!
Вторник, 28 Ноември 2023
04
авг
 

В печата: Нов грип, спрени от продажба лекарства, промени във фармасектора

Четвъртък, 04 Август 2016 | 15:08:25


„Три грипа ще ни ударят през новия сезон на епидемии. За седма поредна годи

„Три грипа ще ни ударят през новия сезон на епидемии. За седма поредна година водещият щам ще бъде свинският A(H1N1). Заедно с него обаче ще ни мъчат още две зарази - A (H3N2) "Хонконг" и грипът от тип В - "Брисбейн". Това сочат прогнозите на Световната здравна организация, съобщи пред "Телеграф" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Предстои трите щама да бъдат официално оповестени у нас през този месец, когато се публикува препоръчителният състав на ваксините“, четем днес в „Телеграф“.

„От 2009 г. насам главен виновник за грипните епидемии е А (H1N1) "Калифорния", по-познат като свински грип. Той е основният пандемичен грип, който всяка година взима десетки жертви у нас. За пръв път тази зима обаче се очаква да ни атакува щамът А (H3N2) "Хонконг". "Той е сравнително нов. Изолиран е за пръв път през 2014 г. и досега не е засичан на територията на страната. Много е рано да правим прогнози за това по какъв начин протича и дали има някакви особености. Най-вероятно основните засегнати контингенти ще се запазят - възрастни хора и малки деца. Но щамовете много се различават и едва когато започне някъде реална епидемия, например в Западна Европа или в Северна Америка, може да се каже какво ни очаква", обясни д-р Кунчев“, пише още вестникът и допълва, че според информацията в световните здравни сайтове "Хонконг" убива няколко десетки хиляди души през последните 2 години.

„Сега“ се спира на изтеглянето на още един медикамент от българския пазар. „Пореден медикамент, при това без аналог, се изтегля от българския пазар, обявиха от агенцията по лекарствата. Лекарствените продукти Moex 7.5 mg film-coated tablet x 30 и Moex 15 mg film-coated tablet x 30, съдържащи активното вещество Moexipril, се спират от продажба у нас, е уведомил агенцията притежателят на разрешението на употреба UCB Pharma GmbH. Препаратите са за есенциална хипертония“, пише изданието.

„Причината лекарствата да се изтеглят е старият проблем, заради който продукти се спират от българския пазар - изискването за най-ниска цена при международното рефериране", коментира директорът на асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България Деян Денев. Става дума за изискването дадено лекарство да е с цена, по-ниска от най-ниската цена в Румъния, Франция, Латвия, Гърция, Словакия, Литва, Португалия, Италия, Словения или Испания, за да е на пазара у нас. "Производителите са счели, че не им е изгодно да продават на тази цена", поясни Денев. Конкретният препарат за хипертония на UCB Pharma няма аналог, но все пак съществуват и други терапевтични възможности и не би трябвало пациентите да останат без лечение, допълни той“, четем още в „Сега“.

„Дума“ допълва: „Всяка година фармацевтични фирми изтеглят от българския пазар средно 150 лекарства, но повечето имат аналози, коментира за ДУМА директорът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България Деян Денев. фирмите, чиито продукти нямат аналог, по закон трябва да предупредят ИАЛ 18 месеца преди изтеглянето на продукта. По принцип механизмите, които използва държавата за поевтиняване на лекарствата, са същите като в други европейски страни, но заради натрупването на тези мерки, фирмите са принуждавани да предлагат продуктите си у нас на много ниски цени, а държавата непрекъснато изисква от тях да правят още отстъпки. Евтините лекарства у нас са предпоставка за паралелен износ, поради което фирмите не са заинтересовани да ги предлагат и ги изтеглят. От друга страна, те не знаят дали в следващите няколко месеца държавата няма да въведе нов механизъм за поевтиняване на лекарствата. Някои фирми пък свалят лекарствата си от Позитивния списък и ги продават на свободния пазар, а не чрез касата. Проблем е и общата ставка на ДДС и върху лекарствата.“

Друг материал във вестника се спира на решение на надзора на касата, с което протоколи за лечение на хепатит ще се издават само в четири болници у нас. „Само в УМБАЛ "Г. Странски", МБАЛ "Св. Марина", УМБАЛ "Александровска" и УМБАЛ "Св. Георги" занапред ще се издават протоколи за лечение на болни от хепатит С. Управителят на НЗОК да прецизира критериите за започване на лечение на хепатит С, като от медицинските критерии се извадят всички описателни показатели, които не удостоверяват по безспорен и обективен начин наличието на индикации за започване на лечение. Това реши надзорът на касата. Управителят трябва да намали броя на специализираните комисии в лечебните заведения, които издават протоколи за лечение на хепатит С само в споменатите 4 болници“, пише ежедневникът.

„Капитал Daily“ пък отразява сделката между Тева и Актавис. „От сряда най-големият производител на лекарства в България е израелски. Промяната идва от приключилата глобална сделка, в която световният лидер при генеричните медикаменти Teva придоби третия Actavis Generics. В резултат двата завода тук - в Дупница и Троян, вече няма да са част от бившата исландска група, която след поредица от сделки стана американска. "Балканфарма Дупница" е най-големият завод на групата в Югоизточна Европа и има внушителните за България приходи от 300 млн. лв., а в комбинация с троянското предприятие в производството са заети почти 1700 души. Отделно има и екип, който отговаря за износа и търговията в страната. Купувачът Teva досега нямаше фабрика в България“, пише изданието.

„Приключването на сделката означава промени и тук - най-вече обединение на екипи, избор на мениджъри и чертаене на нова обща стратегия. Засега официално подробности няма. По информация на "Капитал" от няколко източника начело на обединеното дружество ще е досегашният генерален мениджър на Teva за България Николай Хаджидончев. Преди да приеме поста в израелския фармацевтичен производител, той оглавяваше „Актавис“, допълва публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tZrQ


Всичко за коронавируса
Още новини
МУ - Пловдив ще подготвя лицензирани болногледачи с немски език
28.11.2023 14:58:26

МУ - Пловдив ще подготвя лицензирани болногледачи с немски език

Лицензирано обучение за болногледачи с интензивно изучаване на немски език обявява Центърът за пр ...

Здравната комисия прие проекта на Държавния бюджет на първо четене
28.11.2023 14:18:25

Здравната комисия прие проекта на Държавния бюджет на първо четене

Парламентарната здравна комисия прие на първо четене законопроекта на Държавния бюджет за 2024 г. ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...