!
Събота, 20 Април 2024
21
септ
17
 

"Пирогов": Ако лекарите излязат от болницата, рискуват живота на пациентите си

Четвъртък, 21 Септември 2017 | 16:50:48
17

Ако лекарите напуснат болницата, за да отидат на местопроизшествие, това би поставило в риск здравето и живота на пациентите в спешни състояния, които вече са в лечебното заведение. Това се посочва в позиция на „Пирогов“ във връзка с инциде

Ако лекарите напуснат болницата, за да отидат на местопроизшествие, това би поставило в риск здравето и живота на пациентите в спешни състояния, които вече са в лечебното заведение. Това се посочва в позиция на „Пирогов“ във връзка с инцидент от вчера, при който мъж пострада в близост до лечебното заведение, а свидетелите на случилото се коментираха, че той не е бил приет веднага там.

От спешния институт разясниха, че съгласно Наредба 25 за оказване на спешна медицинска помощ ЦСМП оказват спешна помощ на мястото на инцидента и по време на транспорт. Единствено дежурният екип в ЦСМП може да търси помощ за диагностика и лечение на спешно болен пациент от дежурния лекар или специалист на държавно или общинско лечебно заведение за болнична помощ. Той и предлага пациентите за спешна хоспитализация в болнично лечебно заведение.

В конкретния случай на мястото на инцидента не би могло да отидат медицински екипи от болницата, посочват от болницата и поясняват, че съгласно действащата нормативна уредба в лечебното заведение не се поддържат налични медицински екипи, които да се отзовават на постъпили сигнали за инциденти извън територията му. Още повече, че ако лекарите напуснат болницата за да отидат на местопроизшествието, това би поставило в риск здравето и живота на пациентите в спешни състояния, които вече са в лечебното заведение, изтъкват от там.

В позицията си от „Пирогов“ напомнят, че у нас от години действа единен европейски номер за спешни повиквания -  телефон 112, който е предназначен за инциденти, застрашаващи здравето, живота, сигурността и имуществото на гражданите и осигурява безплатен достъп до всички служби за спешно реагиране.

От там допълват, че в момента на искане за лекар за оказване на помощ на мястото на инцидента в кабинета на спешно отделение е имало десетима пациенти със спешни състояния, очакващи незабавни диагностични и лечебни дейности. Всички екипи на отделението са били ангажирани с диагностика, консултации и лечение на пациенти в спешно състояние. Същият ден в спешното отделение на болницата е оказана помощ на близо 770 пациенти, като само през въпросния кабинет са преминали почти 100.

Конкретно за пациента, от болницата поясняват, че след неговото приемане в спешното отделение той е бил своевременно прегледан от интердисциплинарен екип и подробно диагностициран. По преценка на дежурните спешни медици пациентът остава за лечение в реанимационното отделение на Клиника по неврохирургия, където му се прилага лечение, поставен е под активно наблюдение и се извършват всички необходими действия по диагностика и консултации.

Мъжът е с черепно-мозъчна травма, към момента е контактен, адекватен и остава на лечение в Клиниката по неврохирургия.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yx*z

Гост 28.09.2017 12:41:35

"Пирогов" излиза на протест в защита на уволнените си колеги! Питам журналистическата етика и елементарната справедливост не изискват ли да се чуе и тяхната гледна точка??? Питам "журналистите" СКУНКСОВЕ от Нова, питам и уважаемите журналисти от "Здраве"? "Пирогов" всички го знаете колко наблизо е, защо не пратихте ваш екип да отрази гледната точка и на уволнените лекари? ЗАЩО? Или ШЛИФЕРИТЕ ОТ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ НЕ РАЗРЕШАВАТ? КАКТО ЕДНО ВРЕМЕ!

Iva 23.09.2017 14:29:02

Zasto tegko bolnite se karat v Pirogov i Aleksandrovska bolnica, a ne v castnite bolnici? Otgovarat e, zastoto castnite sa butikovi. Izv se za latinicata.

Гост 23.09.2017 21:22:40

Маститите собственици на частните болници не желаят лечението на български граждани да им генерира загуби! Затова забатачените, тежки слуаи - в "Пирогов" и "Александровска"! Това е горчивата тъжна истина.

Също Приятел 22.09.2017 21:33:05

Уважаеми "Приятел от 22.09.2017 14:18:21", Вие направихте ли си труда изобщо да прочетете следното, по-горе в статията?: "От там допълват, че в момента на искане за лекар за оказване на помощ на мястото на инцидента в кабинета на спешно отделение е имало десетима пациенти със спешни състояния, очакващи незабавни диагностични и лечебни дейности. Всички екипи на отделението са били ангажирани с диагностика, консултации и лечение на пациенти в спешно състояние. Същият ден в спешното отделение на болницата е оказана помощ на близо 770 пациенти, като само през въпросния кабинет са преминали почти 100." Или напосоки хвърляте епитети и обиди? ХАЙДЕ, НАЗОВЕТЕ ГИ ТЕЗИ " некадърни, алчни и лишени от човещина колеги", НАЗОВЕТЕ ГИ С ИМЕНА! СИГУРНО КЪТАТЕ КУПИЩА ДОНОСИ СРЕЩУ БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРИ - СПОДЕЛЕТЕ ГИ ТУК И СЕГА, ИЛИ ЗАМЪЛЧЕТЕ - ЗАВИНАГИ!

