Събота, 04 Февруари 2023
06
ноем
1

Д-р Петко Гинев: Работата ми като военен лекар ме научи да се справям с неизвестното      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Старши лейтенант д-р Петко Гинев завършва медицина в София през 2020 г.

От 2018 г. до 2020 г. е доброволец в Клиниката по ортопедия и травматология на ВМА. През 2020 г. става част от екипа на клиниката и офицер в Българската армия. Малко след това заминава и на първата си мисия зад граница – в столицата на Мали - Бамако, където в продължение на 4 месеца отговаря за здравето на личния състав на щаба на операцията. През 2021 г. отново изпълнява мисия в африканската страна.

В разгара на пандемията работи в COVID-зоните на ВМА в помощ на екипите, които са едни от най-натоварените в национален мащаб.

Професионалните интереси на д-р Гинев са насочени в областта на ортопедичната травматология и ендопротезирането на стави.

Д-р Гинев, зад Вас са две мисии в Мали, пред Вас е пътуване до Антарктида. Защо обичате толкова пътешествията?

Защо не? Възползвам се от възможностите, които ВМА и Българската армия ми предоставят. Смятам, че да служа и работя на тези екзотични места е най-голямото приключение за един лекар. Рисковите пътешествия са подходящи, докато все още съм ерген, след това ще дойдат други ангажименти в личен план, които ще ангажират моето време и внимание.

На какво Ви научи работата в една от най-бедните африкански страни?

Медицински погледнато, работата в Африка ме научи да се справям с неизвестното. За един млад лекар е безценно да получи възможността да взема решения сам. По този начин той може да си направи самооценка и да види над кое свое качество трябва да поработи още, за да се доусъвършенства.

При тези условия осъзнаваш колко важна е екипната работа. Когато си изолиран в една база, с малък екип от трима българи, които са единствената ти опора, можеш да усетиш стойността на това какво е да имаш екип и колко е важно да полагаш усилия за него.

Освен всичко, работата в Африка ми показа, че дори едно обикновено хапче за глава би могло да бъде безценно. Трябва да сме благодарни за това, което имаме и да не се оплакваме повече от нужното.

Сега приемате ново предизвикателство – да бъдете лекар на кораба, с който заедно с нашите антарктици, ръководени от проф. Христо Пимпирев, ще стигнете до Южния полюс. Какво очаквате като човек и лекар от това пътуване?

Винаги съм искал да стигна до Южния полюс, но не съм си и помислял, че това ще стане реалност. Е, явно трябва да внимавам какво си пожелавам! Не само, че ще сбъдна тази моя мечта, но и ще го направя в качеството си на лекар на първото изобщо плаване в историята ни от Варна до Антарктика. Очаквам с голямо любопитство да се докосна до Ледения континент. А като медик очаквам същото, каквото и преди двете ми мисии – най-лошото. И затова се готвя усърдно и за това предизвикателство.

Всъщност, как решихте да станете лекар?

Няма да ви изненадам, като кажа, че страстта ми по медицината се запали в качеството ми на пациент, какъвто съм бил не един и два пъти. А защо избрах да последвам тази страст, може би заради приключенския си характер. Еднообразие в медицината няма. Едва ли идва момент в живота на един лекар, когато смята, че е видял всичко.

А защо избрахте ортопедията?

Счупеното носи щастие. Макар да носи доста повече стрес и за пациента, и за лекаря. Обичам да виждам резултата от труда си пред очите ми. Ортопедията е като високоспециализиран час по труд и техника, в който трябва да възстановиш увредените структури от мускулоскелетната система. Когато това дело се увенчае с успех, насладата е голяма, а пациентът е щастлив. Ние също.

Кои са учителите Ви в професията?

Учители са всички мои колеги, с които работя, както и моите пациенти. Клиниката по ортопедия и травматология ме учи още от времето, когато бях студент в пети курс. Месеците прекарани в COVID-клиники ме срещнаха с много лекари, които ме научиха на много в медицината. ВМА разполага с истински професионалисти, които могат много да дадат на човек, който има желание да се учи.

Какво Ви носи най-голямо удовлетворение от работата?

Случайно да видя свой пациент известно време след операцията, който да си е върнал качеството на живот отпреди травмата. В крайна сметка ортопедичните пациенти идват с дадено страдание и очакват от нас лекарите да го премахнем, за да може животът им да не бъде бреме. 

Какви са професионалните Ви планове за бъдещето – непосредствени и по-далечни?

Непосредствените ми планове са да се подготвя за експедицията и след това през декември месец да отплавам за Южния полюс. По-далечните ми професионални планове са свързани единствено и само със същинска медицина. След завръщането от Антарктика предстои същинската част от професионалното ми развитие – ортопедия и травматология. А плановете ми включват това да стана добър травматолог. Разбира се, иска се доста работа.

А коя е най-голямата Ви мечта – като лекар и човек?

Най-голямата ми мечта е да изживея живота си достойно както като лекар, така и като човек.

Какво бихте искали да пожелаете на колегите си – хората, заедно с които бяхте доброволец по време на COVID-пандемията и всички останали, с които сте заедно в клиниката?

На всички колеги желая да запазят човечността и любопитството си.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
89T@

ни риба, ни рак 08.11.2022 15:45:09

Добре е завършващите специализацията “военен лекар” в морското училище да знаят, че са прецакани и не могат да работят като “лекар” в гражданската мрежа. Проф. Алексиев се е погрижил за тоя миш-маш.


Всичко за коронавируса
Още новини
Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент
04.02.2023 13:37:14

Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент

Пациент с четири бронхопневмонии за четири месеца се оказа със заседнала в дихателните пътища кос ...

България и борбата с рака - неравенствата като поглед към бъдещето
04.02.2023 10:44:52

България и борбата с рака - неравенствата като поглед към бъдещето

„Запълнете празнината в грижите“ - това е мотото, под което тази година отбелязваме С ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...