Четвъртък, 01 Декември 2022
24
юли

Д-р Иван Стайков: Дори няколко дни в "Пирогов" са достатъчни, за да погледне човек по друг начин на живота      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Иван Стайков е роден във Велико Търново, където завършва ПМГ ,,Васил Друмев" с отличен успех. Медицинското си образование получава в Медицински университет - . София, където се дипломира също с отличие. След 8 месеца доброволстване в УНГ отделението на УМБАЛСМ ,,Н.И. Пирогов" започва специализация по оториноларингология в спешната болница.

През март и септември 2021 година взема участие в два световни онлайн семинари по алергични ринити - диагностика, лечение и проследяване на пациенти.
Участник е в програмата ,,Детско здраве - Пирогов", чрез която се осъществяват безплатни профилактични прегледи на деца в редица областни градове.
Научните му интереси са насочени към отоневрологията.

 Д-р Стайков, как избрахте специалността УНГ болести?

Всеки студент по медицина се колебае към коя точно специалност от морето на медицината да се насочи. Винаги съм имал особен интерес към хирургичните специалности. При тях ефектът от лечението както за пациента, така и за лекаря е видим, бърз, лесно проследим и осезаем. Това е съпроводено с пряката отговорност за живота на пациента във всеки един момент. Оториноларингологията е един много сложен раздел от медицината. Обхваща контингент от пациенти от всички възможни възрасти. Свързана е тясно с инфекциозните болести, неврологията, неврохирургията, кожните болести, вътрешните болести, педиатрията и пластичната хирургия. Изучава механизма на няколко сетива – слух, обоняние и мирис, без които животът на всеки човек се променя. Освен хирургична част, УНГ-болестите предлагат и възможността за работа в амбулатория, както и профилактика, насочена към по-добро качество на живот на пациентите. В УНГ-болестите за няколко дни с правилната терапия е възможно един пациент от критично състояние, затрашаващо живота му, да се върне към нормалния си начин на живот.

Кои са учителите Ви в нея?

Интересът ми към УНГ болестите се пробуди по време на обучението ми в най-развитата УНГ клиника в България – тази в УМБАЛ,, Царица Йоанна – ИСУЛ“. Тя е базата за обучение към Медицински университет – София. Всеки ден в нея се извършват операции с много голям обем и сложност. Там се докоснах до красотата, разнообразието и отговорността в УНГ-хирургията. Към момента съм трета година специализант в УНГ отделението на „Пирогов“, където пък спешността е голяма – всеки се извършват редица множество спешни интервенции и операции.

Моите учители са специалисти с голям опит и редица специализации в чужбина – д-р Асен Меджидиев, д-р Александър Ников, д-р Иван Маджаров и д-р Димитър Чапкънов. Те ме изпитват ежеседмично и заедно обсъждаме всички интересни и сложни случаи, с които сме се срещнали в нашата практика.

Разкажете за участието си в Програмата „Детско здраве – Пирогов“? Какво Ви привлече в тази кауза?

Тази програма има за цел да улесни и подпомогне профилактиката на децата в цялата страна. По този начин се диагностицират редица заболявания, които, открити на време могат да бъдат излекувани, а хроничните заболявания – поддържани в границите на нормата, без да се достига до непоправими усложнения. Така се предоставя възможността за много родители да получат адекватно и безплатно лечение, съвети и препоръки за здравето на своите деца.

Чрез тази програма се обогатяват знанията, подобряват се и медицинските практики в цялата страна. Всичко това обяснява защо тази програма съществува и има такъв успех и среща толкова голям интерес навсякъде.

Работите в една от най-големите университетски болници с вече изградени традиции в оториноларингологията. С какво Ви обогати специализацията в нея – професионално и човешки?

