Петък, 19 Август 2022
30
септ
 

Един от всеки четирима възрастни е с по-голям риск от инсулт поради предсърдно мъждене

Информационна кампания ни учи как да разпознаем признаците на предсърдно мъждене и да намалим риска от инсулт

Петък, 30 Септември 2016 | 15:08:25


По повод Деня на сърцето стартира информационна кампания „Живей в ритъм - нам

По повод Деня на сърцето стартира информационна кампания „Живей в ритъм - намали риска от инсулт!”. Инициативата, която има за цел да повиши осведомеността на обществото относно предсърдното мъждене – най-често срещаната аритмия в световен мащаб, предоставя информация за симптомите, рисковите фактори и средствата за профилактика на заболяването.

Официалното откриване на кампанията беше отбелязано вчера с флашмоб, по време на който под звуците на бийт бокс изпълнител група от младежи образуваха чрез музика и танц символична фигура на туптящо сърце и демонстрираха нагледно как тупти здраво сърце и как тупти сърце, което има аритмия. Целта на събитието е да предупреди за опасността от предсърдното мъждене като най-често срещаното нарушение на сърдечния ритъм и една от основните причини за исхемичен инсулт, и да привлече вниманието на обществеността в България.

В края на инициативата проф. д-р Арман Постаджиян, бъдещ председател на Дружеството на кардиолозите обясни колко сериозен проблем е предсърдното мъждене и колко е важно да се грижим за здравето си и да се преглеждаме профилактично. Бяха раздадени също така образователни материали с информация относно предсърдното мъждене, симптомите и необходимостта от първична профилактика на инсулт.

Кампанията продължава в диагностично-консултативните центрове в София, Пловдив, Плевен, Варна и Стара Загора, чрез разпространение на информация до пациентите, както и посредством други комуникационни канали. В медицинските центрове информацията ще бъде предоставяна от студенти по медицина, членове на Асоциацията на студентите-медици в България.

Предсърдното мъждене е най-често срещаното в световен мащаб нарушение на сърдечния ритъм. Заболяването възниква при един от всеки 4 възрастни над 40 годишна възраст, като причинява нарушения в сърдечния ритъм и увеличава с 5 пъти риска от инсулт. Предсърдно мъждене е състояние, при което сърцето губи своя равномерен ритъм, а двете предсърдия на сърдечния мускул обикновено бият прекалено бързо, прекалено бавно или неравномерно. Сърцебиене, задух, световъртеж и лесна уморяемост са част от симптомите на заболяването, но те не винаги са изявени. Много пациенти дори не осъзнават, че имат предсърдно мъждене - понякога те просто усещат леко прескачане на сърцето. Тъй като при наличие на заболяване на сърдечния ритъм, кръвта в предсърдието на сърцето не циркулира правилно, това може да доведе до образуване на тромби. Посредством кръвта, образуваният тромб може да се придвижи до мозъка и да блокира важен кръвоносен съд, предизвиквайки тежък инсулт. Предсърдното мъждене е причина за почти една трета от всички случаи на исхемичен инсулт.

Исхемичният инсулт е изключително сериозно медицинско събитие, при което приблизително 1.9 милиона нервни клетки умират всяка минута. Дължината на разрушените нервни влакна по време на инсулт се равнява приблизтелно на разстоянието между София и Йоханесбург, и в повечето случай този медицински инцидент води до сериозна инвадилизация. Инсултите, причинени от предсърдно мъждене, обикновено са изключително тежки и се свързват с висока смъртност. Мозъчният инсулт е втората основна причина за смъртност сред 235 заболявания и третата основна причина за инвалидизация сред 295 заболявания.

Съгласно данни на СЗО в световен мащаб, предсърдното мъждене засяга над 5,5 милиона са болните в световен мащаб, което превръща това състояние в своеобразна епидемия за нашата епоха. В България около 230 000 души страдат от предсърдно мъждене, като броят на жените е по-голям. Предразположени към заболяването са хора с артериална хипертония, с различни форми на исхемична болест на сърцето, с вродени сърдечни заболявания, тиреотоксикоза или хиперфункция на щитовидната жлеза и други.

Ако бъде открито навреме, предсърдното мъждене може да бъде лекувано и сериозните последствия като инсулт да бъдат предотвратени със съвременни лекарства средства - , противосъсирващи медикаменти или т.нар. нови антикоагуланти (НОАК). Тези лекарства са именно основната терапия за предотвратяване образуването на тромби при пациенти с предсърдно мъждене. Противосъсирващите средства осигуряват на пациентите с това състояние защита от инсулт и така спасяват живота им. Правилно избраното лечение, съобразено с индивидуалния риск на пациента, може ефективно да предотврати две трети от случаите на инсулт. Сред предимствата на съвременните лекарства за разреждане на кръвта е и фактът, че не е необходимо проверяване на кръвните показатели на редовни интервали от време. Нещо повече, тяхната ефективност не се влияе неблагоприятно от определени храни. Всичко това прави ежедневието на пациентите с предсърдно мъждене по-леко. Поради тези причини медицинските специалисти и международните ръководства за терапия на пациенти с предсърдно мъждене препоръчват употребата на новите антикоагуланти за профилактика на мозъчни инсулти.

Допълнителен фактор, подсилващ профила на ефикасност и безопасност на новите антикоагуланти, е фактът, че вече съществува и медикамент, който може да неутрализира противосъсирващото действие в спешни ситуации Става дума за ситуации, в които се налага противосъсирващото действие да бъде спряно незабавно. Такива ситуации например са: спешна операция (фрактура на тазобедредна кост, апендицит и т.н.), злополука или неконтролируемо кървене. Тази опция дава допълнително спокойствие на лекарите, когато предписват на пациентите си медикамент за разреждане на кръвта, тъй като годишно плюс/минус един от всеки 50 пациенти с предсърдно мъждене, приемащ противосъсирващи медикаменти, може да се окаже в спешна ситуация.

Кампанията се провежда от Дружеството на кардиолозите в България, със съдействието на фармацевтичната компания Бьорингер Ингелхайм. Дружеството на кардиолозите в България работи с медицински специалисти в областта и образова българските граждани с цел да бъде понижена сърдечно-съдовата заболяемост и смъртност в страната, а Бьорингер Ингелхайм има дългогодишен опит в проучванията и лечението на сърдечно-съдови заболявания и превенцията на сърдечно-съдови инциденти.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dBMp


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Салчев с ангажимент да постави пред Надзора на Касата въпроса с публичността на заседанията му
19.08.2022 17:10:14

Проф. Салчев с ангажимент да постави пред Надзора на Касата въпроса с публичността на заседанията му

НЗОК да публикува информация и предварителен дневен ред за предстоящите заседания на Надзорния съ ...

COVID заболеваемост: Спадът продължава
19.08.2022 16:45:33

COVID заболеваемост: Спадът продължава

248,3‱ е средната за страната 14-дневна заболеваемост от COVID-19 към днешна дата. Това показват ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...