Неделя, 28 Ноември 2021
10
окт
4

Д-р Цветан Тричков: За мен най-ценните професионални качества са постоянството и целеустремеността

Младият лекар е оптимист за бъдещето на трансплантациите у нас      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Цветан Тричков е част от екипа на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА. Роден е през 1985 г. в Пазарджик. Учи медицина в Германия и в България. Веднага след дипломирането си започва работа в МБАЛ - Пазарджик. От 2014 г. е част от екипа на ВМА. Специализира под ръководството на проф. Венцислав Мутафчийски, работи и в трансплантационния екип на проф. Никола Владов, доайен на чернодробните трансплантации у нас.  Научните му интереси са в областта на лапароскопската, колоректалната и спешната хирургия. 
Родителите на д-р Тричков са лекари, той избира да живее и работи в България, защото смята, че мястото му е тук.  


Д-р Тричков, разкажете за работата си в Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, ръководена от проф. Никола Владов, е профилирана в извършването на оперативно лечение на черния дроб и панкреаса с голям и много голям обем на сложност, както и всички съвременни интервенции в областта на висцералната хирургия по лапароскопски или конвенцинален метод. Работата е изключително динамична, както за мен, така и за всички останали колеги от екипа. Натоварването е голямо, защото работим изключително интензивно. Колкото и банално да звучи – ние нямаме работно време. Винаги трябва да сме на линия и в готовност да се отзовем, независимо по кое време на денонощието се развива дадената ситуация. Спешните операции са нещо рутинно за нас.

Как се озовахте там, случайност ли беше или „подарък от съдбата“?

Беше комбинация и от двете, ако мога така да се изразя. Преди да започна работа във ВМА, работех в МБАЛ-Пазарджик. Така се стекоха нещата, че впоследствие станах част от екипа на проф. Владов. „Съдбата обича смелите“, както са казвали древните римляни. И наистина е така, човек трябва да бъде смел, да се стреми и гони целите си, да се развива и усъвършенства. Иначе просто няма как да се получат нещата. От друга страна, наистина имах шанса да попадна в такава институция, каквато е ВМА. Освен това, аз имах честта да навляза в хирургията под ръководството на двама от най-утвърдените хирурзи в тази област, не само в България, но и в редица други страни – проф. Никола Владов и проф. Венцислав Мутафчийски.

Какви човешки качества трябва да притежава един медик, за да приеме предизвикателствата в такава структура и да се посвети на тази работа?

Качествата трябва да бъдат комплексни. От една страна трябва да бъде хуманен, да спазва моралните и етични норми, да притежава самокритичност и трезва преценка за нещата, да умее да влиза в положение на пациентите и техните близки. От друга страна, трябва да притежава всеобхватни медицински познания, освен необходимите хирургични методики и техники. Бързо и своевременно да разпознава настъпилите усложнения, за да може да се вземат незабавни мерки, които спасяват човешки живот. Опитът в реанимационните и интензивни мероприятия е от голямо значение, особено за нашата клиника, където се извършват предимно оперативни интервенции с голям обем на сложност, както и чернодробни трансплантации. Тази комплексност от знания, опит и технически умения е определяща и много важна. За мен лично най-ценните професионални качества са постоянството и целеустремеността.

От практиката Ви с този екип със сигурност сте натрупали много знания, какви са очакванията Ви за бъдещето на трансплантациите?

Да, наистина натрупах много голям опит за почти осемте години, в които работя във ВМА. Участвал съм в над 40 трансплантации и макар това да не е особено голяма бройка в световен мащаб, все пак е достатъчна, за да се усвои алгоритъмът на работа при една толкова високоспециализирана медицинска процедура. Самата подготовка на пациента, който се нуждае от присаждане на нов черен дроб, е един много дълъг процес. Той започващ още с предоперативната подготовка на болния, за която се грижат колегите ни от Клиниката по гастроентерология към ВМА. След това, при появата на подходящ донор, се задейства процедурата по самата трансплантация, в която се включваме ние и екип от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. Грижите за трансплантираните пациенти не приключват с изписването им от болницата. Тяхното състояние се проследява регулярно и след това от колегите гастроентеролози.

