Неделя, 07 Август 2022
08
май

Д-р Стела Петрова: За мен медицината е патологията      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Стела Петрова e завършила медицина в МУ - Варна през 2018 г. Още по време на следването си участва активно с разработки и доклади на научни прояви за студенти и млади лекари.

През 2020 г. и 2021 г. се включва в Aкадемията по молекулярна уропатология и Академията по персонализирана молекулярна патология и онкология, участва и в обучителен курс по геномна диагностика на онкологични заболявания, както и в научни конгреси в областта на патологията.

От началото на 2019 г. д-р Петрова е част от екипа на Клиника по обща и клинична патология на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Професионалните й интереси са в областта на уропатологията, педиатричната патология и заболяванията на гастроинтестиналната система.

Член е на Българското дружество по патология и на Европейското дружество по патология.

Д-р Петрова, коя бе причината да изберете специалността патология?

Ще прозвучи силно, но действително още от първото упражнение по патология като студентка в III-ти курс в университета знаех, че ще стана патолог. Имах невероятни преподаватели и асистенти, материалът беше интересен и увлекателен. Патологията е гръбнакът на медицината, на нея стъпва съвременната медицинска практика, а патологът трябва да има познания във всяка една сфера с цел точна и адекватна диагноза.

Според мен, повечето млади лекари не са наясно с естеството на работа в едно отделение по патологоанатомия.

Погрешно е схващането че основната ни работа е свързана с аутопсионна дейност. В действителност ,през повечето време патолозите гледат биопсии под микроскоп, което ни разкрива един невероятен свят на тъканно, клетъчно и субклетъчно ниво, а зад него стои цял океан от диагнози. За мен медицината е патологията.

Има едно разпространено схващане, че това не е специалност за жени заради голямото натоварване. Съгласна ли сте или не с такава оценка?

Може би, специалността патология не е за всеки независимо от пола. Да, натоварването е голямо, както физически, така и емоционално, но това не са неща, с които като жена да не мога да се справя. Въпреки стреса и напрежението патологията е една от „най-чистите“ специалности и има своите предимства. Аз съм част от екипа на многопрофилна болница, каквато е „Пирогов“ и като патолог все по-често ми се налага да консултирам пациенти, което не само е предизвикателство, но и носи огромно удовлетворение.

Какво отличава работата на патолога в спешна болница в сравнение с работата в други лечебни заведения, където спешността не е така застъпена?

„Пирогов“ не е като другите болници! При нас спешността е на преден план. Човек се научава да скрива емоциите си и да взима бързи решения във всякакви ситуации дори и като патолог. Профилът на болницата като най-големия център за спешна медицинска помощ изисква всеки един от нас да бъде гъвкав, колаборативен - с цел бързо и точно поставяне на диагноза, тъй като тук пациентите пристигат с разнообразна патология и много често с доста придружаващи заболявания. При липса на диагноза не може да се проведе адекватно лечение, а за определени състояния, хистологичното изследване се явява златен стандарт.

Ролята на патолога е незаменима както за онкологичните, така и за спешните състояния.

Вече имате зад гърба си множество участия в научни форуми за студенти медици и млади лекари. Носи ли Ви удовлетворение научната работа?

Смятам, че всяка професия е достойна щом допринася по някакъв начин за общото благо и прогреса. Патологията е основата на медицината и всяка крачка напред, която правим, може да бъде стъпало, което да допринесе за нови открития и разработки в други области, да доведе до прецизирането на патологичните изследвания и подобряване на диагностиката и лечението. Мисля, че с приноса на специалистите по обща и клинична патология в областта на научната дейност, развитието на патологията в България ще се развива в положителна посока и занапред.

След като завърша специализацията, бих искала да се занимавам и като упражнявам професията си, и да бъда ангажирана с научна работа.

Кои области на съвременната патологична наука предизвикват у Вас най-голям интерес, как бихте искали да прилагате тези знания в практиката си?

Като специализант в Клиниката по обща и клинична патология към „Пирогов“ имаме доста материали от колегите уролози, като поради тази причина навлязох най-бързо в уропатологията, където се чувствам и най-сигурна. В болницата се наблюдава и значителна като обем и разнообразие детска патология – спектърът на заболяването в тази възрастова група е много различен от този при възрастните, а взаимодействието между вродените малформации и растежа на детето води до уникална патология.

Огромен професионален шанс за мен е и работата ми с доц. Маргарита Каменова, която е национален консултант по невропатология. Това ми дава възможност да надграждам опит в областта – срещам се със случаи на мозъчни биопсии, където роля има и генетиката.

Имала ли сте случай, в който колеги клиницисти са се допитвали до мнението Ви, а Вие, от своя страна сте поддържали професионален контакт с тях до изясняване на диагнозата?

В практиката ежедневно лекари от различни специалности се допитват до патолога, когато има неяснота относно диагнозата; в литературата се използва нарицателното определение „the doctor‘s doctor“, т.е. лекарят на лекарите. Патологът дава отговор на въпроси, които интересуват много лекари от различни специалности с цел поставяне на точна диагноза и от нашето решение зависи бъдещото лечение на един човек, ето защо хистологичното изследване трябва да е много прецизно и да включва познания във всяка сфера от медицината.

Важна част от нашата практика е и гефрирната диагностика или диагностиката върху замразени срези – приемат се тъканни материали, по които трябва да се постави спешна диагноза по време на операция. Замразяването, с последващо нарязване и наблюдение, се налагат когато е необходим бърз, ориентировъчен отговор, което ще позволи на хирурга да вземе най-доброто решение в момента за обема и вида на операцията.

За щастие, през последните години клиницисти и патолози изградиха изключително добри взаимоотношения, което оказва влияние в прецизирането на диагностиката и лечението.

В личен план кои са интересите Ви извън професията?

В личен план се старая да се разсейвам по начин, който няма нищо общо с медицината – така се освобождавам от натрупаното физическо и емоционално натоварване. Обичам да пътувам, да посещавам нови места, да прекарвам един –два дни сред природата където се зареждам, да чета книги и да прекарвам повече време с близки и приятели. Увличам се по музика и изкуство – ходя редовно на театър и концерти на любими изпълнители и групи. От известно време насам се върнах към отдавна забравено хоби – изобразителното изкуство.

Какво искате да пожелаете на колегите си, с които работите и споделяте радостите и трудностите на професията?

Пожелавам им на първо място здраве и нека намират удовлетворение от работата. Да се стремят да дават 200% от себе си в тази прекрасна професия и да са сигурни че рано или късно ще бъдат възнаградени за усилията.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Wwza


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Манолова: Обичам по-различния поглед в дерматологията, стремя се да търся новостите
07.08.2022 11:12:23 Невена Попова

Д-р Манолова: Обичам по-различния поглед в дерматологията, стремя се да търся новостите

Д-р Гергана Манолова е специалист дерматолог с над 10 годи ...

663 са новите случая на коронавирус за последното денонощие (Обновена)
07.08.2022 10:13:39

663 са новите случая на коронавирус за последното денонощие (Обновена)

663 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. 65 от ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...