В „Пирогов“ се срещаме постоянно с травми от всякакъв характер – катастрофи, падания, изгаряния, паралелно с „букет“ от придружаващи заболявания. Това представлява диагностична трудност и голяма вариабилност в подхода към всеки един пациент, съобразно неговото състояние. Няколко от клиниките в тази болница са единствени в страната. Това прави работата в тази болница една огромна крачка за всеки лекар. Чисто професионално придобих огромен опит, който е несравним и безкрайно ценен за практиката ми занапред.

От житейска гледна точка смело мога да кажа, че дори няколко дни в тази болница са достатъчни човек да погледне по друг начин на живота, да бъде по-смирен и щастлив, да оценява това, което има, предвид десетките съдби, които вижда ежедневно. Не случайно на всеки голям български празник, след речта на президента и словото на патриарха трета водеща новина е колко пациенти са преминали през болница „Пирогов“, както и колко са хоспитализирани в нея. При нас работата никога не спира.

Кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Предвид извънредната натовареност, многото часове след работа, в които оставам, за да се справя с цялата медицинска документация, не ми остава много свободно време.

Старая се все пак да намирам време за себе си, да се разходя в някой парк, да видя някой нов филм или да мина през някоя екопътека и да се порадвам на природата. Тя ме зарежда с изключителна позитивна енергия и ми помага да се боря с ежедневния стрес и напрежение. Сред любимите ми места са парковете в София, както и екопътеките на Рила. От няколко месеца започнах да рисувам картини с маслени бои - едно занимание, което ме потопи изцяло в нова за мен среда.

Как виждате професионалното си развитие в близко бъдеще?

След като завърша специализацията си много бих искал да остана и да работя в „Пирогов“. Макар за много хора този стрес и натовареност да е непосилен, тежък и неоправдан, за мен удовлетворението от свършената работа е много по-голямо.

Имам силен интерес към алергичните състояния, тяхното лечение и поддържане. Миналата година участвах в двата световни онлайн семинари по алергични ринити – диагностика, лечение и проследяване на пациенти, съответно през март и септември 2021 г. Планирам също да премина курс по отоневрология – една интердисциплинарна специалност, която се занимава с проблемите на нарушеното равновесие и световъртежа.

Кои човешки качества цените най-много?

Най-много от всички качества аз ценя лоялността и добротата, както в професионален план, така и в личен план. Само така се постига доверие и резултати от една страна в работните взаимоотношения, от друга - в отношенията лекар – пациент.

Какво искате да пожелаете на колегите си, с които посрещахте предизвикателствата на пандемията и сега отново ще се наложи да бъдете на първа линия може би?

На колегите ми искам да пожелая най-вече здраве и сили, за да се справят с трудностите, които ни предстоят. Преминахме през много тежък период – стотици хора изгубиха живота си, хиляди останаха без работа и в невиждан недоимък. Аз и моята годеница, която също е лекар, преминахме през много тежки месеци, заразихме се и ние, разболяхме нашите семейства, загубихме от COVID наши роднини. Давахме дежурства в спешните отделения на нашите болници, преглеждахме и хоспитализирахме безброй пациенти, заразени с коронавирус. Не мога да опиша колко пъти съм правил носна тампонада на такива пациенти, както и десетки трахеостомии на пациенти в реанимация, борещи се за глътка въздух.

Крайно време е хората да разберат сериозността на ситуацията, да се информират от правилните места и да се поставят на наше място. Определено не познавам лекар, който да иска ситуациите от вече изминалите месеци да се повторят.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5#UK


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Балтаджиев: Преди години се пиеше по една шепа лекарства, днес е нужна 1 таблетка срещу ХИВ
01.12.2022 11:09:04

Доц. Балтаджиев: Преди години се пиеше по една шепа лекарства, днес е нужна 1 таблетка срещу ХИВ

„Преди години хората се налагаше да пият по една шепа лекарства. Днес е необходима само едн ...

Ген. Мутафчийски: Трябва да сме готови за пандемии като тази от COVID
01.12.2022 10:23:07

Ген. Мутафчийски: Трябва да сме готови за пандемии като тази от COVID

COVID не е в миналото, както не са в миналото и всички останали големи инфекциозни епидемии. Това ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...