Четвъртък, 04 Юни 2020
14
апр

Д-р Борил Петров: Коремната хирургия е „черешката на тортата“ в медицината      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Борил Петров  завършва медицина през 1992 г. в МУ- гр. София. През 1994г. печели конкурс "Клинична ординатура по обща хирургия към УМБАЛ „Александровска” – II-ра хирургия 1998 г. – Придобива специалност по хирургия. Владее прекрасно оперативните техники при повечето оперативни интервенции в коремната хирургия. Работи в областта на чернодробната, стомашната и дебелочревната хирургия. 2000 г. – Придобива специалност по лапароскопска хирургия. От 1998 г. до 2012 г. работи като коремен хирург в УМБАЛ ”АЛЕКСАНДРОВСКА” в клиниката по хирургически болести – II -ра хирургия и е хонорован асистент – преподавател в катедрата по хирургически болести към Медицински факултет на МУ – София. От 2012г. е изпълнителен директор на „Пета МБАЛ- София” ЕАД. Носител е на почетна диплома „Лекар, на когото българите вярват“.

Д-р Петров, как избрахте медицината за своя професия?

Аз съм наследствен лекар, четвърто поколение. Моят дядо е бил лекар, майка ми, баща ми, леля ми, така че това беше естествения ми път. За мен медицината е най-благородната, най-трудната и най-отговорната професия  в света.

Вие сте известен и с ролята си във „Войната на таралежите“, защото не останахте в киното? 

Освен в киното, имам голям опит и в театъра. Играл съм с Васил Михайлов в „Законодателят“, в „Албена“ по Йовков, „Музика от Шатровец“, „Грехове“, доста постановки. Играх в театъра до късна пубертетна възраст. Постепенно обаче фамилията надделя и лека-полека се оттеглих от тези ангажименти с цел да се занимавам с медицина и най-вече с хирургия, защото баща ми беше един от най-добрите коремни хирурзи в България.

Той ли е причината да изберете и специалността си?

Не само. Разбира се родителите дават първоначалния тласък, но всяко дете трябва само да зарази, след това да се влюби в тази професия. В медицината хирургията и най-вече - коремната хирургия, е „черешката на тортата“. Това е специалността, която има най-широк диапазон, а резултатите много бързо се усещат от пациента. Специалността, в която трябва да реагираш много бързо и много правилно. Понякога имаш много малко време да вземеш правилното решение за човека, който лежи на операционната маса. Освен прецизен в преценките и действията си, хирургът трябва да е и много добър психолог. Той трябва да умее да предразположи пациента, да прецени максимално добре характера му, което увеличава и шанса за точна диагноза и успешно лечение. Подходът към различните случаи също е специфичен.

Кой е случаят в кариерата Ви, който е оставил най-голям отпечатък в съзнанието Ви?

Не са малко случаите, но имаше един пациент със злокачествено заболяване, който беше и с голямо наднормено тегло - към 160 кг. Борбата за неговия живот продължи близо година - след операцията и възстановителния период. Останал ми е в съзнанието като много труден случай, но слава Богу, човекът го изписахме и всичко завърши благополучно.

Как се справяте със случаите, когато не завършват така?

Не само аз, а и всички колеги, ги преживяваме много трудно. Ние си обичаме професията и се борим за всеки човешки живот. Когато си направил всичко, а не си успял да помогнеш, се преживява много тежко. Това се отразява и на здравето ни, и на нервната система, а понякога дори и на семейството.

Как съвместявате работата като хирург с управлението на болница?

На първо място човек трябва да има желание и да не се предава. С директорите на столичните общински болници имаме щастието да работим заедно като екип, а с помощта на кмета на София Йорданка Фандъкова, зам.-кмета Дончо Барбалов, председателя на здравната комисия д-р Веселин Милев и директора на дирекция „Здравеопазване“ д-р Моника Чеуз, това дава наистина добри резултати. Когато поех поста директор на V-та МБАЛ, заварих големи просрочени задължения от предишното ръководство, които с професионализъм, упорство и екипна работа, успяхме да намалим към настоящия момент наполовина. За трета поредна година болницата е с положителен финансов резултат, което до този момент никога не й се е било случвало. Това показва, че се работи в правилната посока.  Столична община отпуска много средства за апаратура на общинските лечебни заведения, а освен това дава възможността да се лекуват при нас и здравнонеосигурени пациенти. Както и средства за дейности, които не се поемат от Здравната каса и които са отхвърлени от други болници.  Най-важното е, че в София общинските лечебни заведение успяваме да задържаме персонала си, обучаваме специализанти. Върви се в правилната посока за поддържане на лечебни заведения на високо медицинско ниво.

Как се разтоварвате от всекидневното напрежение?

