Вторник, 21 Март 2023
04
юли
3

Д-р Юрий Стоянов: Гръдната хирургия ме научи на отговорност, смиреност и удовлетвореност      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Юрий Стоянов завършва медицина през 1988 г. Придобива спецалност по обща хирургия през 1994 г. и специалност по гръдна хирургия през 2000 година. Работил е като началник отделение по белодробна хирургия във ВМА София и хирург във Военна болница в Кувейт. Член е на Асоциацията по сърдечно-съдова и гръдна хирургия и Дружеството по гръдна хирургия. В момента ръководи Отделението по гръдна хирургия в МБАЛ „Уни Хоспитал“.

Д-р Стоянов, как избрахте гръдната хирургия за своя професионална съдба?

Желанието ми да се занимавам с медицина се зароди още в гимназията и е свързано с изучаването на биология. Най- вероятно дойде от идеята и възможността да помагаш на другите хора. А желанието ми да се занимавам с хирургия се оформи по време на следването. Нещо, което е много важно и бих искал да го отбележа – в хирургията виждаш резултата от това, което правиш, виждаш непосредствено какво се случва след твоята намеса. Това е нещото, което изключително много ми харесва.

С какво Ви дари тя?

Гръдната хирургия ме научи на отговорност, смиреност и удовлетвореност. Когато оперираш, трябва да си отговорен към всеки пациент, защото от това зависи животът му. Смиреността е необходима, защото операциите не винаги протичат лесно и по план, но когато си свършил работата си добре - това винаги води до удовлетвореност.

Как се промени специалността във времето?

Гръдната хирургия много се промени с развитието на технологиите и новаторските нововъведения. Преди на пациентите се правеха големи оперативни разрези понякога с резекция на ребро. С напредването на видеоторакоскопската техника и навлизането на робота „Да Винчи“, в голямата си част операциите се провеждат с два или три малки разреза. Това е изкючително щадящо за пациентите и по този начин се скъсява периода за възстановяване им. И още - с новите технологии времето на оперативната интервенция е по-малко, а прецизността по- голяма.

Какви са очакванията Ви за развитието на гръдната хирургия?

С навлизането на новите методи за диагностика и роботизираната хирургия очакванията ми са многократно да се подобри ранната диагностика на злокачествените заболявания и да се повиши процентът на операбилните болни. За съжаление, 90% от пациентите ни са с онкологични заболявания. Очаквам също така нашата работа съвместно с тази на колегите онколози да подобри качеството им на живот и да увеличи значително преживяемостта след поставяне на сериозната диагноза.

Има ли интерес у млади хора да се посветят на Вашата специалност?

Да, бих казал, че има интерес сред младите колеги за специализация по гръдна хирургия, но за момента центровете, в които могат да бъдат обучени са малко и не всички са със съвременна апаратура.

А кои са Вашите учители, за които си спомняте с уважение и признателност?

В професионалния си път до момента съм срещнал много хора и от всеки съм научил по нещо. Проф. Петър Чалъков и д-р Никола Иванов от ВМА са хората, които ме въведоха в хирургията и ме изградиха като хирург. Те са моите учители. Моята първа специалност е коремна хирургия и д-р Иванов е моят първи учител. Тези специалисти ме научиха не само на правилните хирургични техники и манипулации, но и на отговорност, решителност и търпение.

Кои са любимите Ви занимания извън професията?

В свободното си време, което за съжаление е много малко, обичам да ходя на лов, както и за риба с приятели. Не съм страстен ловец и рибар, но това е начинът, по който си почивам от тежката работа, защото професията на хирурга освен че е много отговорна е и психически натоварваща.

Какво искате да пожелаете на колегите си, на екипа, с който делите добро и зло всеки ден?

На моите колеги пожелавам всеотдайност и търпение. Ако искаш да бъдеш добър хирург, всеотдайността е необходимо условие, защото тази професия го изисква. А търпението е наложително, защото работим с болни и страдащи хора, хора с различни характери и проблеми.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Jt76

Гост 08.07.2021 08:57:53

Това е моят доктор. Имах рак на гърдата и той ме оперира. Беше много човечен, отговорен и сериозен Благодарна съм на целия екип. Той е най-добрият.

6666 04.07.2021 23:19:13

"Д-р Юрий Стоянов: Гръдната хирургия ме научи на отговорност, смиреност и удовлетвореност...." АМА, ЧЕ РОБСКА ПСИХИКА? КАК МОЖЕ ДА СИ СМИРЕН И УДОВЛЕТВОРЕН С 1000 ПЛВ. ЗАПЛАТА СРЕЩУ ОТГОВОРНОСТИТЕ СИ, КОГАТО МНОГО ПО-ТЪПИ ОТ ТЕБ ЧИНОВНИЦИ И ВСЯКАКВА ДРУГА СВОЛОЧ, БЕЗОТГОВОРНО, НЕ КАНДИСВАТ СРЕЩУ ТРИ И ЧЕТИРИЦИФРЕНИ СУМИЧКИ ЗА ДЖОБНИ ПАРИЧКИ? КРАЙНО ВРЕМЕ Е "ДА ВЪЗСТАНЕ РОБЪТ" НА НЗОК, МЗ, БОЛНИЧНИ, ДКЦ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ НАГЛИ ХИЩНИ, ГАДНИ АДМИНИСТРАЦИИ СТОЯЩИ МЕЖДУ НЕГО И ПАЦИЕНТА!

ПАЦИЕНТ 04.07.2021 23:31:11

Странна е тази садо- мазохистична психология у редовите лекари-бачкатори?! Виж, здравните администрации от всички изброени нива наистина са нагли и гадни и от от тях никой не е тръгнал да емигрира, защото са боклуци и "ясла" за тях на Запад няма. Заминават тъкмо "бачкаторите"! Скоро в здравната ни система ще останат само чиновниците!


Всичко за коронавируса
Още новини
Христофор Иванов: Нужен е механизъм за внос на лекарствата за амбулаторно лечение като този за болнична помощ
21.03.2023 15:10:45 Надежда Ненова

Христофор Иванов: Нужен е механизъм за внос на лекарствата за амбулаторно лечение като този за болнична помощ

Отворените модели на доставка на лекарства, които се прилагат и развиват в Европейския съюз, ...

Адв. Костадинова: Никой не може да каже как и къде е станала размяната на бебетата от
21.03.2023 14:21:07

Адв. Костадинова: Никой не може да каже как и къде е станала размяната на бебетата от "Шейново"

Към АГ „Шейново” по съдебен ред има заявена само една претенция до момента. Това заяв ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...