!
Петък, 29 Март 2024
24
юни
1
 

Анализ на СЗО сочи:

2021: Тежък застой в създаването на нови антибактериални терапии, липсват иновации

Петък, 24 Юни 2022 | 17:07:15
1

Годишният доклад на СЗО г. показва, че през 2021 г. е имало само 27 нови антибиотици в процес на клинична разработка срещу приоритетни патогени в сравнение с 31 продукта през 2017 г., съобщи пресслужбата на световната организация. Авторите на д

Годишният доклад на СЗО г. показва, че през 2021 г. е имало само 27 нови антибиотици в процес на клинична разработка срещу приоритетни патогени в сравнение с 31 продукта през 2017 г., съобщи пресслужбата на световната организация.

Авторите на доклада са категорични, че разработването на нови антибактериални лечения е недостатъчно за справяне с нарастващата заплаха от резистентност към антибиотици. Те твърдят, че има тежък застой, който пречи на задоволяването на глобалните потребности от ефективно антибактериално лечение.

От 2017 г. са одобрени само 12 антибиотика, 10 от които принадлежат към съществуващи класове с установени механизми на антимикробна резистентност (AMR), посочват експертите.

„Има голям вакуум в откриването на антибактериални лечения, който е още по-голям, що се отнася до иновативни терапии“, коментира д-р Ханан Балхи, помощник-генерален директор на СЗО по AMR.

„Това представлява сериозно предизвикателство за преодоляване на ескалиращата пандемия от антимикробна резистентност и прави всеки един от нас все по-уязвим към бактериални инфекции, включително най-простите инфекции. В предклиничния етап броят на продуктите е останал относително постоянен през последните 3 години. В по-широк план докладът посочва, че от 77-те антибактериални средства в клинична разработка, 45 са „традиционни“ малки молекули с директно действие и 32 са „нетрадиционни“.

Примери за „нетрадиционни“ молекули са моноклонални антитела и бактериофаги. Бариерите пред разработването на нови продукти включват дългия път до одобрение, висока цена и ниска успеваемост.

Понастоящем са необходими приблизително 10-15 години, за да премине един кандидат за антибиотик от предклиничния към клиничния етап.

За антибиотиците в съществуващите класове средно само едно от всеки 15 лекарства в предклинична разработка ще достигне до пациентите. За новите класове антибиотици само един на всеки 30 кандидати ще достигне до пациентите.

От 27-те антибиотици в клиничния процес, които се занимават с приоритетни патогени, само 6 отговарят на поне един от критериите на СЗО за иновации.

Липсата на иновации бързо подкопава ефективността на ограничения брой нови антибиотици, които достигат до пазара, а времето до достигане на пазара е дълго – средно 2-3 години.

„Времето ни изтича и се оказва, че не можем да изпреварим антимикробната резистентност. Темпът и успехът на иновациите са далеч под това, от което се нуждаем, за да осигурим съвременен и ефективен отговор срещу изключително тежки състояния, които познаваме от векове – такъв например е неонаталният сепсис“, коментира д-р Хайлейесус Гетаху, директор по глобалната антимикробна координация в СЗО.

По думите му

приблизително 30% от новородените със сепсис умират поради бактериални инфекции, резистентни към антибиотици от първа линия

Пандемията от COVID-19 също попречи на напредъка, забави клиничните изпитвания и отклони вниманието на все по-малкото оставащи инвеститори.

Голяма част от иновациите в антибиотиците се движат от малки и средни компании, борещи се да намерят инвеститори, които да финансират късния етап на клинично развитие до одобрение от регулаторите.

Не е необичайно компаниите да спират разработването на продукта за няколко години, с надеждата да осигурят финансиране за продължаване на развитието на по-късен етап или на възможност продуктът да бъде закупен от друга компании. Много от тях обаче фалират, отбелязват от СЗО.

Следователно са необходими спешни и съгласувани инвестиции

в научноизследователска и развойна дейност от правителствата и частния сектор, за да се ускори и разшири процеса на създаване на антибиотици и предоставянето им в страни с ниски ресурси, които са най-силно засегнати от AMR, подчертават оттам.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#86t

Гост 29.06.2022 00:41:34

Д-р Ханан Балхи и д-р Хайлейесус Гетаху също изглеждат нетрадиционни като шефа си - Тедрос Аданом Гебрейесус.


Всичко за коронавируса
Още новини
Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в
28.03.2024 17:19:22 Невена Попова

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в "Софиямед" усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакал ...

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...