Спортувам, гледам спортни предавания по телевизията. Разтоварвам се като всеки нормален човек. Когато имам възможност ходя на екскурзии. Обичам разходките в планината, ходя и на риболов.   Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
3Q#U

Соня 16.04.2019 21:52:49

Д-р Борил Петров е потомствен лекар от доста известна фамилия. Но да си лекар не е просто работа, това е призвание, мисия. Това е и призванието на д-р Петров. Той работи с желание, отдаденост и е посветил живота си за доброто на хората. Да спасява най-ценното което имат, те и техните близки - живота им. Той е изключително отговорен, компетентен и уверен в работата си. Работа която дава, но и много взема. Изразявам огромна благодарност и признателност. Той е един достоен лекар и велик човек. Човекът, който спаси живота на моя татко.

Станка Страшимирова 16.04.2019 15:28:23

Прекрасен човек и невероятен професионалист ....това е Д-р Петров...бях тяхна пециентка и лично съм се убедила във това....Докторе Вие сте човек е голямо ,,Ч,,....вървете все така напред и нагоре... обичате и помагайте на хората както досега.... БЪДЕТЕ БЛГОСЛОВЕН....

Роза Петрова 16.04.2019 15:11:27

Доктор Петров е един всеотдаен човек и лекар най добрия хирург и професионалист който познавам Докторе върви все така напред и нагоре ти градиш и спасяваш човешки животи Поклон пред дарбата ти пред уменията и жертвоготовност да помагаш на хората да им даряваш живот Ти си пример какъв трябва да бъде лекаря и човека Бъди благословен и поклон пред хирурга доктор Петров

Маргарита Соколова 16.04.2019 14:57:57

Доктор Петров е един от най добрите специалисти в неговата област отличен хирург и човек На неговите умения и ръце хиляди хора дължат живота си Доктор който може да служи за пример с професионализма и дарбата си да бъде хирург Искам да кажа поклон и благодарност на неговата всеотдайност като лекар и човек който спаси и удължи живота на съпруга ми Сега като управител на болницата направи хиляди ремонти и подобрения нови апаратури които са негова заслуга човек който се справя във всяка ситуация Той е пример какъв трябва да бъде един човек с неговата дарба и умения Докторе бъди благословен и върви все така напред ти си уникален Има хиляди хора които ти се възхищават и ти напълно си го заслужил със своята жертвоготовност всеотдайност и умения

Катя 16.04.2019 13:16:03

Да, това сте Вие, докторе! Човешко достойнство и сърцат професионализъм!Четейки жлъчни коментари, като човек и пациент, се гневя на това, че мнозина живеят с мисълта: "На мен няма да се случи"...Бъдете здрав, д-р Петров! Продължавайте достойно да ръководите и да бъдете успешен хирург! Вярвайте, че не са малцина онези, които оценяват свършеното и готовността Ви за следващо предизвикателство, да спасите живот! "След дежурство затварям вратите и всичко остава зад мен - като сън... А връх на ужас ме чака - срещата с равнодушните навън!"

Мария 16.04.2019 12:43:40

Прекрасен човек и лекар.

Лекар 15.04.2019 16:09:40

Като бях студент, този сегашен директор беше тогава във втора клиника - някъде около 2000г., може би е бил асистент. Студентите добре го опознахме, майтапихме се и го запомнихме само с това, че цял ден се въртеше около старото си синьо бмв тройка в задния двор, с което явно беше много горд, и с общо взето гаменското си поведение. Та така...Поне по личности характеристики - супер заложби за "ГЕРБ болничен директор", каквито безспорно притежават и директорите на останалите общински болници.

Студент 16.04.2019 18:39:39

Само да попитам ти сега къде си в медицината.Някакво злобно, недоказало се "лекарче",решава да изказва некомпетентното си мнение относно човек,който се е доказал като безспорен професионалист.Сигурно освен за постиженията,му завиждаш и заради колата

Петя 16.04.2019 15:10:53

Ех, тази злоба българска, никъде я няма по света. А Вие, Лекарю (без име), защо не ни "осветлихте" какво сте постигнали с вашите личностни характеристики и супер залижби?

Кумчо Вълчо 15.04.2019 09:56:37

Бориле, това стола на Яръмов ли е?

Да бе, 14.04.2019 11:18:27

"Професионализъм, упорство,екипна работа"?! Ха,ха,ха! Четохме имотната ти декларация. Пък е всеизвестно кого онож....ш?!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Паскалев: Дори и само за двама пациенти, кръстосаното донорство трябваше да бъде разрешено у нас
03.06.2020 17:21:18 Надежда Ненова

Проф. Паскалев: Дори и само за двама пациенти, кръстосаното донорство трябваше да бъде разрешено у нас

„Кръстосанато донорство се случва на база случайност. Тя може да предопредели и повече и по ...

Доц. Узунов: Ще правим PCR диагностика за пациенти на общински лечебни заведения
03.06.2020 16:36:09 Невена Попова

Доц. Узунов: Ще правим PCR диагностика за пациенти на общински лечебни заведения

От днес в столичната Втора многопрофилна болница за активно лечение ще се правят PCR тестове на в ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...