Понеделник, 06 Декември 2021
15
авг
7

Д-р Мария Калинкова: Избрах ендокринологията, защото тя изучава най-фината настройка на човешкото тяло      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Мария Калинкова завършва е медицина в МУ - София. през 2016 г. Започва работа като ординатор в Аджибадем Сири Клинк Болница Токуда. Специализира ендокринология и болести на обмяната  и придобива специалност в началото на тази година. Работи като ендокринолог в Клиииката по вътрешни боле на болницата. Професионалните ѝ интереси са в областта на диабетология, заболяванията на надбъбреците и гонадни заблявания. Член на Българското ендокринологично дружество.

Д-р Калинкова, как избрахте да се посветите на медицината?

По-скоро медицината избра мен. В моето семейство всички са лекари и вкъщи винаги се е говорило за медицина. Израснах с примера на моите родители и за мен беше логично да искам да продължа тяхната кауза.

Кое предопредели избора Ви на специалност?

Ендокринологията е страхотна специалност. Тя е свързващото звено между всички специалности, изключително е логична и интересна. Избрах я, тъй като за мен тя изучава най- фината настройка на човешкото тяло - хормоналния баланс.

Кои са Вашите учители - хората, на които дължите най-много за формирането си като специалист?

Освен моите учители от университета, това са лекарите на които съм безкрайно благодарна - проф. Боян Лозанов и доц. Лъчезар Лозанов, както и колегите от цялото отделение по ендокринология, в което работя откакто напуснах студентската скамейка. Да работиш в голяма многопрофилна болница като „Токуда“ е късмет за всеки лекар, защото тук се докосваш до много специалности и учиш всеки ден от едни от най-добрите специалисти у нас, които са на световно ниво. В моето отделение ежедневно се приемат пациенти със всякакви ендокринни заболявания и дори спешни състояния, което ме формира не само като ендокринолог, но и като лекар по вътрешни болести като цяло.

Имате ли много пациенти, които са се страхували да потърсят помощ заради пандемията и са закъснели поради тази причина?

По време на пандемията доста от пациентите бяха изплашени и избягваха идването в болница, което доведе до поведе спешни състояния, заради дългото чакане, преди да бъде потърсена лекарска помощ. Увеличиха се значително болните с тежка декомпенсация на захарния диабет, особено след прекарана COVID инфекция.

Промени ли новата ситуация според Вас здравната култура на българина, стана ли той по-отговорен към здравето си?

Според мен повечето хора се изплашиха. Покрай пандемията те станаха по-заинтересовани за здравето си. Забелязвам го, особено при младите хора. За промени в здравната култура обаче ще можем да говорим чак когато минат няколко години и тази тенденция - пациентите да търсят по-често лекарска помощ и да посещават профилактични прегледи, се задържи

В личен план как виждате професионалното си развитие занапред?

Както всеки млад специалист, полагам много усилия, за да се докажа като добър, търсен и уважаван ендокринолог. Надявам се с времето да изградим лична връзка и двустранно доверие с пациентите.

Коя е най-голямата Ви мечта - като лекар и човек?

Най-голямата ми мечта е всеки пациент да се чувства спокоен и сигурен, когато посещава своя лекар. Да получава заслуженото внимание, експертиза и да чувства лично отношение. Когато пациентът е спокоен, това се отразява позитивно на ефекта от лечението.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
cwsh

Мутреса 16.08.2021 14:24:03

Не на всички целта в живота са пилоните и жартиерите.Ще се намерите други сладурчета за това.

МУТРА 16.08.2021 01:04:14

АКО НЕ Е ВИРТУАЛНО ТОВА СЛАДУРЧЕ ОТ СНИМКАТА, ДА ЗАПОВЯДА В НОЩНИЯ МИ КЛУБ! НА ПИЛОНА, ПО ЖАРТИЕРЧЕ, ДА ПРЕДИЗВИКВА "НАЙ- ФИНАТА НАСТРОЙКА" НА НЯКОИ ЧАСТИ НА МУТРЕНСКИ ТЕЛА.....! ЩЕ ПЕЧЕЛИ МНОГО ЛЕСНО И ТОЛКОВА МНОГО, ЧЕ НЯМА ДА ПОМИСЛИ ПОВЕЧЕ ЗА ЕНДОКРИНОЛОГИЯ, БОЛНИЦА, ПАЦИЕНТИ....... ЩЕ СЪЖАЛЯВА ЗА ПРОПУСНАТОТО В СЛУГУВАНЕ НА АКАДЕМИЧНИТЕ ВЕЛИЧИЯ, НО БЪРЗО ЩЕ НАВАКСА!

ДР ХАУС 15.08.2021 20:31:47

ПА ПА ПААААА ДА МИ ВИКАШ ГОЛИЧКА И ПОСЛЕ ДА ТЕ ОПЪНА, МАЛКО ПАТЕНЦЕ!

Гост 15.08.2021 22:57:06

Гнусен педал, стига си цапал името на Dr. House.

ЖРИЦА 15.08.2021 14:07:49

ЗДРАВЕ.НЕТ ПРЕКАЛЯВА С ПОРЕДНИТЕ ПОРЪЧКОВИ ПИСАНИЯ ЗА МЛАДИ МУЦИТА, КОИТО, ВМЕСТО ДА НАПЕЧЕЛЯТ ХУБАВИ ПАРИЧКИ С ДОБРИТЕ СИ ФИЗИЧЕСКИ ДАННИ, С МАЗОХИЗЪМ СЕ ОТДАВАТ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ НА НЕБЛАГОДАРНИ ПАЦИЕНТИ СЪС СКЛОННОСТ ЗА ФИЗИЧЕСКО НАСИЛИЕ НАД ТЯХ. СТИГА ДЕ !!!!

ПОЗИЦИЯ 15.08.2021 16:37:55

Млади доктори, за достойно заплащане и уважение, без колебание запрашвайте веднага към чужбина! Тук ви очакват унижения, мизерия, отговорности и безкрайно слугуване на алчни болнични администрации, МЗ, НЗОК и нахални пациенти, които ще ви презират, защото постоянно им се насажда, че сте им безкрайно задължени ! И така до мизерна пенсия, ако доживеете! В чужбина пак ще ви презират, защото чужденецът си остава чужденец, но поне ще ви се заплаща по-достойно!

Гост 15.08.2021 18:42:21

Няма да ги презират. Ще ги обичат,така както никога у нас.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Турция: Здравни синдикати организират стачки заради ниски заплати и лоши условия на труд
06.12.2021 17:10:13

Турция: Здравни синдикати организират стачки заради ниски заплати и лоши условия на труд

Два турски синдиката, представляващи повече от 250 000 работници, заявиха, че ще предприемат стач ...

Уебинар за COVID ваксините организира НСОПЛБ
06.12.2021 16:45:43

Уебинар за COVID ваксините организира НСОПЛБ

Неочакваната поява и въздействие на новия вирус SARS-CoV-2 и предизвиканата от него болест &ndash ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...