!
Четвъртък, 30 Ноември 2023
30
май
31
 

Адвокат Мария Шаркова:

Новият екип начело на МЗ ще трябва да компенсира нормативния хаос

Вторник, 30 Май 2017 | 10:36:48 Полина Тодорова
31

Компенсиране на хаоса в подзаконовата нормативна уредба ще е едно от най-големите предизвикателства пред новия екип начело на Министерство на здравеопазването. Това заяви пред Zdrave.net адвокатът по медицинско право Мария Шаркова. Потърсихме м

Компенсиране на хаоса в подзаконовата нормативна уредба ще е едно от най-големите предизвикателства пред новия екип начело на Министерство на здравеопазването. Това заяви пред Zdrave.net адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

Потърсихме мнението й по повод отмяната на редица медицински стандарти, националната здравна карта и като цяло ситуацията, пред която се налага да работят лечебните заведения с оглед честата промяна на законодателството, регулиращо здравеопазването у нас.

„Ситуацията определено е усложнена“, категорична бе тя. „На колегите в Министерство на здравеопазването ще им се наложи за много кратко време да изработят много медицински стандарти, които да заменят отменените и съответно да спазят стриктно процедурата по издаването им, защото всички стандарти се отменят на процедурни основания, а не се разглеждат въобще по същество от ВАС. Тоест, не се разглежда „субстратът“ на стандарта, а единствено редът за неговото издаване“, отбеляза тя.

Припомняме, само в последните месеци в съда „паднаха“ стандартите по хирургия, кардиология, гастроентерология, медицинска онкология, акушерство и гинекология и редица други.

Адвокат Шаркова коментира още, че прекалено честата промяна на законодателството в сферата на здравеопазването ограничава възможностите за създаването на съдебна практика. „В резултат, когато възникнат някакви спорни казуси, за нас като адвокати няма възможност да прочетем различни съдебни решения, за да разберем какво смята съдът, защото съдът дори не е имал време да се произнесе по такъв спор“, обясни тя. „Когато излезе един медицински стандарт, веднага съответната клиника трябва да прецени дали отговаря на заложените в него изисквания и ако има разминаване, това означава моментално на това отделение да му се наложи да „навакса“, защото в противен случай ще слезе едно ниво по-надолу, което ще се отрази и на договора му с касата“, посочи тя.

Адвокат Шаркова коментира и отмяната на Националната здравна карта на първа инстанция от Върховния административен съд, като прогнозира, че това решение най-вероятно ще влезе в сила – или защото Министерство на здравеопазването няма да го обжалва, или обратното – ще го обжалва, но ще последва решение на петчленен състав, което ще потвърди становището на по-долната инстанция. Тя припомни и решението на Конституционния съд по казуса, според което разпоредбите в Закона за лечебните заведения, свързани с Националната здравна карта, не противоречат на Конституцията, тоест те продължават да съществуват в Закона за лечебните заведения. Това означава, обясни адвокатът, че ще трябва да се пристъпи към процедура по създаване на нова здравна карта, което само по себе си ще бъде тежка задача за министерство на здравеопазването. „Това ще се отрази и на договорите, които районните здравни каси сключват с лечебните заведения, защото на практика националната здравна карта определяше броя на леглата в дадената област, за които НЗОК сключва договор“, отбеляза тя, като не пропусна да отбележи и факта, че наредбата за критериите и реда за избор на болници, с които НЗОК сключва договори, също е във „висящо състояние“ във ВАС. „Ако този сбор от подзаконови нормативни актове отпадне, със сигурност ще се отрази на договорите с изпълнителите на болнична медицинска помощ“, посочи тя.

На въпрос няма ли да се стигне до ситуация на „вакуум“, ако националната здравна карта отпадне и се стигне до създаването на нова, адвокат Шаркова отбеляза, че на практика тя е създавала един лимит в броя на леглата по отделните специалности. „Липсата на здравна карта, както и на наредба, която да определя по какви критерии да работи здравната каса, означава, че този лимит не съществува, тоест Здравната каса ще трябва сключва договори с болниците, докато се уреди този въпрос без ограничения в броя на леглата“, разясни тя.

Във всеки случаи на екипа в Министерство на здравеопазването няма да му е лесно при така създалата се ситуация, но и ние трябва да подходим с разбиране, обобщи тя, като предположи, че вече е създадена организация в ресорното ведомство по тези въпроси. „Към момента има около 20 съдебни решения в една и съща насока и е достатъчно само да се спазят забележките в тях, за да не се допускат отново тези пропуски“, допълни още адвокат Шаркова. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tYQj

Гост 31.05.2017 15:19:53

По "гайдлайна" отпреди 20 години? Тъжно!

