!
Вторник, 05 Март 2024
18
март

Министрите: Маски и защитни облекла има

Да няма разлика между частни, държавни и общински болници, записват в Закона за мерките

Можем да наказваме лекарите само, ако сме ги защитили, каза президентът Румен Радев„Получил съм няколко писма от частните болници, в които те уверяват, че са в готовност да се включат в битката с коронавируса. Те са част от здравноосигурителния процес и участват в него на равни начала с държавните и общинските болници. В проектозакона за мерките ще включим текст, който казва, че не се прави разлика между лечебните заведения на база на собствеността“. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на президента Румен Радев дали частните болници ще се включат в битката срещу коронавируса по план или е въпрос на ситуация.

„Частите болници са готови да се включат. Дори да не искат - трябва да се включат. Ето от вчера една голяма частна болница е в тази ситуация. Извършва се карантиниране на болницата, а целият медицински персонал се запозва с алгоритъма на действие срещу заразата“, каза й началникът на Кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

 „Има създадена организация, изпълнителната власт действа при форсмажорни обстоятелства, в ситуация, каквато не сме имали досега. Призовавам всички да се отнасяме с разбиране към усилията, които се полагат. Има ефект от тези действия, така че нашата здравна система да може да поеме всички случаи. Имаме рязка промяна в съзнанието на хората, спазва се и социална изолация и дистанция. Съзнанието е налице. Важно е да има надлежно осигуряване, информация, инструкции за работа“, каза президентът Румен Радев в началото на срещата с премиера Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев, началника на Кризисния щаб ген.Венцислав  Мутафчийски, министъра на вътрешните работи Младен Маринов и директора на Главна дирекция „Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов в президентството.

Радев уточни, че е много важно да се дадат отговори, касаещи липсата на защитни предпазни средства както за лекарите, така и за гражданите. „На първо място трябва да има осигурени средства за семейните лекари, зъболекари и аптекари, търговските обекти, които не могат да затворят, органите на реда, транспортните работници. И всеки гражданин да може да си купи всичко на нормални цени. Знам, че се водят преговори, аз също съм в диалог. Приемаме строги мерки срещу лекари, които отказват да изпълнят Хипократовата си клетва, но първо трябва да ги осигурим със защитни средства“, каза още президентът. Той подчерта, че е грозно и недостойно е да се печели на гърба на здравето на хората, като визира спекулантите на медицински изделия и продукти.

Вицепремиерът Томислав Дончев уточни, че парите за увеличението на заплатите на медиците на първа линия - 1000 лв. допълнително, ще дойдат по линия на европейските оперативни програми. Така ще бъдат осигурени и средствата за защитните маски, облекла и санитарни дейности. „Маски и костюми има не само в краткосрочен, но и дългосрочен план. Ако някъде липсват е логистичен проблем  някъде надолу по системата“, заяви той. .

 „Обсъждаме възможност за строга домашна карантина, която налага разширяване в пъти на обхвата на капацитета на службите за домашен патронаж. Това означава три пъти по-голям брой хора и техника, които са в състояние да разнасят храна, вода и медикаменти на всички възрастни хора, което планираме също да бъде покрито с препрограмирани средства от европейските програми“, поясни Томислав Дончев.

18 000 лв. са събрани само за ден по дарителската сметка на министерството на здравеопазването, каза здравният министър Кирил Ананиев. „В БЧК вече постъпват дарения на апаратура и предпазни средства. Очаква се до края на седмицата да дойде втората помощ от Китай, която е значителна по обеми и обхваща голяма част от необходимите ни предпазни средства. Днес Министерски съвет прие решение, с което предлага на Народното събрание да ратифицира споразумението за общи европейски обществени поръчки, което ще ни даде възможност да попълним необходимите средства“, уточни  той. Той допълни, че след въвеждането на забраната за износ на предпазни средства, агенция Митници е заловила 276 000 броя маски и огромно количество гел за санитарни нужди, в опит да бъдат изнесени, така че това също е ресурс, с който държавата разполага.

„По отношение на най-силно засегнатите хора – възрастните хора, в проектозакона, който сме предложили, предвиждаме лицата, които ТЕЛК решения изтичат, да продължи тяхното действие до 2 месеца след приключване на извънредното положение, както и за хората, които ползват скъпоструващи лекарства по протоколи, същото тяхното действие да приключи два месеца след края на извънредното положение“, каза още министър Ананиев.

Ген. Мутафчийски уточни, че макар към момента да няма нови заразени, е рано е да правим изводи, че сме овладели ситуацията. „Все още сме в началото на кривата. Създаваме банка с доброволци - лекари, сестри, зъболекари, студенти, пенсионери, дори един бивш министър се включи. Във Варна нашите военни курсанти са заявили готовност да се включат при необходимост“, каза той и призова медиците да не се страхуват, а да вършат работата си, защото те знаят как да лекуват заболяването. „Лечението на това заболяване, леките му форми, не се лекуват, те са като грип. Усложнението е пневмония. Колегите я познават и могат да я лекуват“, допълни ген. Мутафчийски.

