Петък, 19 Август 2022
21
юни
7
 

Задължават лекарите да изписват най-евтиното лекарство от тези с еднакъв ефект

Сряда, 21 Юни 2017 | 11:26:57 Полина Тодорова
7

Лекарите и стоматолозите да предписват най-евтиния медикамент от тези, които поема НЗОК, в случай, че за него има по-скъпи алтернативи. Това предложение за промяна в Закона за здравното осигуряване е било прието по време на вчерашното заседание на Надз

Лекарите и стоматолозите да предписват най-евтиния медикамент от тези, които поема НЗОК, в случай, че за него има по-скъпи алтернативи. Това предложение за промяна в Закона за здравното осигуряване е било прието по време на вчерашното заседание на Надзорния съвет на фонда. Съгласно приетия текст се въвежда изцяло нов принцип, според който лекарите и лекарите по дентална медицина от лечебните заведения трябва да „предписват лекарствен продукт с по-голяма разходна ефективност за НЗОК, когато в конкретния случай са налице терапевтични алтернативи, лекарствените продукти са с еднакви или сходни терапевтични показания, информацията за които е съществена за правилното прилагане на продукт“.
 „Идеята е когато ефектът от лечението е еднакъв, да сключваме договор с тези, които са разходоспестяващи. Това е нормално – за еднакъв медицински резултат, когато ни се предложи по-ниска цена, естествено, че е по-добре да я приемем“, коментира след заседанието на Надзорния съвет неговият председател Кирил Ананиев.

Промяната е част от група подготвени изменения, свързани с лекарствените продукти, а общата им цел е оптимизиране на разходите на фонда за медикаменти, става ясно от мотивите към тях.

Сред тях е и централизираното договаряне на онколекарствата в болниците, което предстои да бъде разгледано на следващото заседание на надзора. „Задържат ни най-вече промените, които са свързани с лекарствата. Искаме да направим по-добра координация с министъра на здравеопазването и неговия екип“, отбеляза Ананиев. „Единият вариант е лекарствата да бъдат договаряни централно от Министерство на здравеопазването, другият е да продължи досегашната практика с отстъпките“, посочи той, като допълни, че ще изчака конкретни данни от ръководството на НЗОК, както и мнението на МЗ, за да се прецени кой механизъм е по-добър за бюджета на касата.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
X7u2

БЛС-Въоръжено Крило 22.06.2017 16:36:48

Ананиев кога взе медицина този санитар от Позитано 20 и комунистическите кръжоци на Нинова. Той за финансист не става , взел РабФак за доктор а ? Абе чичка кой ти каза че може да пренасяш бакалските оценки 'за еднакъв медицински резултат, когато ни се предложи по-ниска цена, естествено, че е по-добре да я приемем'. По какъв начин ще сравниш лечението и резултатите на конкретен пациент с един медикамент и после лечението и ефекта с друг медикамент и ще докажеш че по-евтиният дава същия резултат. Очевидно тук няма медицински мотиви , а чисто и просто пестене на пари на гнусната касичка. Ами въведете доплащане бе като нямате пари , а не да занулявате терапията на пациента и да се водите здравно-осигурителна институция уж . Абе Ананиев като те гледам не набиваш ти салам Народен, а филета и пастърма а ? загладил си тумбака дееа комунистите тлъсти

Dr_Doolittle 21.06.2017 17:09:43

Егати идиотите- немедицински лица се намесват като партийните секретари от БКП и КПСС в строго специализираната работа на лекарите изискваща държавна диплома за лекар.?!?!? Ако пискаш да ти сложат турска полуоска на германския ти автомобил в сертифициран от германците бъгарски сервиз как ли ше те изгледат автомонтьорите . Подозирам шут в задника и възглас 'А бе я си майката' Как може да има такива нагли компромиси на институционално правителствено ниво. Пациентът и сега в аптеката може да си замени предписаното с каквото си иска. Това дефакто е НЕСПАЗВАНЕ НА ТЕРАПИЯТА , която е препоръчал лекаря и пациентът си носи лична отговорност за своеволията. При въвеждане на задължително изписване с INN обаче това вече е изначален компромис в терапията на ниво лекар, а не на ниво пациент какъвто е първия казус. В момента в който някой наглец иска лекаря да прави компромиси с терапията нали знаете къде отиват всички, другарки и другари ? Да, на майната си. Отговорността за назначената терапия е на лекаря. Тя е един вид авторски акт. Така че всяка замяна в елементите на терапията нарушава този авторски акт и отговорността на лекаря напълно отпада и става невалидна. Както вече се каза многократно ГАРАНЦИЯТА ОТПАДА АКО СТЕ СЕ НАМЕСИЛИ В ОРИГИНАЛНАТА ТЕРАПИЯ, дами и господа, другарки и другари. Пък правете каквото си искате. Тъпата касичка иска да спести пари, здравните бакалии искат монопол над медикаментите и още по-баснословни печалби, тъпото правителство не му трябват толкова живи хора за да си отбремени социалните и здравни си разходи, семашковото здравеопазване не се интересува от пациента. Всичко това прозира в наредбите на келавото правителство на едно отвратително гето. Непонятно е как хора отиващи в магазините и подбиращи конкретна марка масло, олио или кисело мляко и не купуващи непознати и съмнителни неща от производител тип ЕТ 'Гунчо Мунчев' могат да отидат в аптеката и да купуват някаква боза наречена 'генерик' , която в 90% не отговаря по действие на оригинала и която боза изобщо не е препоръчана от лекаря. В момента в който пациент ми каже 'Това е скъпо ,искам нещо по-евтино му казвам 'Съжалявам това е терапията , която ви препоръчвам. Искате да се лекувате или искате да ви е евтино ?! Ако искате да ви е евтино пийте парацетамол и отправяйте молитви на 8 часа. Я, GFY.....

Гост 21.06.2017 12:46:32

първо, може да се коментира ..лекарства от една фармацефтична група, а ефекта на лекарството е многокомпонентна категория и тогава за какво ви е позитивния лекарствен списък, където нзок поема плащане до цената на най-евтиния от групата медикамент??????!!!!!!!! това презложение е нон сенс.

Elf 21.06.2017 12:43:32

Задължават лекарите -Tragne li niakoi da me zadaljava DA MU EBBA MAIKAIA.Komunisticheski teror.

Гост 21.06.2017 12:24:22

Ами да си отиват в здравната каса да им пишат лекарствата.

Един ОПЛ на 33 21.06.2017 11:36:48

Ефектът от лечението може да се прецени само и единствено от лекуващия лекар! Комично е чиновник да дава акъл по въпроса!

pbd 21.06.2017 23:23:43

Работата на лекаря е да диагностицира и лекува , аптекаря знае цените на най-евтините лекарства , а ако на касата цената и е висока-Кръц и няма да го плаща и кръц- аптеката няма да дава лекарства след това . А после ?


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Салчев с ангажимент да постави пред Надзора на Касата въпроса с публичността на заседанията му
19.08.2022 17:10:14

Проф. Салчев с ангажимент да постави пред Надзора на Касата въпроса с публичността на заседанията му

НЗОК да публикува информация и предварителен дневен ред за предстоящите заседания на Надзорния съ ...

COVID заболеваемост: Спадът продължава
19.08.2022 16:45:33

COVID заболеваемост: Спадът продължава

248,3‱ е средната за страната 14-дневна заболеваемост от COVID-19 към днешна дата. Това показват ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...