!
Събота, 20 Април 2024
19
март

Андрей Марков: Изкуствено се разделят болниците на частни, държавни и общински, а ние сме заедноВ ситуацията, в която се намираме, въобще не е било необходимо някой да ни търси и да ни агитира, че трябва да влезем в една сериозна организация и работа за преодоляване на кризисната ситуация. Малко изкуствено и чисто политически беше раздухан въпросът за частните болници и то в парламента, без реално да съществува такъв проблем. На практика болници – частни, държавни, общински, във всеки един момент работят и не са спирали да работят с пациенти. Така че такъв проблем реално не съществува. Съществува само в говоренето на определени политици, които много грозно използват ситуацията за собствени цели. Това е недопустимо и считам, че е дори наказуемо“.

Това каза зам.-председателят на ББА Андрей Марков пред БНР по повод твърденията на лидера на БСП Корнелия Нинова и депутата от „Атака“ Павел Шопов, че частните болници трябва да бъдат принудени да се включат в борбата с коронавируса, защото те отстътвали от нея, по време на дебатите при обявяването на извънредното положение в страната.

„Помагаме си във всеки един момент с общинските и държавните болници. Естествено, че ни търсят и от Щаба, и от МЗ, и от Столична община. Няма проблем. Той е изкуствено съществуващ“, допълни той.

„Не мога да кажа дали всички лечебни заведения са готови, но действаме така, че да можем да помагаме на всички пациенти. Не наблюдаваме нито отлив, нито прекомерно струпване при онкоболните. Те се третират като в обикновена ситуация. Има отлив при другите пациенти и то чувствителeн. Не бива нуждаещите се да приемат призивите за оставане вкъщи толкова буквално и да се лишават от посещение при лекар“, каза още Марков.

Карантината не означава затваряне и приключване на дейността за лечебното заведение. Има изолиране на болните и контактnите с него лица. Лечебните заведения извършват дезинфекция и почистване и продължават дейността си.

По отношение на медикаментите, той помоли да се внимава с информацията и да се ползва само официалната.

Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
7tM$

Мила 20.03.2020 10:08:35

За съжаление много разлики между частните и държавни болници. Разлика в заплати, вероятно поради двойно финанасиране от държавата и пациентите, отсъствие на отделения по инфекциозни болести и психиатрия, вероятно спокойствие от Касата и проверки и много други екстри, например - вероятно целево насочване по определени пъртеки и други. Не е омраза, а вероятна фактология. Всички я говорим, и всички искаме нещата да са добри за всички.

Гост 19.03.2020 16:59:16

Можеш да извадиш докторите от социализма, но не можеш да извадиш социализма от докторите.

Xaxaxa-aroman PR 19.03.2020 16:56:56

Историята на Светла и Петър е покъртителна и е добре отговорните институции да се вслушат в нея и час по-скоро да отворят най-добрата частна болница в България, а не да я държат под карантина с абсурдни доводи. "Софиямед" е затворена. Той е в изключително тежко състояние и ако не го приемат на 28 март за химиотерапия, не знам какво може да се случи. Не е само той, а стотици хора с подобен проблем. Много хора се приемат планово през 15 дни, защото това е животоспасяващо за тях. Трябва да бъдат на лечение", коментира Светла Тенова пред медията ни. Тя е категорична, че болницата спазва всички хигиенни условия, а специалистите са на световно ниво. "Недопустимо е и обричат много хора да загубят живота си. Трябва да бъдат лекувани, а не да стоят вкъщи. Страх ме е, че той вкъщи вдига температура. Аз знам, че на всеки 15 дни мога да разчитам на тези хора. Аз съм по цял ден на работа, а той е вкъщи", продължи разтревожената съпруга. "Аз съм изключително доволна от целия персонал и отношението е невероятно. Не съм срещала такива лекари. Преди 4 години ми се случи същото нещо и съм крайно възхитена от това отделение. Трябва да се направи нещо и тези хора поне да бъдат лекувани", каза още тя пред БЛИЦ. Жената подчерта, че химиотерапията е изключително важна за процеса на възстановяване, тъй като с натрупване подобрява състоянието на болните. "От продължителността на лечението зависи живота му. Той отслабва и състоянието му се влошава. Той не губи надежда и казва, че когато се оправи ще продължи да работи", заключи г-жа Тенова пред БЛИЦ. Никол ИВАНОВА, БЛИЦ

Икономист 19.03.2020 15:28:36

Марков, готви се за теслата, която ГЕРБ готвят с промените в данъчните закони! Вместо данък върху очакваната печалба за 2020 г., ще плащаш на база 2018. Схващаш ли?

