Сряда, 18 Май 2022
13
февр
1

Д-р Едмонд Йорданов: Усещането, че си в планината, е несравнимо      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Едмонд Йорданов е общопрактикуващ лекар и планински спасител, посветил близо 30 години на каузата да спасява пострадали в планината. Завършва медицина в МУ - София през 1992 г. От 2000 г. работи като личен лекар в групова практика в София, а от 1993 г. - като лекар- планински спасител. От 2015 г. е главен експерт по долекарска помощ в Планинската спасителна служба на БЧК. Обича планината и възможностите, които тя дава за активен спорт - през зимата ски, през лятото - планинско колоездене. 

Д-р Йорданов, коя е първата Ви любов – медицината или планината?

Аз съм потомствен лекар, медицината се предава по наследство в моето семейство. Баща ми беше лекар, големият ми син също тръгна по този път. Открих планината още съвсем млад защото обичах да карам ски. Там се срещнах с планински спасители лекари, които ми откриха тайните на тази професия. Всъщност, преди планинското спасяване да е професия, то е желание да работиш за кауза, която е присъща и на лекарската професия - да спасяваш живот.

Така вече много години – от 1993 г. съм в планината, като лекар, спасител и човек, който е готов да помогне. Както и всички мои колеги лекари в Планинската спасителна служба, а те са 39, има ги във всички отряди на службата.

Обичам професията си на лекар и на планински спасител еднакво, това е сигурно. И, разбира се, оставам верен на дълга си към пациентите като общопрактикуващ лекар.

Лесно ли овладяхте тайните на планинското спасяване?

Не съвсем. Започнал съм с курсове, те са различни по вид и степен, докато получа званието „лекар – планински“ спасител.

Как съчетавате работата си като общопрактикуващ лекар и дейността си на планински спасител?

Те за мен са еднакво важни, но мога да кажа, че съм признателен на колегите си от практиката, в която работя, защото винаги имат готовност да поемат мои пациенти, ако се наложи аз да помагам в планината.

Има ли поколенческа разлика в поведението на хората в планината? Кои са по-отговорни – по-младите или по-възрастните туристи?

Различните хора имат различно отношение, възрастта не винаги е определяща. За мен най-отговорни са онези, които си правят планинска застраховка. Спасителната дейност е много скъпа, а застраховката е важна, защото може да покрие поне част от разходите, които понякога са много големи.

Налагало ли Ви се е да оказвате първа лекарска помощ в тежки случаи, съпътствани с висок риск за пострадалия?

Да, имаме тежки черепно-мозъчни травми, други видове травматизъм. И това се случва не само на мен, а и на всички мои колеги лекари, които работят в ПСС. Понякога е трудно оказването на помощ на място, транспортирането е обаче още по-трудно в някои случаи. С удовлетворение искам да отбележа, че има хора, фирми и организации, които правят дарения и това е един от начините службата да си осигурява необходимите съвременни технически средства, апаратура и екипировка, за да може да работи нормално. И, да припомня, всички ние работим доброволно, за сметка на свободното ни време. 

Как се отрази пандемията на лекарската Ви практика и помогна ли Ви планината да преодолявате напрежението и стреса от всекидневието?

Да, разбира се. Усещането, че си в планината е несравнимо, всеки, който й се е посветил, го знае.

И, вместо финал - какво искате да препоръчате професионално на хората, които поемат по планинските пътеки, търсейки спокойствие и отмора сред природата?

Да бъдат отговорни. Да мислят за здравето си, да се екипират добре, да излизат в планината с изправни технически средства за комуникация - заредени мобилни телефони, зарядни устройства. Да не се надценяват и да не забравят кога да си тръгнат, ако видят, че времето се влошава. Това категорично е много важно.      Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PxaG

Един ОПЛ на 33 13.02.2022 17:08:40

Най-накрая zdrave.net се сети, че в България има и общопрактикуващи лекари. До гуша ми беше дошли от сълзливи истории за млади колеги, пленени от магията на раждането и ьапочнали кариера е ин витро центрове и др подобни глупотвеини.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Маджаров: Хартиената рецепта ще изживее времето си, но това не може да стане със забрани
17.05.2022 19:01:31 Надежда Ненова

Д-р Маджаров: Хартиената рецепта ще изживее времето си, но това не може да стане със забрани

Само в една държава в Европа е забранена изцяло употребата на хартиената бяла рецепта, навсякъде ...

Антон Тонев: Хартиената рецепта може да е изключение, но в никакъв случай не бива да се премахва
17.05.2022 17:19:37 Надежда Ненова

Антон Тонев: Хартиената рецепта може да е изключение, но в никакъв случай не бива да се премахва

На първо място съм лекар и няма как да съм на различно мнение от колегите на Събора, че в определ ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...