Сряда, 01 Февруари 2023
02
апр

COVID-19 – равносметката до днес: близо 1 млн. заразени, около 50 000 починали

Най-малката жертва на инфекцията е 6-седмично бебе в САЩЧерната хроника на пандемията от коронавирусна инфекция отбеляза нов трагичен връх с новината, която дойде от САЩ - страната докладва за повече от 1000 смъртни случая само за последния ден. Така три месеца след като светът научи, че Китай започва битка с един непознат досега вирус от семейството на коронавирусите – SARS–CoV-2, се оказа, без всякакво съмнение, че ние хората, сме поставени на колене пред болестта, която той причинява. Едва ли в края на декември някой е предполагал, че човечеството се намира на ръба на бездна и ситуацията скоро ще се превърне е най-сериозното изпитание за всички на планетата след Втората световна война, по думите на авторитетни политици като германския канцлер Ангела Меркел.

Вълненията около Лунната Нова година – времето, през което се очакваше милиони китайци да напуснат страната си, за да празнуват с близките си в други държави на петте континента, бързо се превърнаха в силна тревога след като вирусът напомни, че за него няма граници – нито между страните, нито между континентите. Така дни след като съседни на Китай страни като Южна Корея, Хонг Конг и Япония обявиха, че са регистрирали първите случаи на заразени с новия коронавирус, той успя да се озове в Европа и да докаже, че съвсем не е безобиден. Пострада първо Италия, след нея се наредиха Франция, Германия, Испания. Световната здравна организация – СЗО обяви пандемия и даде име на новата болест – COVID-19. Дни по-късно стана ясно, че наред с огромни по територия и население страни като Русия, Индия и Пакистан не са пощадени и далечни островни държави с малко население в Азиатско-Тихоокеанския регион, край бреговете на Африка и Южна Америка.

Така човечеството заживя в един нов страх, който парализира всичко. Икономика, финанси, образование, туризъм, култура – нито една обществена сфера не остана незасегната.

Днес статистиката сочи, че близо 1 млн. души по света са потвърдени носители ва SARS–CoV-2, а починалите от COVID-19 вече наближават 50 000. Оздравели са над 200 000 души. Също по официални данни от близо 700 000 случая на инфектирани (в това число не се включват оздравелите и починалите) 95% или над 660 000 са в средно тежко състояние, а при останалите 5% - около 36 000 души състоянието се определя като сериозно или критично. Кривите на нарастване на случаите на инфектирани и заболели продължават да се изкачват стръмно в посока нагоре, независимо, че желанието на всички – лекари, политици, граждани, е по-бързо ситуацията да се промени и да станем свидетели на изравняване - плато, или спад в посока надолу, което би дало повод за известен оптимизъм.

Новините днес продължават да бъдат тревожни – броят на починалите в Италия достигна най-драматичния рекорд за Европа – над 13 000 (при близо 111 000 заразени), след нея се нареди Испания с над 10 000 починали (при малко над 110 000 заразени). Най-засегнатите европейски държави съобщават за огромен брой нови смъртни случаи - в Италия и Испания имаше дни с по над 900 починали, Франция - над 500 на ден, Обединеното кралство - близо 600 на ден.

През последните няколко дни инфекцията внезапно преобърна посоката си, като епицентърът й се оформи в САЩ. Там заразените вече са близо 220 000, а починалите - над 5 000. Днес световните агенции донесоха още една тъжна вест – починало е 6-седмично инфектирано бебе, най-малката засега жертва на болестта. Новината дойде след като в началото на седмицата от инфекцията в САЩ почина друго дете на 9 месеца и според американските власти към онзи момент то е било най-малкият пациент, повален от COVID-19.

Болестта стана причини и за безпрецедентни по размерите си мерки за превенция, най-важната от които е социалната изолация - или физическата, според препоръките на СЗО, Днес близо половината човечество живее под карантина – по последни данни в принудителна изолация са поставени 3,3 млрд. души. И те, както и цялото човечество, са отправили поглед към научните лаборатории, откъдето се очаква да дойдат обнадеждаващи новини за открити лекарства и ваксини срещу инфекцията.    Коментари по темата

Правила на форума за коментари
EX$8


Всичко за коронавируса
Още новини
Какво щяха да променят в системата здравните журналисти, ако бяха политици
31.01.2023 17:35:06

Какво щяха да променят в системата здравните журналисти, ако бяха политици

След двете години, в които COVID и покрай него и здравната система бяха основна тема в обществени ...

Николай Хаджидончев поема управлението на Тева и в Гърция
31.01.2023 17:20:53

Николай Хаджидончев поема управлението на Тева и в Гърция

Николай Хаджидончев, който успешно ръководи българската организация на Тева в България, поема упр ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...