!
Петък, 23 Февруари 2024
15
септ
3
 

Асоциацията на родители на деца с епилепсия:

Промените в ТЕЛК ще доведат до проблеми за хората с увреждания

Петък, 15 Септември 2017 | 12:02:08 Полина Тодорова
3

Сериозни възражения относно подготвените промени в медицинската експертиза на хората с увреждания изразиха от Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ). В становище до социалния министър Бисер Петков и здравния министър проф. Николай Петров от

Сериозни възражения относно подготвените промени в медицинската експертиза на хората с увреждания изразиха от Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ). В становище до социалния министър Бисер Петков и здравния министър проф. Николай Петров от там описват редица проблемни моменти в планираните изменения, които според тях ще доведат до влошаване на положението им.

На първо място от АРДЕ настояват да бъде приложен чл. 4.4. от Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН, според който действаща нормативна уредба не може да бъде валидно отменяна или заменяна с нова такава, ако промяната води до по-неблагоприятни за хората с увреждания правни последици. От организацията се обвяват за оптимизиране на експертизата на уврежданията, като посочват, че подкрепят предложението да се премине към преструктуриране на органите на експертиза в единна административна структура, подчинена на МЗ, включваща НЕЛК, ТЕЛК, РКМЕ. Според тях това ще доведе до ефективен контрол върху цялостната дейност на експертизата на уврежданията. От АРДЕ не са съгласни с идеята да се оценява „загубена” и/или „остатъчна” работоспособност, както и оценката да се извършва от Комисии за експертиза на работоспособността (КЕР), организирани и ръководени от НОИ.

Според тях линията на бедността трябва да се приеме като подоходен критерий за различните видове плащания за хората с увреждания, а елементите, формиращи интеграционната добавка по Закона за интеграция на хората с увреждания – като процент от минималната работна заплата за страната. Те настояват и за разработване на компенсаторен механизъм за получаване на отнетите 25% социална пенсия от хората с трайни увреждания, например под формата на месечна социална помощ. Друго настояване е увеличаване на размера на интеграционната добавка за балнеолечение и рехабилитационни услуги съобразно действителната й стойност.

От АРДЕ имат и сериозна критика към Концепцията за реформиране на системата за експертиза на работоспособността на МТСП. На първо място те посочват раздробяването на действащия модел на експертиза на шест последователни етапа с извършване на четири различни оценки. Според тях това ще увеличи административния натиск върху хората с увреждания, които следва да преминат през повече административни процедури за признаване на социалните и осигурителните им права. Разделянето на системата за оценка на уврежданията влиза в противоречие с модела на Международната класификация на човешкото функциониране, уврежданията и здравето на Световната здравна организация, отбелязват още от АРДЕ. В тази връзка се посочва, че оценката на функционалността на хората с увреждания следва да се извърши едновременно от мултидисциплинарен експертен екип и да даде заключение за отражението на здравословното състояние върху способността за действие и участие на хората с увреждания.

Главният недостатък на модела, предложен от МТСП, е разкъсването на медицинската експертиза и експертизата на работоспособността, категорични са от организацията. Без задълбочено разбиране за медицинския аспект на увреждането, каквото имат лекарите със съответните специалности за всеки вид увреждане, не биха могли да бъдат преценени вярно и пълно и потенциалните ограничения във функционално отношение (на индивидуално и социално ниво), породени от увреждането, обясняват от АРДЕ. 

Като основен „порок“ на промените от там определят и частта, касаеща осигурителните и социални права. „Противопоставяме се на изразеното от МТСП разбиране, че „законовата възможност за получаване едновременно на пенсия и заплата, или на повече от една пенсия, поощрява стремежа за придобиване на пенсия за инвалидност“, заявяват от АРДЕ. Според тях е недопустимо и въвеждането на рехабилитацията като задължително условие преди извършването на експертизата на работоспособността. От организацията не са съгласни и с предложението НОИ да организира и ръководи дейността за оценка на работоспособността, като се аргументира, че това ще доведе до нарушаване на изискванията за безпристрастност на решаващия орган.

Критики са изказани и по отношение на дефиницията на уврежданията в подготвените промени.

В становището се посочва още, че изложените съображения относно Методиката за определяне на работоспособността са твърде общи и пожелателни и не става ясно как точно ще се определят критериите за определяне на работоспособността, така че да бъдат приложими във всеки различен случай. Един от основните недостатъци на новата методика според АРДЕ е и че тя следва да дава оценка съобразно текущото работно място, което ще налага изготвянето на нова оценка всеки път при кандидатстване за нова работа или при промяната на работното място.

От асоциацията не пропускат и въпроса за твърдения за голям брой „хора фалшиви инвалиди” и ”лъжливи експертни решения“. Съгласни сме, че има недействителни решения на ТЕЛК, но едва ли ще се докаже такъв процент “фалшиви инвалидни пенсии”, какъвто се посочва в публичното пространство, смятат от организацията, като предупреждават, че това ще бъде оправдание за масово занижаване процента на нетрудоспособност при освидетелстване и преосвидетелстване на хора с увреждания от експертните медицински комисии, преминали в системата на НОИ. „Имаме основателни пpeдположения, че ще се отиде към административно налагане на рестриктивни критерии за издаване на експертни решения, както и че ще се намали процентът загубена работоспособност или вид и степен на увреждане. Всичко това означава, че едни хора с увреждания ще получат по-малки пенсии, а повече от 150 000 лица с увреждания ще ги загубят напълно“, предупреждават от там. Припомняме, за подобен риск алармираха и от Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София.

В заключение от АРДЕ настояват да се променят нормативните актове, след като са разписани моделите на оценка и са апробирани в различни региони на страната, както и да се включи за член представител на хората с увреждане от национално представителните организации с мандат в Националния съвет по Медицинска експертиза.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
51Te

Гост 15.09.2017 13:51:56

какво балнеолечение БЕ - хората умират от глад и липса на основни лекарства.................... стига сте източвали

Гост 15.09.2017 14:53:58

По правилно е да кажеш-стига сте се правили,че пълните(касата)

Гост 15.09.2017 22:05:37

На това нямане , като започнат да изпращат върволици пенсионери на курорт и всичко се изясня . В Африка има полеви болници - не курорти .


Всичко за коронавируса
Още новини
Новите нормативни промени довели до допълнително забавяне на ТЕЛК решенията
23.02.2024 14:40:31

Новите нормативни промени довели до допълнително забавяне на ТЕЛК решенията

По обобщени данни към 16 февруари 2024 г. у нас функционират 75 ТЕЛК, но въпреки че през 2023 г. ...

Фелдшерите най-после ще имат свое законно представителство
23.02.2024 13:51:06

Фелдшерите най-после ще имат свое законно представителство

Фелдшерите и техните приемници – лекарските асистенти, най-после ще имат своя законна профе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...