните специалности и колкото по-добра е тя, толкова диагностично-терапевтичният ефект за пациента е по-добър. Разбира се, всичко зависи от организацията в съответното здравно заведение и разбирането как се прави медицина от всеки отделен лекар.

Какви са творческите Ви планове оттук нататък?

Желанието ми е да направя всичко по силите си, за да може новите открития в посока диагностиката на рака да достигнат до колкото може повече колеги и те да ги прилагат. В името на пациента и неговото здраве. Другото, към което се стремя, е да помагам на младите колеги, да ги насочвам, подкрепям и вдъхновявам. Защото те са бъдещето!

Кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Ценя времето, прекарано със семейството си, тези моменти са най-ценни за мен. Обичаме да пътуваме из България и да откриваме нови места, да плуваме и да се гмуркаме заедно. Релаксирам като чета, ходя на театър, опера,слушам хубава музика, а когато мога се виждам и се зареждам приятели. Все нормалните неща, които според мен правят един човек щастлив.

На кои етични принципи държите най-много като човек и лекар – онези истини, които се стремите да отстоявате винаги и при всички обстоятелства?

Стремя се, въпреки напрежението и стреса, винаги да разговарям спокойно и с топлина с пациентите, защото всеки носи своето бреме и проблеми. И всеки пациент е важен. Медицината е призвание и за мен това правило важи с пълна сила. Въпреки многото години работа и опит, все още продължавам да търся по-добрата диагностика и да се развивам. А етичните принципи, на които държа, са свързани с честността, откритостта и лоялността. Традиционните християнски ценности, най вече любовта и грижата към ближния. Вярвам, че във всеки аспект на живота, независимо дали личен или професионален, това са важни пътеводните принципи и устои. Според мен те ни изграждат и превръщат в истински Човеци, и не ни позволяват да бъдем малки човечета.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
F%7G

Друг лекар 28.09.2022 18:13:15

Не е прецедент, има и други защитили жез научен ръководител! Браво и поздравления за успешната работа!


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ: Доставките на нискомолекулни хепарини за бременни са регулярни
26.01.2023 18:12:33

МЗ: Доставките на нискомолекулни хепарини за бременни са регулярни

Във връзка с медийни публикации относно липсата на нискомолекулни хепарини, прилагани при бременн ...

Сестрите в Ню Йорк постигнаха исканията си и прекратиха стачката
26.01.2023 17:32:08

Сестрите в Ню Йорк постигнаха исканията си и прекратиха стачката

Медицинските сестри, които стачкуваха в две големи болници в Ню Йорк този месец, са постигнали ус ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...