Петък, 24 Май 2024
26
авг
1

Доц. Кунчев: Данните за понеделник са с натрупване, виновните ще бъдат наказани

Повече няма да се въвежда мярката за затваряне на градовете каквото и да се случваИма секретарки и технически служители, които не работят в събота и неделя и са си позволили натрупаните данни да ги вкарат в понеделник, което е грубо нарушение на нашите изисквания. По този начин главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни данните за големия брой починали (18 души) от 25 август.

„Ще открием виновните и ще ги накажем. Не, че е толкова фатално, но създава усещане у гражданите за някакво манипулиране, което е невъзможно. Всяка лаборатория, всяка болница вкарва това, което е намерила. Ако това се прави навреме, както сме казали - до 10 часа всяка вечер, няма да има такива отклонения в резултата“, каза още доц. Кунчев.

По отношение на организацията на болниците в страната, главният държавен здравен инспектор каза, че там където областните щабове са действащи, събират се всяка седмица, а ако се налага и през ден, взимат се решения и се координират действията, ситуацията с коронавируса много бързо влиза в някакви рамки. „Много добре се работи в Пловдив, Бургас, София. Рязко се подобри работата в Добрич и Варна. Това веднага се вижда дори по статистиката“, каза доц. Кунчев.

Всички лечебни заведения в страната имат толкова предпазни средства, колкото са им нужни и то от необходимия клас, каза още той. „Не бива обаче да се пренебрегва умората. Виждам, че и нашите служители в районните здравни инспекции са на края на силите си. Ако някой може да издържи три-четири месеца, вече говорим за шест-седем, а вече навлизаме и в осмия“, обясни доц. Кунчев големия брой на заболели медицински служители.

Той допълни, че вече се правят графици, за да може медиците да почиват по четири-пет дни, а и постоянно се набират доброволци. „Доста по-подготвени сме от преди и ние, и болниците.  Знаем какво и как да правим, но този извънреден начин на работа, натоварва твърде много“, каза доц. Кунчев.

Той допълни, че идеята да се обособят отделни болници само за COVID във всеки район ще бъде реализирана, ако бъдат запълнени всички отделения и не могат да поемат повече болни.

Доц. Кунчев беше категоричен, че повече няма да се въвежда мярката за затваряне на градовете каквото и да се случва, но останалите мерки са налице и може да бъдат затегнати, ако епидемичната обстановка го изисква.

"Епидемичната обстановка се налага тогава, когато има условия. Ситуацията в Европа не се подобрява особено много. За щастие, през последните две седмици се подобрява значително в България. Ако процесът стане стабилен и се задържи тенденцията за намаляване, можем да помислим за неудължаване след края на септември. В момента нямаме никакви данни за такова подобряване, което да позволи да прекратим извънредната епидемична обстановка", обясни д-р Кунчев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
94ex

Да Да 26.08.2020 11:48:19

Долни лъжци и манипулатори!


Всичко за коронавируса
Още новини
Депутати засипаха с въпроси министър Кондева
24.05.2024 11:17:25

Депутати засипаха с въпроси министър Кондева

Само за ден народни представили внесоха пет въпроса към служебния министър на здравеопазването д- ...

0,44% положителни проби, няма починали
24.05.2024 09:23:54

0,44% положителни проби, няма починали

2 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 453 теста, което прави 0,44% поло ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...