По отношение на бързите тестове, той каза, че те имат много недостатъци, тъй като давали 20% фалшиво отрицателни проби и 20% фалшиво положителни. Проблемът са фалшиво отрицателните, защото това сваля отговорността на реално заразени пациенти. Все още не са произведени достатъчно надеждните, които да бъдат препоръчани от СЗО и Китай и които да можем спокойно да ползваме. Но в частните лаборатории ги правят и донякъде са полезни, защото държат далеч от болниците тези, които неистово искат да се тестват", каза ген. Мутафчийски.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1k7a

Гост 19.03.2020 12:07:43

Да но разлика винаги ще има между частни, държавни и общински болници!

Гост 18.03.2020 22:24:37

Ето какво Тиквата каза вчера директно давано по телевизията. ------> 1. Най-голяма щета ми е спирането на футболните първенства,щото сега не моа да гледам мачовете по телевизията. 2. Сега бюджета ше се натовари щото там знаете по 1000 лева требва, ше дааме на докторите. Тоест първо проблем на мутрокоунистите е футбола и второ лекарите ПАК са онея виновни които им разклащат бюджета на герберастите . А са коментирайте...

Гост 18.03.2020 16:29:16

Защото по-лесно е камила да мине през иглени уши, отколкото болен с COVID-19 да влезе в частна болница.

Гост 19.03.2020 11:45:30

наблюдателен евангелист 18.03.2020 12:18:57 Защото по-лесно е камила да мине през иглени уши, отколкото богат да влезе в Божието царство. Лука 18:25 Библейският израз "По-лесно е камила да мине през иглени уши, отколкото богат да влезе в Божието царство" е грешен превод от гръцки. Всъщност не става дума за камила, а за дебело въже. Това доколко е вярно и когато е установена тази грешка, защо не е направен опит тя да се поправи? Отговорът а на това е в следното. Правилно е била изписана гръцката дума camilos, понеже евангелията са били написани на гръцки. Всъщност според някои гръцката дума camilos - камила е била грешно написана, вместо camelos - въже. Възможно ли е било грешно да напишете евангелието още от самото начало? Грешката била установена от Кирил Александрийски през V век след Христа. Това е един от ранните отци на църквата. Той е грък, макар да е роден в Египет. Ранните отци на църквата са гледали под лупа текстовете на евангелието и са откривали такива дребни поводи за спор. Именно Кирил Александрийски отбелязва възможността да е станала грешка при превода. Исус обаче не е говорил на гръцки, а на арамейски. Следователно е важно да знаем, каква е оригинално използваната дума. И тук става интересно, защото думата е гамоа. Забавно е, че гамоа означава и камила и въже на арамейски. Просто защото въжетата са се правели от камилски косъм. Така че тук по-важното за превода е какво е имал предвид самият Исус, а не как е било преведено на гръцки. Защото, обърнете внимание, ИЗРАЗЪТ СЕ СРЕЩА В ЦЕЛИ ТРИМА ЕВАНГЕЛИСТИ – МАРКО 10:17-31, МАТЕЙ 19:16-30 И ЛУКА 17-20.

Гост 18.03.2020 22:26:58

По-лесно е камила да си плати германски здрвни осигуровки отколкото вие бузлуджанските тролове да си платите осигуровки които не водят здравеопазването в калта където е днес

Гост 18.03.2020 14:00:20

Само да уведомя генерала,че Хипократовата клетва няма никаква юридическа стойност.Не е като военната,след полагането на която може да те съди военен съд.Хипократовата клетва е един морален акт,че си готов да се грижиш за обществото и то да се грижи за лекаря.Всички я цитират, малцина са я чели, единици я разбират.

Гост 18.03.2020 15:38:19

Именно. Хипократовата клетва е основно церемониална. Единствените, които имат право да обжалват нарушаването ѝ са Аполон, Хигия и Панацея.

Dr_Doolittle 18.03.2020 22:32:08

Ха-ха-ха ! И Хипократ . Който изобщо не е лекувал безплатно между другото. Който не вярва да прочете следното историко-медицинско проучване : The Hippocratic Oath and the Ethics of Medicine-Steven Miles издание на Oxford University Press. И призовавам всички каскети, ватенки и валенки да престанат с марксисткия прочит на тази клетва. Тя не е обещание за бедност или писмо за самоубийство

Гост 18.03.2020 15:03:02

Той,Радев,едва ли схваща и 1% от тъпотиите, които ръси.Той,Радев,просто чете текста.Всеки опит за своодни съчинения от негова страна,го прави още по-жалък.Доколкото това е възможно,де.

Гост 18.03.2020 22:34:58

Да , но единствен досега обърна внимание на сикаджийските мутри ,че нямат окомплектоване с лични предпазни средства на медицинския състав. На което Киро Ментата отговори ,че до 2 седмици щели да имат. Какви 2 седмици бе тъпанари какви две седмици. Тогава ще дойдем след 2 седмици


Всичко за коронавируса
Още новини
Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения
04.03.2024 11:37:07

Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения

Изследователи от Imperial College London (ICL) доказаха, че хората, които са се възстановили след ...

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции
04.03.2024 10:46:46

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции

Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват. Това заяви в ефира н ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...