Гост 31.05.2017 16:00:18

"Гайдлайна", по който се ме учили моите Учители. Представям си каква ли мъка и тегоба са изпитвали преди 20 години, като са нямали "стандарти"....Сигурно е било чудовищен тормоз да лекуват пациентите си..

Гост 31.05.2017 19:07:40

Ти не знаеш какво е гайдлайн, бе скъпи. Гайдлaйните са нещо постоянно осъвременявано бе драги. Как ще работиш днес по отдавна остарели схващания на твоите учители. Това не е библия бе, нито катехизис . В медицината на всеки 2 години схващанията се променят и допълват поне с 10%. Това както са те учили тогава като фактология вече не е актуално. А иначе у нас колкотo искаш специaлисти , които нищо не са вдянали след получаването си на тапията за специалист. То се вижда от амбулаторния лист , който е по-жалък като анамнеза и статус от новозавършил лекар, да не говорим за терапията . Ето това са просълзените благодарни на учителите си преди 20 години

акаедмик 31.05.2017 12:59:50

Гост 30.05.2017 22:07:19, единственият адекватен пост. Когато всичко е разписано крачка по крачка, когато, освен стандарт има и задължителни протоколи и пациента е информиран адекватно и се е подписал затова, тогава лекарят е защитен. В противен случай "виновен до доказване на противното". Всеки един, който го е боляло повече отколкото той преценява за нормално, може да изклати лекаря в съда. И нико да не си мисли, че разни организации от типа БЛС, БЗС, Меди;цински одит и пр. им пука. Всеки сеспасява поединично.

30.05.2017 21:20:33

Работя по гайдлайна, по който съм си получил Дипломата и вече 20 години действа безотказно! Ясно?

Гост 31.05.2017 15:20:26

По "гайдлайна" отпреди 20 години? Тъжно!b

Гост 31.05.2017 15:59:24

"Гайдлайна", по който се ме учили моите Учители. Представям си каква ли мъка и тегоба са изпитвали преди 20 години, като са нямали "стандарти"....Сигурно е било чудовищен тормоз да лекуват пациентите си..

Гост 31.05.2017 19:02:33

Гайдлйните са нещо постоянно осъвременявано бе драги. Как ще работиш днес по отдавна остарели схващания на твоите учители. Това не е библия бе . В медицината на всеки 2 години схващанията се променят и допълват поне с 10%. Това както са те учили тогава като фактология вече не е актуално. А инае у нас колкот искащ спецаилисти , коио ниш не са вденали след получчаването си на тапията за специалист. То се вижда от амбулаторния лист , който е по-жалък като анамнеза и статус от новозавършил лекар, да не говорим за терапията . Ето това са просъзлените благодарни на учителите си преди 20 години

Гост 30.05.2017 20:07:15

И по кой точно "гайдлайн" работиш - по европейски, американски, канадски, австралийски или руски?

оптимист 30.05.2017 19:57:45

Разпадането на здравната система е учудващо дълго-всяка година си мисля,че не може да стане по-зле а то пък става все по-зле!

? 30.05.2017 18:01:28

Болестите дали четат стандарти?

отговор 30.05.2017 18:11:13

Болестите не четат нищо , те просто убиват.Директорите четат и унищожават структури на лечебни заведения при липса на стандарт и нормативна уредба за съществуването им.

Гост 30.05.2017 14:24:42

Всъщност - единствените, на които са нужни тези "стандарти" са адвокатите и съда, за да имат въху какво да ни съдят ! Замислете се, колеги - мигар преди да се въвеждат стадарти не е имало медицина ? Мигар това, което пише в стандартите не го пише във всеки един учебник или гайдлайн ? Пише го. Ама в съда искат да ни съдят "въз основа на нормативен акт".Въз основа на учебник или световно признат гайдлайн и за спазването му няма как да ни осъдят.Тъй че ......

30.05.2017 21:18:15

Работя по гайдлайна, по който съм си получил Дипломата и вече 20 години действа безотказно! Ясно?

Гост 30.05.2017 20:08:24

И по кой точно "гайдлайн" работиш - по европейски, американски, канадски, австралийски или руски?

въпрос 30.05.2017 18:14:08

ами тогава давайте да работим в хаос !В единия учебник пише реанимацията да изглежда така в другия иначе .Т.е. в едната болница реанимацията ще се организира така и ще лекува така, а в другата болница иначе. Т.е. пациентът в едната болница ще го лекуват така , а в другата иначе .какво се случва с равнопоставеност на достъпа ????

Гост 30.05.2017 18:00:38

До Гост 30.05.2017 17:21:36 Госте, преди прословутите ти стандарти не е ли имало починали пациенти? И както правилно споделя първият Гост, преди стандартите да не би да е нямало медицина?

