Петък, 29 Септември 2023
21
юни
7
 

Задължават лекарите да изписват най-евтиното лекарство от тези с еднакъв ефект

Сряда, 21 Юни 2017 | 11:26:57 Полина Тодорова
7

Лекарите и стоматолозите да предписват най-евтиния медикамент от тези, които поема НЗОК, в случай, че за него има по-скъпи алтернативи. Това предложение за промяна в Закона за здравното осигуряване е било прието по време на вчерашното заседание на Надз

Лекарите и стоматолозите да предписват най-евтиния медикамент от тези, които поема НЗОК, в случай, че за него има по-скъпи алтернативи. Това предложение за промяна в Закона за здравното осигуряване е било прието по време на вчерашното заседание на Надзорния съвет на фонда. Съгласно приетия текст се въвежда изцяло нов принцип, според който лекарите и лекарите по дентална медицина от лечебните заведения трябва да „предписват лекарствен продукт с по-голяма разходна ефективност за НЗОК, когато в конкретния случай са налице терапевтични алтернативи, лекарствените продукти са с еднакви или сходни терапевтични показания, информацията за които е съществена за правилното прилагане на продукт“.
 „Идеята е когато ефектът от лечението е еднакъв, да сключваме договор с тези, които са разходоспестяващи. Това е нормално – за еднакъв медицински резултат, когато ни се предложи по-ниска цена, естествено, че е по-добре да я приемем“, коментира след заседанието на Надзорния съвет неговият председател Кирил Ананиев.

Промяната е част от група подготвени изменения, свързани с лекарствените продукти, а общата им цел е оптимизиране на разходите на фонда за медикаменти, става ясно от мотивите към тях.

Сред тях е и централизираното договаряне на онколекарствата в болниците, което предстои да бъде разгледано на следващото заседание на надзора. „Задържат ни най-вече промените, които са свързани с лекарствата. Искаме да направим по-добра координация с министъра на здравеопазването и неговия екип“, отбеляза Ананиев. „Единият вариант е лекарствата да бъдат договаряни централно от Министерство на здравеопазването, другият е да продължи досегашната практика с отстъпките“, посочи той, като допълни, че ще изчака конкретни данни от ръководството на НЗОК, както и мнението на МЗ, за да се прецени кой механизъм е по-добър за бюджета на касата.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zDP2

БЛС-Въоръжено Крило 22.06.2017 16:36:48

Ананиев кога взе медицина този санитар от Позитано 20 и комунистическите кръжоци на Нинова. Той за финансист не става , взел РабФак за доктор а ? Абе чичка кой ти каза че може да пренасяш бакалските оценки 'за еднакъв медицински резултат, когато ни се предложи по-ниска цена, естествено, че е по-добре да я приемем'. По какъв начин ще сравниш лечението и резултатите на конкретен пациент с един медикамент и после лечението и ефекта с друг медикамент и ще докажеш че по-евтиният дава същия резултат. Очевидно тук няма медицински мотиви , а чисто и просто пестене на пари на гнусната касичка. Ами въведете доплащане бе като нямате пари , а не да занулявате терапията на пациента и да се водите здравно-осигурителна институция уж . Абе Ананиев като те гледам не набиваш ти салам Народен, а филета и пастърма а ? загладил си тумбака дееа комунистите тлъсти

Dr_Doolittle 21.06.2017 17:09:43

Егати идиотите- немедицински лица се намесват като партийните секретари от БКП и КПСС в строго специализираната работа на лекарите изискваща държавна диплома за лекар.?!?!? Ако пискаш да ти сложат турска полуоска на германския ти автомобил в сертифициран от германците бъгарски сервиз как ли ше те изгледат автомонтьорите . Подозирам шут в задника и възглас 'А бе я си майката' Как може да има такива нагли компромиси на институционално правителствено ниво. Пациентът и сега в аптеката може да си замени предписаното с каквото си иска. Това дефакто е НЕСПАЗВАНЕ НА ТЕРАПИЯТА , която е препоръчал лекаря и пациентът си носи лична отговорност за своеволията. При въвеждане на задължително изписване с INN обаче това вече е изначален компромис в терапията на ниво лекар, а не на ниво пациент какъвто е първия казус. В момента в който някой наглец иска лекаря да прави компромиси с терапията нали знаете къде отиват всички, другарки и другари ? Да, на майната си. Отговорността за назначената терапия е на лекаря. Тя е един вид авторски акт. Така че всяка замяна в елементите на терапията нарушава този авторски акт и отговорността на лекаря напълно отпада и става невалидна. Както вече се каза многократно ГАРАНЦИЯТА ОТПАДА АКО СТЕ СЕ НАМЕСИЛИ В ОРИГИНАЛНАТА ТЕРАПИЯ, дами и господа, другарки и другари. Пък правете каквото си искате. Тъпата касичка иска да спести пари, здравните бакалии искат монопол над медикаментите и още по-баснословни печалби, тъпото правителство не му трябват толкова живи хора за да си отбремени социалните и здравни си разходи, семашковото здравеопазване не се интересува от пациента. Всичко това прозира в наредбите на келавото правителство на едно отвратително гето. Непонятно е как хора отиващи в магазините и подбиращи конкретна марка масло, олио или кисело мляко и не купуващи непознати и съмнителни неща от производител тип ЕТ 'Гунчо Мунчев' могат да отидат в аптеката и да купуват някаква боза наречена 'генерик' , която в 90% не отговаря по действие на оригинала и която боза изобщо не е препоръчана от лекаря. В момента в който пациент ми каже 'Това е скъпо ,искам нещо по-евтино му казвам 'Съжалявам това е терапията , която ви препоръчвам. Искате да се лекувате или искате да ви е евтино ?! Ако искате да ви е евтино пийте парацетамол и отправяйте молитви на 8 часа. Я, GFY.....

Гост 21.06.2017 12:46:32

първо, може да се коментира ..лекарства от една фармацефтична група, а ефекта на лекарството е многокомпонентна категория и тогава за какво ви е позитивния лекарствен списък, където нзок поема плащане до цената на най-евтиния от групата медикамент??????!!!!!!!! това презложение е нон сенс.

Elf 21.06.2017 12:43:32

Задължават лекарите -Tragne li niakoi da me zadaljava DA MU EBBA MAIKAIA.Komunisticheski teror.

Гост 21.06.2017 12:24:22

Ами да си отиват в здравната каса да им пишат лекарствата.

Един ОПЛ на 33 21.06.2017 11:36:48

Ефектът от лечението може да се прецени само и единствено от лекуващия лекар! Комично е чиновник да дава акъл по въпроса!

pbd 21.06.2017 23:23:43

Работата на лекаря е да диагностицира и лекува , аптекаря знае цените на най-евтините лекарства , а ако на касата цената и е висока-Кръц и няма да го плаща и кръц- аптеката няма да дава лекарства след това . А после ?


Всичко за коронавируса
Още новини
Окончателно: Частните болници няма да правят обществени поръчки за лекарства
29.09.2023 19:28:45

Окончателно: Частните болници няма да правят обществени поръчки за лекарства

Частните болници няма да правят обществени поръчки за лекарствени продукти. Това прие днес с абсо ...

Създадоха Асоциация на производителите и вносителите на медицински изделия
29.09.2023 17:18:35

Създадоха Асоциация на производителите и вносителите на медицински изделия

Днес официално беше представена МедТех България – Асоциация на производителите и доставчици ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...