!
Четвъртък, 18 Април 2024
09
ян
 

Излезе от печат бр.1/2017 на вестник „Форум Медикус“

Понеделник, 09 Януари 2017 | 15:08:25


Уводният коментар е със заглавие „В търсене на здравен министър“. Анализирани са трудностите пред

Уводният коментар е със заглавие „В търсене на здравен министър“. Анализирани са трудностите пред всеки, който поема кормилото на здравното ведомство и трябва да преодолява липсата на достатъчно средства, обърканата нормативна уредба, многото разнопосочни интереси. Внимание заслужава заключението в коментара: “Имали сме различни здравни министри – и гинеколози, и анестезиолози, и хирурзи…Сега, може би, имаме нужда от микробиолог – специалист, който да изследва системата в дълбочина, да локализира същинските проблеми /вируси, бактерии и паразити/ под микроскоп…“

Безспорен акцент в броя е анкета с болнични мениджъри, чиито позиции са обобщени в заглавието „На предния фронт – нищо оптимистично“. Д-р Д. Костадинова /Силистра/, д-р Пл. Цеков /Севлиево/, д-р М. Радойкова /гр. Гоце Делчев/, д-р Ив. Димитров /Велики Преслав/ споделят своята голяма тревога за днешния ден на здравната система, за нормативните недомислици, за неравномерното разпределение на средствата, за липсата на кадри. И най-вече за лимитите, които често обезсмислят усилията да се интензифицира дейността на лечебните заведения.

В отзвук от края на 2016 г. като пореден рунд е определена неравната битка между болниците и НЗОК за изплащане на извършена надлимитна дейност – цитирани са становища от една пресконференция и позицията на касата за изчислените стойности за декември м.г.

В бр.1 вестник „Форум Медикус“ цитира и отговор на Министерството на здравеопазването по повод изразената в открито писмо тревога на фармацевтичния бизнес относно платформата за централизирано договаряне на лекарства за нуждите на лечебните заведения. Аргументите на МЗ звучат също толкова убедително, колкото и на представителите на фарма индустрията. Това подсказва, че темата за стабилизиране или дестабилизиране на лекарствения пазар у нас ще бъде актуална и през настоящата година.

Интерес представляват и представените в изданието решения на Министерския съвет в оставка от 28 декември 2016 г. и от 4 януари т.г. Добрата новина е, че продължава действието на националната програма срещу рака на маточната шийка, както и че започва да действа програма за прилагане на ротавирусни ваксини.

В научно-пропедевтичен аспект изданието предлага коментар за иновация в диабетологията и кардиологията – за препарат срещу диабет тип 2 с доказано сърдечно-съдово положително повлияване. Модерен подход за диагностика и лечение на предсърдно мъждене, ново устройство за определяне на алкохола в кръвта в реално време – това са две теми от чуждестранния печат, които допълват облика на брой 1.

„Справедливо и качествено здравеопазване за мигрантите в Европейския регион“ изисква в свои документи Европейското бюро на СЗО, откъдето изразяват готовност да помагат с анализ и решения на страните, които се сблъскват с проблеми от такова естество.

Бр. 1 на „Форум Медикус“ съдържа още рецензия за медицински справочник, информация  за прилагане на бариатрична хирургия в „Александровска“, както и важно съобщение за специализиращите лекари, които могат да кандидатстват за подкрепа по нов проект по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RV1N


Всичко за коронавируса
Още новини
НЦЗПБ: Ръст на случаите на коклюш и лаймска болест
18.04.2024 11:46:41

НЦЗПБ: Ръст на случаите на коклюш и лаймска болест

През изминалата седмица у нас са регистрирани 59 случая на коклюш, което е с 27 случая повече в с ...

Сдружение „Зачатие
18.04.2024 10:58:19

Сдружение „Зачатие" издава безплатната книга „Пътят към родителството“

Сдружение „Зачатие" издава книгата „Пътят към родителството: Твоят лесен пътеводител ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...