!
Събота, 22 Юни 2024
29
май
5

БЛС и НСОПЛБ напускат инициативата на НПО „COVID алианс – заедно срещу COVID-19“Българският лекарски съюз и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари се оттеглят от инициативата на Националната пациентска организация „COVID алианс – заедно срещу COVID-19“. Двете организации се разграничаха от НПО след вчерашната пресконференция, на която бяха отчетени резултатите от инициативата.

Припомняме, че тогава секретарят на Дружеството по ендокринология проф. Цветалина Танкова каза, че за ендокринолозите е много важно да оценяват ефекта от терапията на пациентите си на всеки 6 месеца. „Можем да издаваме протоколи за една година, но на 6-я месец трябва да си направим изследванията и да можем да оценим ефекта от терапията, дори и по телефона. Предстоят ни срещи с НЗОК, на които да регламентираме това. Както и да не се налага за всяка промяна в терапията, пациентите да се срещат със специалист лице в лице, след като това може да се случи дистанционно“, каза още тя.

„По време на пресконференцията с изненада установихме, че се организират срещи с НЗОК и МЗ, на които са поканени представители на медицинските дружества и ще бъдат представени различни идеи за промени. Подобни идеи не само не са обсъждани с нас като партньор, но и представители на БЛС не са поканени на срещите. Бихме искали да Ви напомним, че осъществяването на медицинските дейности, предвидени в Закона за здравното осигуряване закон, се регламентират с Националните рамкови договори за медицинските дейности, сключени  между НЗОК и Българският лекарски съюз.  Всяка  промяна в рамковия договор  за медицинските дейности следва да бъде съгласувана и одобрена от Лекарския съюз“, се казва в писмото на председателя на БЛС д-р Иван Маджаров до председателя на НПО д-р Станимир Хасърджиев.

„След обсъждане в УС и НС, че НСОПЛБ изцяло подкрепя заявената от УС на БЛС позиция и нейните основания по повод изявления по време на проведения от Вас брифинг на 28 май и други предприети действия. Информираме Ви, че считано от днес 29.05.2020 г. НСОПЛБ също се оттегля от инициативата на Националната пациентска организация COVID алианс – заедно срещу COVID-19“, се казва и в писмо на председателя на НСОПЛБ доц. Любомир Киров до д-р Хасърджиев.

И д-р Маджаров, и доц. Киров потвърждават, че продължават да подкрепят първоначалните цели, с които е бил създаден алианса.

„Български лекарски съюз се включи в инициативата на Националната пациентска организация COVID AЛИАНС и приветства идеята на пациентите с хронични заболявания да се предоставя информация и телефонни консултации с водещи медицински специалисти за поведение в условията на пандемия, предизвикана от коронавирус. Замисълът на Националната пациентска организация, представен от Вас за планиране и изготвяне на цялостна стратегия за защита на хронично болните в условията на пандемия също беше приет радушно от нас. Смущава ни обаче развитието на инициативата и това, че първоначалната идея за съвместни решения за  подпомагане на пациентите се отклони в посока изместване на БЛС от ролята му на  партньор“, казва д-р Маджаров.

„Ще работим в посока въвеждане на електронни рецепти, протокол и  направление, което е в полза на нашите пациенти и ОПЛ в сътрудничество с БЛС. Не приемаме временната ситуация с възникналата пандемия да се използва и за други освен посочените цели“, заявява и доц. Киров.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9Hbz

Отговор 29.05.2020 22:59:46

Хасо е доктор по мъжки ласки и терапия без вазелин

6666 29.05.2020 15:56:20

"БЛС и НСОПЛБ напускат инициативата на НПО „COVID алианс – заедно срещу COVID-19“" НСОПЛБ ДО КОГА ЩЕ СЕ ИЗЖИВЯВА, КАТО ОТДЕЛНА ОТ БЛС СТРУКТУРА? АКО ЩЕ СЕ ОТЦЕПВАТ ДА СЕ ОТЦЕПВАТ, А ЗАЕДНО С ТЯХ И ВСИЧКИ ЛЕКАРСКИ СДРУЖЕНИЯ ПО СПЕЦИАЛНОСТИ ИЛИ ДРУГ ПРИЗНАК! ТОВА БИ БИЛО НОРМАЛНО, СЛЕД КАТО НАСТОЯЩИЯ БЛС Е ПОЧТИ МЪРТВА, КАЗИОННА ИМПОТЕНТНА ОРГАНИЗАЦИЯ ОБСЛУЖВАЩА НЕ СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ А ТЮМБЕЛИТЕ ОТ УС, ЕК, КК И УПРАВЛЯВАЩИТЕ-КОИТО И ДА СА ТЕ!

Гост 29.05.2020 13:43:31

Хасъра ежедневно в интервюта уроива престижа на българския лекар. Може би зашото той е един лапач и дезертьор от лекарската професия и дефакто няма дори лекарски права вече, където и да се е присламчил на сянка с измислени помпозни наименования тип национална и тип пациентска организация. Не виждам защо изобщо се сътрудничи с такива спекуланти и фалшиви проекти уж за пациента ,а всъщност заработващ активи за своето лично благоденствие и съществувание на плужек. Да ходи доброволец в такива отделения и да помага ако действително иска нещо да помага. С програмки, листовки ,конференцийки, пози , речи и работни обеди всеки може. А иначе трябва да се отбележи ,че БЛС и НСОПЛБ са поредните глупави чички ,които бутат чужда каляска без да се усещат.

Гост 29.05.2020 13:50:39

Той изобщо платил ли си е членския внос? И по какво е "д-р"?

Гост 29.05.2020 13:38:42

Амбициозни са пациентите, sir


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ: Над 14 700 заявления са разпределени електронно към всички ТЕЛК в страната
21.06.2024 17:44:05

МЗ: Над 14 700 заявления са разпределени електронно към всички ТЕЛК в страната

Електронната система за разпределение на случаите на експертиза за трайно намалена работоспособно ...

FDA предлага облекчени процедури за оценка на биоподобните лекарства
21.06.2024 17:21:04

FDA предлага облекчени процедури за оценка на биоподобните лекарства

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ FDA предложи облекчаване на процедурите за доказв ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...