Гост 30.05.2017 17:21:36

Когато имаш стандарт, работил си според стандарта и имаш инцидент (напр. починал пациент), стандарта те защитава, защото си направил всичко по правилата. Ако си нарушил грубо стандарта, те съдят за това, защото или не си знаел стандарта, или не си го спазил. Стандартие бяха отменени по инциатива на частните болници, за да могат да си павят какти си искат.

Гост 30.05.2017 22:07:19

Когато нямаш стандарт, правейки каквото си искаш настъпват инциденти. И тъй като няма стандарт, който да те защитава, идва ред на Наказателния кодекс! А там наказанията са много по-строги от административните такива, налагани дори и при грубо нарушаване на стандарта!

Доктора 30.05.2017 18:13:05

В десятката!

лекар 30.05.2017 18:17:16

браво !

Гост 30.05.2017 14:19:44

Пепи Лекето защо не е с белезници и задържан за подронване на националната сигурност ? Дори агент на ISIS не би могъл да направи повече в това мнинистерство от погрома върху здравеопазването извършен от този боклук- 2 госдини България е без ваксини, 2 години с административен съботаж ,2 години подривани реални реформи. Какво още липсва този да е в затвора ?

по темата 30.05.2017 18:19:20

когата вкарат в затвора бащата на реформата , който отмени всички нормативни актове на предшественика ,си и ви обърка главите ,да сключите един безсмислен НРД 2017г.

Гост 30.05.2017 14:57:19

Съветничката му Кръстева и другото менте - Томов също допринесоха

Гост 30.05.2017 13:52:26

Щом стандартите ги има , излиза че на практика няма да имат никаква работа освен да спазят процедурата .

Гост 30.05.2017 12:16:40

Адвокатката не е права, че ако се спази редът за издаването на стандартите те няма да падат в съда. напротив, още по-лесно ще падат. Те затова не спазват реда.

нима 30.05.2017 18:15:57

кой прати стандартите в съда - частниците ? защо го направи ,за да могат да печелят без ограничения,като стандарти ?

Гост 30.05.2017 22:42:03

Думата частници употребяват само тъпи комунета, които се боят да не си загубят безплатното и незаплащано здравеопазване обещано им от правешкия цървул Тошо и наместникът му на земята Баце Тиквата. В Австрия ням значени дали болницата е частна или публична общинска,държавна и т.н. . Всички работят със здравните вноски на австриеца. Само вие тъпите комунета от източните комунистически резервати не може да се окъснете от гнусната си комунистическа гной в главите

Гост 31.05.2017 06:38:03

До ДОЛНИЯ По цял Свят пациентите се делят дали имат здравноосигурителна вноска (тоест, били са коректни към обществото, здравната система, труда на лекаря и сестрата, правовия ред и нормативната уредба, вкл. и такива, които по обективни обстоятелства са нямали възможност сами да заплатят такава - тогава държавата, църквата, семейството им, фондация е направила това вместо тях!), или нямат здравноосигурителна вноска (тоест, били са НЕкоректни към обществото, здравната система, труда на лекаря и сестрата, правовия ред и нормативната уредба, вкл. и такива, които по обективни обстоятелства са нямали възможност сами да заплатят такава - тогава държавата, църквата, семейството им, фондация НЕ е направила това вместо тях!). Обади се като си в Австрия на спешен телефон - много ЛЮБЕЗНО ти искат номера на здравноосигурителната сметка! Ако нямаш - чао. И никоя местна медия не си позволява заради това да хули и обижда труда на Лекаря!

ДО ГОРНИЯ 31.05.2017 01:10:58

в цял свят медицина се практикува по стандарти за да се гарантира равнопоставеност на достъпа на всички пациенти , у нас обаче пациентите се делят на платежоспосолони и неплатежоспособни , на болни с високо платени клинични пътеки и на болни с нископлатени клинични пътеки . А това вече не е наука , а пазарна икономика ,която обрича едни на смърт други на оцеляване , но практически на никого не гарантира излекуване.

Гост 30.05.2017 11:56:40

Адвокат Шаркова констатира обективната истина. Как да повярвам обаче, че злонамерени и некомпетентни хора ще се вслушат в експерти? Пак ще се нагледаме на Дудовизми...


Всичко за коронавируса
Още новини
Обсъждат стимули за редовна профилактика (Допълнена)
30.11.2023 18:04:33 Надежда Ненова

Обсъждат стимули за редовна профилактика (Допълнена)

Целта ни е да наситим съществуващия календар от здравни събития, ако са необходими допълнителни т ...

Безплатни прегледи за кожни алергии в УМБАЛ „Александровска“
30.11.2023 17:20:43

Безплатни прегледи за кожни алергии в УМБАЛ „Александровска“

От 4 до 8 декември УМБАЛ „Александровска“ отново ще бъде партньор в ХV-та Национална ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...