!
Събота, 22 Юни 2024
24
ян
 

Проф. Милан Миланов:

Здравната система е обхванала медицината като октопод

Вторник, 24 Януари 2017 | 15:08:25 Надежда Ненова


„В момента здравната система е обхванала медицината като един октопод и така я е стиснала, ч

„В момента здравната система е обхванала медицината като един октопод и така я е стиснала, че тя няма време за развитие, няма и финансиране. Преди 5 години бяха тук хората от Световната банка и ни казаха: на вас са ви необходими 7,5 млрд. лева, ако искате да покриете всичко. Иначе казвате това не мога или онова, държавата се е отказала да финансира редица неща, хората трябва да си доплащат сами“. Това каза проф. Милан Миланов пред Zdrave.net в коментар за моментното състояние на здравната система у нас.

По думите на проф. Миланов носителите на здравната система са ресорното министерство и НЗОК, а на медицината е БЛС. „Лекарският съюз осигурява баланса на интересите в нашата гилдия. И слава Богу с това сегашното ръководство се справя много добре, защото интересите са най-различни. Не всеки национален консултант да се опитва сам да се хване за косата и да се измъкне, а всички заедно. Иначе колкото по-големи връзки имаш в касата, толкова повече твоята част ще бъде завишена, друг – кучета го яли. И това сме свидетели още от почти началото на касата“, каза той.

Проф. Миланов е категоричен, че служебен министър не би могъл да се справи с това положение, тъй като има ограничен срок на работа и ограничени правомощия. Той обаче изрази надежда, че

новият редовен министър на здравеопазването ще проумее, че трябва да се съобразява с медицината,

отговаряйки за здравната система, и че не може да командва медицината, което е приоритет на БЛС.

„До този момент откровени недоразумения бяха министри. Недоразумения, защото те не схващат основната черта на целия комплекс здравна система и медицина. Те започнаха да се бъркат в здравната система, правеха не определени от медицината неща“, каза той.

Вече е изпратено писмо, по инициатива на Столична лекарска колегия, да бъдат незабавно отменени някои наредби. „На първо място пръстовите отпечатъци. Точно това е най-ярката илюстрация на това, за което говоря. То е промяна в здравната система, категорично несъобразено с медицината. Защото е направен единичен акт и той не се вписва в картината на едновременното развитие на медицината и здравната система. В целия свят има противоречие, но навсякъде здравната система отстъпва в полза на медицината, защото това значи здрава нация. Тук няма такова нещо. И на третия месец излиза някой и казва как били спестени 15 млн. лв. Моля? Откъде са спестени? От недоимъка? Да го кажеш това и

да бъдеш толкова безочлив, че да го повтаряш няколко пъти, е срам за един лекар

От недоимъка да правиш спестявания прилича на бабите, дето нямат какво да ядат, но хвърлят десетки хиляди на мошеници. Вместо да бъде развита електронната здравна карта на всеки човек, беше направено това. Ядосвам се, защото беше направено напук“, каза още проф. Миланов.

Той подчерта, че при сегашното правителство в оставка е имало добри начинания, които обаче веднага са били превърнати в нещо недостойно. На първо място това е здравна карта, която обаче би трябвало да е моментна снимка на системата, а не да е императивна и съответно да бъде използвана за наказание. „Погледнете една изключително тъпа наредба за удовлетвореност на пациента. Всяка болница е длъжна да прави такива проучвания, ако иска да се развива. Но когато пациентите излязат, а не когато са на легло в болницата, защото, когато е на леглото, се пази човека. Дотук добре, но тя се превръща в наказателна. Ако 10 човека кажат – тия тука ни разказаха играта, ние тази болница ще я затворим. Абе, ти луд ли си? Това е все едно аз да съм доволен от автомонтьора си. Всички не сме доволни, но аз като разумен човек знам, че или той не може да го направи това, което искам, или карам повредена кола. Има неща, които не се лекуват“, каза проф. Миланов.

Като бухалка е била използвана и агенция „Медицински одит“

„Тя се стоварва върху всеки неудобен. Така не става! Тя не е създадена за това да отиде да отреже нечия глава, а да провери и да издаде становище относно случката. Сега се знае – когато отиде някъде, директорът изхвръква. Бухалка. Примери стотици мога да дам“, поясни проф. Милан Миланов.

