!
Вторник, 23 Април 2024
28
авг
 

Из пресата: За общинското здравеопазване, за здравнонеосигурените

Понеделник, 28 Август 2017 | 10:26:00


Общинското здравеопазване е все така притиснато в ъгъла и нещата вървят в посока, която ще бъде пагубна за общинските болници. Това заявява председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев в интервю за „Монитор“.

Общинското здравеопазване е все така притиснато в ъгъла и нещата вървят в посока, която ще бъде пагубна за общинските болници. Това заявява председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев в интервю за „Монитор“.

„Искаме едно-единствено нещо. Ако държавата смята, че общинското здравеопазване е важно, нека да задели 25-30 млн. лева, които да се предоставят като целева субсидия. С нея би трябвало да се заздравят финансово общинските болници извън столицата и извън големите областни градове. Става въпрос за онези малки лечебни заведения, които са единствената възможност на хората от отдалечените райони да се лекуват. Това би могло да бъде първата мярка. Следващата стъпка обаче трябва да бъде цялостна промяна в типа на здравеопазването“, коментира д-р Тотев.

Той уточнява, че въпросните средства са необходими само за покриване на най-належащите задължения на общинските болници. „Те са за онези дългове, натрупани заради несправедливия и дискриминиращ подход, който има към общинското здравеопазване“, посочва управителят на болницата в Чирпан, като допълва, че общинските болници са дискриминирани от правилата на играта. „Когато се създават правила, трябва да се направи и анализ на постигнатото. Такъв анализ не беше направен, когато бяха подготвени и въведени медицинските стандарти. Според тях, за да изпълнява едно лечебно заведение дадена клинична пътека, трябва да разполага с определено количество лекари — специалисти, апаратура и т. н. Такова нещо не беше направено и когато се подготвяха нивата на компетентност, които също определят компетентността на едно и друго лечебно заведение за една или друга дейност. Бяха въведени такива правила, че дейността на общинските лечебни заведения стана нерентабилна“, пояснява той.

Д-р Тотев коментира и надлимитната дейност на болницата, която оглавява, като от думите му става ясно, че за 2015 г. тя е 50 000 лв., през 2016 г. – 13 800 лв., а за тази година изработената и неразплатена към момента сума е в размер на 35 000 лева.

„Труд“ пък се спира на проблемите около общинската болница в Карлово, заради които управителят на лечебното заведение е предложен за освобождаване. „Съдбата на управителя на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в Карлово д-р Христо Пелев ще бъде решена на насрочената за 31 август сесия на Общинския съвет, след като председателят на местния парламент Теодор Шойлеков (ПП ГЕРБ) внесе докладна с искане за освобождаването на шефа на здравното заведение“, пише ежедневникът.

„Лошото финансово състояние на общинската болница, слаби мениджърски умения и голямото текучество на лекари и медицински сестри са само част от мотивите, заради които Шойлеков внася докладна с искане за назначаване на нов управител на МБАЛ „Д-р Киро Попов“, уточнява публикацията. „Останалите мотиви са свързани с „неосъществяването на оздравителния план, пълният провал на преговорите да заработи отново хирургичното отделение и невъзможността да бъде стимулиран медицинският персонал да получава възнаграждения според извършената работа“.

В същото време общинската болница трупа огромни загуби, като само за първото шестмесечие на 2017 г. те надхвърлят 250 000 лв.“, допълва материалът.

„Сега“ се фокусира върху броя здравноосигурени у нас. „За пръв път в последните години броят на хората без здравни вноски расте, вместо да намалява, сочат данните от отчета за бюджета на здравната каса за 2016 година. „Към 31.12.2016 г. неосигурените лица са общо 18.8% от структурата на лицата, водени като задължително здравно осигурени, или в абсолютна стойност те представляват 1392 хиляди души, или са със 73 980 души повече, което представлява увеличение от 5.6% в сравнение със същия отчетен период на 2015 г.“, пише в отчета, цитиран от изданието.

„Така спира тенденцията на спад на неосигурените. В края на 2015 г. неосигурените са 17.7%, или 1318 хиляди души, което пък е с 86 271 души по-малко от 2014 година.

От Националната агенция по приходите обясниха ръста на хората без редовни вноски с мерките, които НАП е предприела да спре правата на некоректни платци. През 2016 г. е влязла в сила промяна, според която хора на граждански договор, които се осигуряват на сума под минималната работна заплата, вече не се водят осигурени. Взети са мерки и срещу работодатели, които не съобщават в НАП за прекратени трудови договори. Хиляди хора доскоро са се водели на трудов договор, но без реално да им се плащат осигуровките. В такива случаи самият работник не е виновен и не се води неосигурен. Сега обаче са издирени такива работодатели и договори са прекратени. Имало и малка група от българи, които живеят и се осигуряват и в ЕС, и тук, но тъй като двойното осигуряване не е възможно в Европа, са отпаднали от системата у нас“, четем във вестника.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Bden


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...