Аз съм оптимист за бъдещето на трансплантациите в България като цяло, не само чернодробните, а и всички останали. Просто трябва да мине време и ние всички българи да осъзнаем колко висш, хуманен акт е даряването на органи. Да, това е изключително трудно решение за близките в такъв тежък момент. Но от друга страна, така те спасяват няколко човека, които са крайно нуждаещи се и могат да ги върнат към живота. Ненапразно за здравната система на една държава се съди и по това, колко трансплантации се извършват на нейната територия годишно.

Кои според Вас са пречките у нас трансплантациите да са толкова малко?

Пречките, за жалост, все още превалират. Трябва да има повече информираност и дискусия сред населението за ползите от трансплантациите. Също така координаторите по донорството, каквито има във всяка една окръжна болница, трябва да разясняват на близките на потенциален донор какви са обстоятелствата и как техният близък може да спаси няколко други човешки живота. Трябва да има превенция и профилактика на здравето, която да разяснява ползите от присаждането на органи, защото съмненията в хората се зараждат най-вече заради неяснотата около това какво ще се случи с техните близки. Затова и нашата клиника и цялата ВМА участва във всички кампании, свързани с развитието на донорството и трансплантациите у нас. Всяка година отбелязваме Европейския ден на донорството, а „Дървото на живота”, което се намира в централно фоайе на ВМА, ще бъде обогатено с имената на четиримата донори, които през 2021 г. са дали шанс за нов живот на тежко болни пациенти.

Това е ден, в който ние се прекланяме пред този високохуманен акт и изказваме признателност на близките, които в този труден за тях момент са взели това тежко за тях, но съдбовно за други решение.

Кои качества цените най-много у колегите си?

Всички в нашата клиника работим безспорно в екип. Знам, че във всеки един момент имам на кой да разчитам. Когато се наложи, всеки се отзовава при възникнал проблем през деня или през нощта, дори да не е на работа, а понякога дори и да е извън София. Често пъти при донорска ситуация сме се събирали от цялата страна. Действията на колегите ми на моменти граничат със саможертва в името на живота и здравето на пациентите, но всеки е избрал тази път по собствено желание и воля, като е бил наясно с всички неудобства от това. В обобщение мога да кажа, че най-много ценя тяхната коректност и професионализъм.

Коя е най-голямата Ви мечта в личен и професионален план?

В професионален план бих искал да продължа да се развивам все повече и повече, както в хирургичен, така и в академичен аспект. Докато в личен – нормално е като всеки млад човек да искам да създам едно хубаво и здраво семейство.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@5m6

Ангел Благов 13.10.2021 14:17:55

За годините си Доктора е направо надминал науката и нейните най високи мечти и цели и успехи и всичко е надминал , за резил сте ...1085

Анна Пашова 13.10.2021 08:42:57

Цветан,бъди жив и здрав. Познавам те като дете на почивка в Дебращица.Ще се радвам да те видя,когато посетя България. Господ здраве да ти дава.

Емил Топалов 12.10.2021 12:15:19

Поздравления към младия лекар (въпреки сгрешената година на раждане)! Да продъжава да работи така и напред. Имах честта да познавам баща му, явно упоритостта е наследствена черта.

6666 10.10.2021 21:37:59

"Цветан Тричков е част от екипа на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА. Роден е през 1085 г. в Пазарджик" ЗНАЧИ ОЩЕ ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 900 ГОДИНИ В БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛО ТАКАВА ХИРУРГИЯ! ЗАПАДНЯЦИТЕ РЯПА ДА ЯДАТ!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Ивелина Петрова: Обичам професията си безкрайно
28.11.2021 10:57:53 Невена Попова

Д-р Ивелина Петрова: Обичам професията си безкрайно

Д-р Ивелина Петрова е завършила медицина в МУ - Плевен. Специализира хирургия и онкологична х ...

5% са положителните случаи, 47 са починали
28.11.2021 10:11:37

5% са положителните случаи, 47 са починали

1218 са новите случаи на коронавирус у нас, установени за последното денонощие при направени 25 0 ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...