Гост 19.03.2020 15:20:49

Когато първия болен с COVID-19 влезe за лечение в частна болница, се обадете...

Гост 19.03.2020 15:02:50

Каква омраза към частните болници се лее тук. Абе искаме си ги комунизЪма, Семашко-то,бедността,Евразията,Русията и Путин. И това е.

Гост 19.03.2020 15:31:52

Е нали на Запад няма Семашко. И какво се случва? Четеш ли? Точно по време на пандемии, бедствия и войни си проличават предимствата на Семашко. А повечето бизнесменчета с бели престилки изобщо не знаят за заслугите на Семашко, нито кой е, но си плюят по енерция като Стойчо Кацаров и Семерджиев.

Гост 19.03.2020 19:57:57

Семашко още е тук и всички теглим от него.

Гост 19.03.2020 15:15:11

А ми отвори една частна болница в Костинброд, Белоградчик...

Гост 19.03.2020 15:13:37

Не, искаме да не се краде с фиктивни болни, измислени диагнози, подбрани пациенти, договори само по скъпи клинични пътеки, доплащания които не фигурират в никакъв нормативен документ, пране на пари и лобиране за непрекъснато увеличаване на лимитите на частни болници...

Гост 19.03.2020 14:26:21

Разбира се, че участвате! Сити клиник даде под наем един дихателен апарат на държавна болница! Можеше и малко маски да добавите

crocodile 19.03.2020 14:02:16

Когато си гледаш на нещата от кочината, пълнни с омраза и разделение постове! В кризата може да се случат у добри неща, но май предимно в Англия например. На Албиона всички планови пациенти за операция бяха пренасочени към частните болници, а на хирурзите дадоха сертификати да оперират в тях или в болници, където няма пациенти с Covid-19. Ако се въведат приблизително реални цени за операция: херния-1550 лева, тазова ендопротеза- 6500 лева, жлъчка 2300 лева и определена бройка такива операции за месец, може да има прекрасен модел за въвеждане на диагностично-свързани групи. В нормалните страни извличат и ползи от кризата, защото това им подсказва как и успешно да се реформират! Затова младите лекари предпочитат там да ходят!

Гост 19.03.2020 14:29:46

Албион, частни болници, COVID-19, една херния - 1550 лв (това пък как го сметна), диагностично-свързани групи, младите лекари... Е.а си тюрлю гювеча дето си го сътворил!

crocodile 21.03.2020 16:58:21

Обща анестезия за час, плюс труда на анестзиолог и сестра - 340 лева. Платно и конци, плюс 3 еднократни канюли и без такер за фиксиране на платното: 500 лева, един леглоден с режийните 100 лева., еднократен комплект и консумативи за операцията и след нея: 210 лева. Заплати на оператор, сестри, санитари, кодировчик и фармацефт към отделението: 400 лева. Има така наречените усреднени разходи за даден вид операция, които могат да бъдат пригодени за всяка страна съобразно цените и ставките за лекрства и заплащането на труда. Освен това при кризата с Covid-19, някои болници на Острова ще се плащат и flat rates за групи операции. Национализацията на частните болници в Испания е в частта подсигуряване на дихателни апарати/ интензивни легла. За пример в Италия в момента им трябват 4000 респиратори/ интензивни легла за севера, при налични 5200 такива за цялата страна. Освен това нямат достатчно предпазни средства за мед персонал, но са починали само 5 лекари и сестри в Италия от епидемията. Когато ви е трудно да мислите кртично, най-лесно е да лепнете някой турцизъм за епитет. Но на Запад винаги говорят с базирани медицински доказателства и това се харесва на младите: там има обективни критерии по които да бъдат оценени и да се издигнат в професията, докато в България няма такива!

Гост 19.03.2020 14:24:10

Това за Албиона, кога го сънува? Ех, мечти, мечти... Аз пък да ти кажа, че в Испания национализираха частните болници! И не е сън!

