!
Неделя, 23 Юни 2024
25
март

Проф. Деспотова: Не разполагаме с достатъчно специалисти за работа с респираторите, нито с интензивни сестри

В ситуацията сега имаме нужда и от много други видове апарататура, смята тяРеспираторите са високотехнологични компютъризирани машини с редица режими за работа и не е възможно лекари да бъдат преквалифицирани в кратки срокове за работа с тях. В същото време в ситуацията имаме необходимост и от други видове апарати – за кръвно-газов анализ, мобилни рентгени, висок клас ехографи, които могат да се използват и за белодробна диагностика. Това заяви пред БНР проф. д-р Любима Деспотова, председател на Българското дружество по продължителни грижи и палиативна медицина. Тя бе категорична, че работата с респираторите изисква много опит и не е панацея, защото решавайки едни проблеми, се отваря вратата за други, не по-малко сложни.

„Ако бъдат купени 1000 респиратори, има ли кой да работи с тях? Първият и най-очевиден отговор са анестезиолозите и реаниматорите, но възниква въпросът колко са те у нас и каква е средната им възраст“, каза проф. Деспотова. Тя добави, че не е успяла да открие точния брой на тези специалисти и подчерта, че голяма част от тях никога не са работили интензивна терапия.

„Ако се погледне към интензивистите, хората от интензивните отделения – те и досега работят с минимума от кадри. Ако пък се използва опитът на педиатрите от съществуващите интензивни отделения, ще бъде застрашен този сегмент от детското здравеопазване“, обясни проф. Деспотова, която също е педиатър.

Друг утежняващ момент според нея е дефицитът на интензивни сестри, чиито знания и умения са незаменими и много различни от тези на стандартната медицинска сестра.

„Когато имате пациенти на апаратна вентилация, вие се нуждаете от много допълнителна апаратура. Кой знае защо за нея не става дума. Вие не може да управлявате апаратна вентилация без хубав кръвно-газов анализ и консумативите. Необходими са мобилни рентгенови апарати, защото тези пациенти не могат да бъдат придвижвани до стандартните рентгенови отделения, висок клас ехографи, защото най-модерните могат да бъдат използвани за белодробна диагностика”, каза тя.

„Анестезиолозите от години водят борба, за да бъдат тези проблеми чути от обществото. Къса се веригата между специалистите, които знаят и могат, и институционалната подкрепа, която те трябва да получат”, коментира специалистът в отговор на въпрос защо едва сега, в критична ситуация, излизат наяве всички тези проблеми.

Когато в условия на здравна или друга криза пренасочваме ресурс от едни области на здравеопазването към други, се оголват огромни фронтове, обобщи проф. Деспотова и даде пример с анестезиолозите и оперативната дейност, която може да пострада при пренасочването на тези специалисти заради форсмажорни обстоятелства.
„Има големи рискови групи пациенти с тежки, хронични, животозастрашаващи заболявания, а грижите за тях – и медицинските, и немедицинските, в подобна ситуация ще намалеят и това може да има неблагоприятен изход“, изрази опасенията си проф. Любима Деспотова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
r3u4

Dr_Doolittle 25.03.2020 22:04:32

Защо се говори принизено елементарно като Тиквата за респиратори вместо за вентилатори ? Явно не им е ясна разликата в обема, функцията и цената на тези две различни неща. В англоезичната литература респиратор е просто маска за обдишване или дори само защитна маска на лицето, а вентилатор е съвсем друга машина- електро механичен апарат за механична вентилация с цифрово-програмно управление и съответно ниво подготвени реаниматори-анестезиолози за нейното ползване.

Гост 26.03.2020 10:52:52

Така е.При Станишев, "цара", там разни коалиции,Орешахов и т.н. говорехме къде къде на по-високо ниво! Ти и ти единствен,като най-умен си доловил най-важното в цялата тая ситуация.

Гост 26.03.2020 13:27:58

Това ирония на герберастка калинка ли е? Защото как да вярваме на някакви си специалисти, когато употребяват лаически изрази и са далеч от западната медицина дори в изговора си. Как ще реагираш на човек който казва пирон на болт ? За вас раболепните тикви може пък да няма значение. А колкото до Станишев и Борисов те са същите комуняги .Само тъпаци не могат да схванат общия им БКП корен

Гост 25.03.2020 16:45:36

https://www.bnt.bg/bg/a/trsyat-se-reanimatori-govori-prof-oleg-khinkov ..Професор Хинков също каза директно какъв е проблема (та даже на водещия аха аха да му увисне ченето...) Ама гербаджийско-комунистическите калинки не щат да чуят..

Лекар 04.04.2020 02:26:55

Браво! Страхотно интервю.

Гост 25.03.2020 16:54:51

Еднокнижникът и герберастките му калинки се интересуват само от палки, пистолети, белезници, бухалки и нищо друго. Пропуснах. И от пари, които трябва да откраднат, но не и да инвестират в здраве.

999 25.03.2020 16:33:44

Къде и по какво е професор лицето Деспотова?

Гост 25.03.2020 20:45:29

Преподавател по обща медицина в МУ - Пловдив и МФ на Тракийския университет в Стара Загора.

999 26.03.2020 07:33:39

В Пловдив не е професор, от Стара Загора отдавна е изгонена за плагиатство. Не работи с пациенти, никъде на практикува нито продължителни грижи, нито палиативна медицина. Дори не прави разлика между двете. Академик е по преследване на личния интерес и създаване на неверни представи за себе си.

Гост 26.03.2020 13:29:36

Именно. И е гола откъм понятия в интензивната медицина.

Гост 26.03.2020 09:24:27

Но казва верни неща в този случай.


Всичко за коронавируса
Още новини
След успешна смяна на става пациент започна да тренира футбол
23.06.2024 11:32:12

След успешна смяна на става пациент започна да тренира футбол

55-годишен пациент започна да тренира футбол след успешна смяна на става по нов метод. Новият нач ...

Д-р Анна Кръстева: Младите военни лекари сме призвани да създаваме стандарти и здрава основа, за тези които идват след нас
23.06.2024 10:05:24 Невена Попова

Д-р Анна Кръстева: Младите военни лекари сме призвани да създаваме стандарти и здрава основа, за тези които идват след нас

Лейтенант д-р Анна Кръстева завършва едновременно ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ и Мед ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...