В същото време медицината в България светкавично върви напред, категоричен бе той. И поясни: „Враг съм на съобщенията, че от някого е извадена 15 кг киста. От медицинска гледна точка това е безспорно постижение, но от гледна точка на здравната система е тежък провал. Защото здравната система е позволила на един човек от 1 мг киста да стане 15 кг. И точно тук е проблемът на всичките ни управляващи.“  

„За мен най-отвратителната част от управлението е здравната каса. Чрез своите експерти тя би трябвало да следва медицината, да търси направления, приоритети и разбира се, категорично, тяхното финансиране. За сметка на това здравната каса се превърна в един банкомат. И ако някой реши, директорът на някоя болница може да отиде да изтегли малко пари или ще му кажат, че банкомата не работи или картата му е изчерпана. И се стига до парадокса – ние сме работили, излекували сме, при добри обстоятелства болни, или сме похарчили средства, независимо, че пациентът е починал, и

някой отказва да ги плати, защото има лимит

Там има Надзорен съвет, който прави каквото си иска, там има хора, които са пуснали толкова дълбоки корени, че са слезли на „Кричим“ под мазето, които не виждат по-далече от носа си и се държат сякаш те управляват медицината. Цял живот там стоят. Защото много разбират?“, риторично попита проф. Миланов.

И допълни, че в последните години се е върнало т.нар. „телефонно право“, когато някой познава някого, който познава друг, който може да свърши работа. „Последният пример е с детенцето, което докараха от Бургас. Да, детската клиника в „Пирогов“ е превъзходна като качество на услуга, но то постъпи след 1-ви януари при нас. Ние имаме превишаване на т.нар. лимити и в задачката се пита – то е надлимитно, кой ще плати за него? Направо ти се казва: дали ще платим или няма да платим лечението на детето, е въпрос на нашия надзор“, каза той.

„Сега ни предстои нов рамков договор. Господ знае кога ще е. Ние трябваше да приключим годината на 31 декември. Кой им разреши да я прехвърлят до април месец? Това е противозаконно. Противозаконно е да не плащаш на хората, които са си изработили парите. Кой обаче обръща внимание на това. Едно време към касата имаше Общо събрание, Управителен съвет, Надзорен съвет. Сега остана само Надзорен съвет. И там участват едни странни хора, които искат да затворят медицината в карцер. Но няма да успеят. Като няма пари, кажи - ще се плаща това, това и това“, допълни проф. Миланов.  

Той заяви, че въпреки че е записано в закона, НЗОК продължава да не дава отчет за получените през годината здравни осигуровки. По думите му тази информация вероятно е достъпна единствено за Министерството на финансите.

„Категорично трябва да бъдат въведени моментално допълнителните осигурителни фондове

и човек трябва да знае какво ще получи. Да знае, че ще бъде лекуван навреме и в пълнота. Много мразя, като ми излизат разни финансови министри, които са в буквалния смисъл на думата счетоводители на някаква фабрика, да ми обясняват как били дали 120 млн. лв. отгоре. Давате ли си сметка колко са болните, колко хора се нуждаят от лечение? А ако тези разговори се водят в нашата гилдия, става страшно – да се налага да озаптяваме знанията и уменията си. Нека здравната система да отстъпи малко на медицината, т.е. медицината да й покаже входовете, приоритетите, финансирането. Не да ми казват какво да правя“, допълни проф. Миланов.

„Категорично трябва да се мисли в направление на истинско финансово отделяне на здравната каса. Веднъж завинаги да се разбере кои са собствениците на обществените лечебни заведения, те да си поемат ангажимента към тяхната собственост – керемиди, осветление, отопление, защото ние сега ги плащаме през медицинската услуга, а такова нещо няма никъде по света. Сега министерството щяло да ни подготвя какви разходи имаме. Има дори създадена работна група. Моля?! Аз ежедневно като шеф на клиника знам какви са ми разходите. Говоря за консумативи, медикаменти, апаратура. Ампулите знам колко струват. Никой не може да ми казва колко са ми разходите. Откъде накъде? Системата, която искат да ми въведат, противоречи на медицината. А медицината, която се прави в клиниката и медицината, която се прави в някоя областна болница, е на коренно различно ниво. Няма срамно в това, така е навсякъде по света. Не може обаче да бъдат уеднаквявани нещата и никой да не ни пита как ние, в големите клиники, се справяме с разходите си“, каза още той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gDUx


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ: Над 14 700 заявления са разпределени електронно към всички ТЕЛК в страната
21.06.2024 17:44:05

МЗ: Над 14 700 заявления са разпределени електронно към всички ТЕЛК в страната

Електронната система за разпределение на случаите на експертиза за трайно намалена работоспособно ...

FDA предлага облекчени процедури за оценка на биоподобните лекарства
21.06.2024 17:21:04

FDA предлага облекчени процедури за оценка на биоподобните лекарства

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ FDA предложи облекчаване на процедурите за доказв ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...