crocodile 21.03.2020 17:02:50

Смятам че тези указания са полезни за четене, вместо да си чешете езиците с глупости: При приемът на болен за спешна операция да се обърне изрично внимание на налична изразена ЛИМФОПЕНИЯ при относително нормален брой на белите кръвни клетки. Евенуална тромбоцитопения пти относително нормална коагулация. Като важно се оценява нивото на D-dimer!!! Ако стойността е завишена несъразмерно спрямо основното заболяване и клинична картина - да се мисли за насочване за изследване на тест за COVID-19. Изследвания насочени за контрол/преценка на предполагаема COVID-19 инфекция: 1.Ro pulmo et cor - за всички постъпващи! 2. ПКК с 5 показателя - задължително! 3. Коагулация - aPTT, INR, Fibrinogen, D-dimer. 4. Биохимия - кръвна захар, АСАТ, АЛАТ, креатинин, урея, К, Na. P.S. Така ще може да се сведе до минимум контактът на екипа на лабораторията с пациентите. Необходимо е всички болни да имат кръвна група от нашата болница! Така е по изискване, особено за спешните. Да не се изисква от пациентите да носят кръвна група отвън - за тях е излишен разход, а за нас - главоболие при усложнения от всякакво естество.

Гост 19.03.2020 14:27:27

И цъфнаха и вързаха

Гост 19.03.2020 15:22:34

Не, ама други го издухаха!

Гост 19.03.2020 14:32:47

Дано не стигнем до "полу-военно положение", както каза Главния прокурор. Че тогава "Няма не искам, няма недей", няма да има...

Гост 19.03.2020 13:32:45

Защото по-лесно е камила да мине през иглени уши, отколкото болен с COVID-19 да влезе в частна болница.

Гост 19.03.2020 13:24:30

Компетентен 19.03.2020 12:18:38 Частните болници нямат инфекциозни отделения няма и да имат. Един тежък пациент с корона струва няколко бона на ден, кой ще ги плаща ? Частните болници обезкръвиха общинското и областното здравеопазване, доведоха дисбаланси по специалността, счупиха системата. Кой да знае,че чумата чука на вратата ?

Гост 19.03.2020 14:22:10

Много е просто, пич! Затваря се частната ортопедия, хирургия и родилно отделение, и се отваря една клиника за COVID-19!

Гост 19.03.2020 14:28:04

Просто,викаш.Тогава ортопеди,хирурзи и гинеколози ще лекуват вируса. Няма да е лечение -просто ще е изолиране на болните на принципа който оцъца-оцъца.

Гост 19.03.2020 14:45:21

А бе ако направят една клинична пътека за COVID-19 за пет бона, ще видиш тогава как ортопед лекува инфекция!

Гост 19.03.2020 14:39:29

Е, как! Там нали работят най-великите! Стентове, протези, железария... Да не говорим за апаратура: скенери, MRI, PET, 4D и т.н. Какъв му е проблема да лекуваш една усложнена белодробна вирусна инфекция?

ПАЦИЕНТ 19.03.2020 13:04:41

"Андрей Марков: Изкуствено се разделят болниците на частни, държавни и общински, а ние сме заедно....." АЙ ДЕ ДЕ ! ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ СА ЗАГУБЕНИ БЕЗ ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩИНСКИТЕ ВЪРХУ КОИТО ПАРАЗИТИРАТ!!!! ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ ИЗПОЛЗВАТ ДАЛАВЕРАТА - ДОГОВОР С НЗОК САМО ЗА СКЪПО ПЛАТЕНИ ПЪТЕКИ, ПОДБОР НА ПАЦИЕНТИТЕ-ВСИЧКИ НЕОСИГУРЕНИ, ТЕЖКО БОЛНИ, НЕПЛАТЕЖОСПОСОБНИ СЕ ФУТБОЛИЗИРАТ КЪМ ДЪРЖАВНИТЕ И ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ, ИЗМИСЛЕНО ДОПЛАЩАНЕ ЗА КАКВО ЛИ НЕ... ! ХИЩНИ ХИЕНИ, КОИТО СЕ ПРАВЯТ НА БОЖИ КРАВИЧКИ

Гост 19.03.2020 14:32:18

Ами да се направят всички пътеки скъпо платени. На частните не им режат лентички за апаратура за милиони с пари на данъкоплатците, не ги субсидират. Срещу това е редно да поемат и известни социални функции

Гост 19.03.2020 15:36:00

Собствениците на частните болници до един са престъпници, които от сив и черен бизнес са влезли в бизнеса здравеопазване, за да си перат парите. Единици са частни болници, създадени и развити от лекари с главно Л!

Гост 19.03.2020 15:18:33

Тва със субсидирането не ти е много ясно...


Всичко за коронавируса
Още новини
Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването
19.04.2024 19:21:00

Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри на здравеопазването са ...

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС
19.04.2024 17:21:24

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС

„Здравна работна сила“, „Гарантиране на доставките на лекарствени продукти&ldqu ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...