!
Понеделник, 04 Декември 2023
30
септ
 

Един от всеки четирима възрастни е с по-голям риск от инсулт поради предсърдно мъждене

Информационна кампания ни учи как да разпознаем признаците на предсърдно мъждене и да намалим риска от инсулт

Петък, 30 Септември 2016 | 15:08:25


По повод Деня на сърцето стартира информационна кампания „Живей в ритъм - нам

По повод Деня на сърцето стартира информационна кампания „Живей в ритъм - намали риска от инсулт!”. Инициативата, която има за цел да повиши осведомеността на обществото относно предсърдното мъждене – най-често срещаната аритмия в световен мащаб, предоставя информация за симптомите, рисковите фактори и средствата за профилактика на заболяването.

Официалното откриване на кампанията беше отбелязано вчера с флашмоб, по време на който под звуците на бийт бокс изпълнител група от младежи образуваха чрез музика и танц символична фигура на туптящо сърце и демонстрираха нагледно как тупти здраво сърце и как тупти сърце, което има аритмия. Целта на събитието е да предупреди за опасността от предсърдното мъждене като най-често срещаното нарушение на сърдечния ритъм и една от основните причини за исхемичен инсулт, и да привлече вниманието на обществеността в България.

В края на инициативата проф. д-р Арман Постаджиян, бъдещ председател на Дружеството на кардиолозите обясни колко сериозен проблем е предсърдното мъждене и колко е важно да се грижим за здравето си и да се преглеждаме профилактично. Бяха раздадени също така образователни материали с информация относно предсърдното мъждене, симптомите и необходимостта от първична профилактика на инсулт.

Кампанията продължава в диагностично-консултативните центрове в София, Пловдив, Плевен, Варна и Стара Загора, чрез разпространение на информация до пациентите, както и посредством други комуникационни канали. В медицинските центрове информацията ще бъде предоставяна от студенти по медицина, членове на Асоциацията на студентите-медици в България.

Предсърдното мъждене е най-често срещаното в световен мащаб нарушение на сърдечния ритъм. Заболяването възниква при един от всеки 4 възрастни над 40 годишна възраст, като причинява нарушения в сърдечния ритъм и увеличава с 5 пъти риска от инсулт. Предсърдно мъждене е състояние, при което сърцето губи своя равномерен ритъм, а двете предсърдия на сърдечния мускул обикновено бият прекалено бързо, прекалено бавно или неравномерно. Сърцебиене, задух, световъртеж и лесна уморяемост са част от симптомите на заболяването, но те не винаги са изявени. Много пациенти дори не осъзнават, че имат предсърдно мъждене - понякога те просто усещат леко прескачане на сърцето. Тъй като при наличие на заболяване на сърдечния ритъм, кръвта в предсърдието на сърцето не циркулира правилно, това може да доведе до образуване на тромби. Посредством кръвта, образуваният тромб може да се придвижи до мозъка и да блокира важен кръвоносен съд, предизвиквайки тежък инсулт. Предсърдното мъждене е причина за почти една трета от всички случаи на исхемичен инсулт.

Исхемичният инсулт е изключително сериозно медицинско събитие, при което приблизително 1.9 милиона нервни клетки умират всяка минута. Дължината на разрушените нервни влакна по време на инсулт се равнява приблизтелно на разстоянието между София и Йоханесбург, и в повечето случай този медицински инцидент води до сериозна инвадилизация. Инсултите, причинени от предсърдно мъждене, обикновено са изключително тежки и се свързват с висока смъртност. Мозъчният инсулт е втората основна причина за смъртност сред 235 заболявания и третата основна причина за инвалидизация сред 295 заболявания.

Съгласно данни на СЗО в световен мащаб, предсърдното мъждене засяга над 5,5 милиона са болните в световен мащаб, което превръща това състояние в своеобразна епидемия за нашата епоха. В България около 230 000 души страдат от предсърдно мъждене, като броят на жените е по-голям. Предразположени към заболяването са хора с артериална хипертония, с различни форми на исхемична болест на сърцето, с вродени сърдечни заболявания, тиреотоксикоза или хиперфункция на щитовидната жлеза и други.

Ако бъде открито навреме, предсърдното мъждене може да бъде лекувано и сериозните последствия като инсулт да бъдат предотвратени със съвременни лекарства средства - , противосъсирващи медикаменти или т.нар. нови антикоагуланти (НОАК). Тези лекарства са именно основната терапия за предотвратяване образуването на тромби при пациенти с предсърдно мъждене. Противосъсирващите средства осигуряват на пациентите с това състояние защита от инсулт и така спасяват живота им. Правилно избраното лечение, съобразено с индивидуалния риск на пациента, може ефективно да предотврати две трети от случаите на инсулт. Сред предимствата на съвременните лекарства за разреждане на кръвта е и фактът, че не е необходимо проверяване на кръвните показатели на редовни интервали от време. Нещо повече, тяхната ефективност не се влияе неблагоприятно от определени храни. Всичко това прави ежедневието на пациентите с предсърдно мъждене по-леко. Поради тези причини медицинските специалисти и международните ръководства за терапия на пациенти с предсърдно мъждене препоръчват употребата на новите антикоагуланти за профилактика на мозъчни инсулти.

Допълнителен фактор, подсилващ профила на ефикасност и безопасност на новите антикоагуланти, е фактът, че вече съществува и медикамент, който може да неутрализира противосъсирващото действие в спешни ситуации Става дума за ситуации, в които се налага противосъсирващото действие да бъде спряно незабавно. Такива ситуации например са: спешна операция (фрактура на тазобедредна кост, апендицит и т.н.), злополука или неконтролируемо кървене. Тази опция дава допълнително спокойствие на лекарите, когато предписват на пациентите си медикамент за разреждане на кръвта, тъй като годишно плюс/минус един от всеки 50 пациенти с предсърдно мъждене, приемащ противосъсирващи медикаменти, може да се окаже в спешна ситуация.

Кампанията се провежда от Дружеството на кардиолозите в България, със съдействието на фармацевтичната компания Бьорингер Ингелхайм. Дружеството на кардиолозите в България работи с медицински специалисти в областта и образова българските граждани с цел да бъде понижена сърдечно-съдовата заболяемост и смъртност в страната, а Бьорингер Ингелхайм има дългогодишен опит в проучванията и лечението на сърдечно-съдови заболявания и превенцията на сърдечно-съдови инциденти.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
98ru


Всичко за коронавируса
Още новини
Пари за ремонт на детската онкохематология в ИСУЛ – догодина
04.12.2023 17:15:20

Пари за ремонт на детската онкохематология в ИСУЛ – догодина

Клиниката по детска клинична онкология и хематология (КДКОХ) в УМБАЛ „Царица Йоанна – ...

Великобритания: NHS обновява софтуера си, за да се справи с дългите списъци на чакащи
04.12.2023 16:26:31

Великобритания: NHS обновява софтуера си, за да се справи с дългите списъци на чакащи

Националната здравна служба на Великобритания (NHS) обяви плановете си да обнови изцяло софтуера ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...