!
Вторник, 16 Юли 2024
05
юли
3
 

От печата: Реакции след нападението в „Шейново“, наш студент по медицина издаде учебник в Германия, отново за e-търга за лекарства

Сряда, 05 Юли 2017 | 10:20:17
3

Реакциите и коментарите след нападението над лекарка от „Шейново“ са водещи за печата днес. „24 часа“ публикува кратко интервю с директора на болницата д-р Румен Велев, който сравнява проявената агресия над д-р  Гагова с те

Реакциите и коментарите след нападението над лекарка от „Шейново“ са водещи за печата днес. „24 часа“ публикува кратко интервю с директора на болницата д-р Румен Велев, който сравнява проявената агресия над д-р  Гагова с терористичен акт. „Протестът ни беше чисто човешки. Съзнаваме, че с него не можем да променим системата, обществото, нито че това може да стане лесно и бързо. Но искахме да изкрещим, че така повече не може. Трябва промяна!“, категоричен е управителят на лечебното заведение.

В контекста на случая вестникът дава статистика и за взетите проби стволови клетки от пъпна връв.  647 проби стволови клетки от пъпна връв са били взети и замразени за съхранение през 2016 г. у нас по данни на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) - органът, който сертифицира тъканните банки и съхранява информацията за дейността им. Общо 6 тъканни банки съхраняват клетки от пъпна връв. От тях само една е публична, останалите са частни. Основната разлика е, че само в частна банка пробата се съхранява за индивидуална нужда - за детето, при чието раждане е взета пробата, или за неговото семейство. В публичната банка пробите се използват за всички болни, които се нуждаят от трансплантация на стволови клетки.

„Стандарт“ отбелязва, че биячът на акушерката в "Шейново" Владимир Стоянов няма лиценз за работа с генетичен материал,  позовавайки се на информация от Министерството на здравеопазването. Веднага след като скандалът е станал обществено достояние, във ведомството са извършили проверка, която е показала, че Владимир няма фирма, която да е лицензирана от МЗ за работа с генетичен материал.

„Труд“ се спира на изказването на здравният министър проф. Николай Петров, който вчера подкрепи медиците от болница "Шейново" в протеста им и увери, „че цялата държавна машина ще спре насилието срещу лекарите“.

В днешния си брой всекидневникът съобщава и за българин, който следва медицина в Германия, и вече може да се похвали с издаден учебник. Ивайло Иванов от Велико Търново, който тази година завършва медицина в университета в Кьолн, Германия, издаде учебник. Научното помагало "Химия за медици" е на немски език, излязло е от печат преди месец и вече се разпространява във всички медицински университети, както и по интернет в цял свят. Трудът на студента отличник е от 251 страници и съдържа 17 глави по теми, по които той е работил при подготовката на други студенти.  "Този учебник е създаден по желание на посещаващите моя курс "Химия за медици" в университета в Кьолн. Много често бях питан от студентите за писмена форма на курса ми. Нещо, което да обяснява на начално ниво материята и стъпка по стъпка да обяснява всичко разбираемо", гласи посланието на Ивайло Иванов в предговора на учебника. "Изключително съм доволен от университета. Медицината е тежка наука и аз трябва много да чета. На занятията ни показват последните научни открития, най-новите изследвания, които учените правят“, споделя Ивайло Иванов.

Медицински университет-Пловдив въвежда за първи път през тази година изпит и за кандидат-студенти от чужбина, съобщиха от ректората на елитното висше училище в града под тепетата. Препитването ще е под формата на тест с въпроси по биология и химия, като на 14 юли ще се проведе в Италия, а през август ще има изпит и във Великобритания, тъй като това са двете държави откъдето има най-много кандидати да учат медицина, стоматология и фармация в Пловдив, информира още вестникът.

„Дума“ се спира на вчерашното интервю на заместник-здравния министър Лидия Нейчева пред БНТ, която изнесе данни за сериозното разминаване на цените на лекарствата в различните болници и даде подробности около търга за медикаменти. Очакванията на МЗ са централизираният електронен търг да спести между 5 и 20% от разходите за лекарства, отбелязва вестникът и припомня, че работата по въпросната платформа започна още в средата на 2015 г. при министър Петър Москов. В края на м.г. бе направен опит системата да тръгне, но жалби пред КЗК и ВАС я спряха.  След приключване на процедурите по обжалването вече се предприемат мерки за рестарт на системата. Към средата юни вече бе известно, че 145 лечебни заведения подали заявка за 763 позиции по международно непатентно наименование, допълва вестникът, като посочва, че от 2011 г. болниците трябваше сами да правят обществени поръчки за лекарства, което доведе до драстични разлики в цените на един и същ препарат в различни болници.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
3VR2

аз 05.07.2017 11:08:11

Това е абсолютната грозна истина! Нашите политици независимо от цвета и партийната принадлежност 30 години насаждат в съзнанието на българските граждани, колко лекари и здравни специалисти имат само задължения и нямат никакви права! Колко са корумпирани! Едва ли не углавни престъпници. Време е всички здраво мислещи и здравно осигуряващи се да дадем сериозен отпор на отнемането на доверието в здравеопазване, правосъдие, полиция, образование.

05.07.2017 11:50:36

70 години! Не 30!

Гост 05.07.2017 10:25:48

Избуялата агресия и постоянни побоища над лекарите е логично продължение на мръсната кампания, водена от години срещу тях, с негласната подкрепа на управляващите МУТРИ! Много ми е интересно, ще има ли сега ентусиазирани футболни агитки и колони бодри, патриотично настроени рокери, да манифестират пред РПУ-то и Съда и да настояват за справедлива присъда на бияча? Със сигурност - НЕ.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нито един нов случай на морбили за миналата седмица
15.07.2024 17:22:41

Нито един нов случай на морбили за миналата седмица

След пет поредни седмици на регистриране на нови случаи на морбили у нас, за миналата седмица не ...

Психолог помага на пациентите в горнооряховската болница
15.07.2024 16:59:16

Психолог помага на пациентите в горнооряховската болница

От два месеца в болницата в Горна Оряховица има назначен психолог, който оказва подкрепа на пацие ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...