Приятел на "Също приятел" 23.09.2017 08:57:04

Назоваваме ги с имена и няма да замълчим завинаги! Знаеш ли драги приятелю, колко поискаха на мой роднина за трансплантация в хематологията в София, професора ти Георги Михайлов и ортака му Георги Арнаудов само за тях- 45000 лв!

Също Приятел 24.09.2017 14:32:51

Така е, абсолютно сте прав (Не)приятелю! Затова се замислете - не е ли редно българските лекари да получават за труда си регламентирани възнаграждения, с платени данъци и да се отнасят уважително с пациентите си и те с тях, вместо да бягат в таз пуста чужбина. И още нещо се замислете - дали тогава цената щеше да е 23 х евро, или 120 000! Ама много добре си помислете по тоя последния въпрос, много добре!

Също Приятел 23.09.2017 14:21:49

Приятел, трансплантацията (Пази Боже да се наложи!) е скъпоструваща навсякъде по Света процедура. Доколкото знам, в Германия започва от 120 000 евро (235 000 лв) нагоре. Пожелавам успешна операция на Вашия роднина и последващо бързо възстановяване!

Не-приятел 24.09.2017 14:11:08

Но никъде по света тази сума не отива директно и тайно в джоба на 1-2 лекари. Навсякъде по белия свят цените са на болницата, ясно обосновани и фактурирани, знае се за кое колко плащаш и получаваш документ насреща. И да, част от тях отиват за лекарите. А те се държат с пациентите като с хора. Затова дори когато пациентът не може да си позволи дадено лечение или когато то се окаже неуспешно, пациентът не хули лекарите - защото никой не го е накарал да се почувства парцал. Нека нашите лекари корифеи да си обявят цените, да ги събират легално и да им плащат данъци. Така се прави в Европа и многото наши лекари, които заминаха натам, могат да го потвърдят.

Съмишленик 22.09.2017 15:07:17

"Гост" не е прав: Просто мързеливи корумпирани мърлячи!

Приятел 22.09.2017 14:18:21

Уважаеми лекари, никоя буква и точка от закон или наредба не може да бъде извинение на тоталния дефицит на човещина, който се наблюдава при много от вас. Не при всички, факт, но при достатъчно много, за да се създаде масова негативна нагласа към цялото ви съсловие. Крайно време е свестните сред вас да проумеят, че не сляпата защита на некадърни, алчни и лишени от човещина колеги, а точно безмилостната битка отвътре с такива елементи ще изчисти имиджа на лекаря и ще ви донесе така мечтания респект към професията. Вие сте интелигентни хора, проумейте го и се опитайте да постъпите правилно.

Един ОПЛ на 33 22.09.2017 14:31:36

И какво сега? Дежурните да си зарежат спешните пациенти и да хукнат из улиците ли?

Гост 22.09.2017 13:15:49

Проблемът нямаше да стане толкова опасен , ако директорът на спешната болница си беше направил труда още на 19.09. да излезе с прессъобщение .С безразличието си и късната си реакция , той остави медиите да се развилнеят ,форумите да прегреят от злоба и само една Кателиева гледахме да обяснява наляво и надясно защо не бива лекарите от болниците да напускат кабинетите си и да обикалят да лекуват пациенти вместо спешните екипи на Гелев

Българин 21.09.2017 20:30:22

Подкрепям на 100% позицията на лекарите от "Пирогов"! Колеги, тъй като едва ли нашенските "свободни и независими" (ХА ХА ХА!) медии ще и дадат особена гласност, дайте ние да я направим достояние до медии, сайтове, форуми, приятели, съседи и колеги - изпратете им я! И специално на скунксовете от Нова...

Доктора 21.09.2017 21:07:12

Форумите почервеняха от злоба и злъч срещу колегите,малцина са,които разбират разумните им доводи!

Старият доктор 22.09.2017 18:11:11

Не знам ако някой нае*е кака Пена накриво и тя се оплаче какво ще стане по форумите. Ще почервенеят ли? И от какво? Те форумите (компютърните) от край време са отдушник на страхливите и злобните. Нормалните и умните по първо мислят и след това евентуално коментират.

Гост 21.09.2017 18:36:27

Дрън-дрън! Просто мъзеливи мърлячи!

Гост 21.09.2017 18:56:56

Дрънкач си ти,тъпанар. Лекарите не странстващи рицари да обикалят улиците и с голи ръце да спасяват когото и да било.Особено примати като теб,надяваши се на безплатното комунистическо здравеопазване.


Всичко за коронавируса
Още новини
Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването
19.04.2024 19:21:00

Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри на здравеопазването са ...

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС
19.04.2024 17:21:24

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС

„Здравна работна сила“, „Гарантиране на доставките на лекарствени продукти&ldqu ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...