Събота, 04 Февруари 2023
02
окт
5

Проф. Петър Маринов: Най-силно ми въздейства работата със студентите и младите лекари      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Проф. Петър Маринов е председетел на Националната асоциация на експертите по психично здраве. Психиатър и съдебен психиатър с дългогодишен опит, университетски преподавател и автор на многобройни научни трудове и публикации в наши и чуждестранни издания. В момента преподава в Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора. Съосновател на сдружени "Колегиум "Частна психиатрия".

Проф. Маринов, след толкова години, посветени на психиатрията, ще споделите ли какво Ви носи най-голямо професионално удовлетворение?

Работата с младите и с пациентите. Съчетавам ги с голямо удоволствие.

Част от професионалния Ви път е свързан със съдебната психиатрия. Как избрахте да се посветите на тази област?

Случайно. Аз бях психофармаколог и психиатър, но звеното по психофармакология се оказа непечелившо. Предложиха ми работа в клиниката по съдебна психиатрия, а аз преди това имах и добри професионални отношения с началника доц. Владимир Велинов, той ме прие и поведе в дебрите на тази трудна специалност.

Отговарят ли според Вас стандартите на работа в съдебната психиатрия у нас с възприетите в развитите страни?

Ние имаме исторически тенденции в съдебната психиатрия. Достатъчно е да споменем имената на големите Владов, Данаджиев и Шипковенски, които имат трудове в Европа, САЩ и дори Япония. Това е едно много високо ниво.

Имате зад гърба си немалък опит като преподавател. Кои са Вашите любими ученици?

Всички мои ученици са ми любими. Обичам ги и се грижа за тяхното развитие.

Как може да се обясни слабия интерес към психиатрията и съдебната психиатрия у младите лекари у нас?

Едната част от обяснението е заплащането, което е ниско, но и липсата на структури и ясни държавни регламенти също играе деструктивна роля.

Не е тайна, че депресиите и тревожността стават все по-голям проблем за много хора, на фона на отминаващата COVID пандемия, икономическата криза, бушуващата война близо до границата ни. Вашата докторска работа бе посветена на темата за създаването на скринингова система за депресивни и тревожни разстройства. Имат ли практическо приложение изследваните от Вас принципи и направените изводи за практиката днес?

Това е темата на моя докторат за придобиване на степен „доктор на медицинските науки“. Резултатите са важни, но институциите нямат интерес да се запознаят с тях. Правим опити да привлечем вниманието им, но е трудно, особено при липсата на лоби.

Вашият труд за шизофренията продължава да бъде сред най-търсените и изучавани монографии от областта на психиатрията. Продължавате ли научните си изследвания и в това направление?

Този труд ми е любим и надхвърля 500 страници. Опитах да обхвана най-важните неща. Установих, че колкото повече знам за тази болест, толкова повече неизвестни излизат на пътя ми. Шизофренията не е море, а океан. Не само подтиповете, но и различното протичане, дава основание за въвеждане на персонализираната медицина в психиатрията. Това днес е най-успешния подход.

Преди няколко месеца стана ясно, че се формира Национален съвет по психично здраве. Оптимист ли сте, че този новосформиран орган ще изиграе положителна роля за решаване на натрупаните проблеми и диспропорции в този област?

Все още е рано да се каже, но програмата за психично здраве 2020 – 2030 вече закъсня с повече от две години. Това не е добър старт за начинанието.

Кои са творческите планове, които искате да видите осъществени в недалечно бъдеще?

Имаме готов за печат учебник за студенти в обем 408 страници, всички преподаватели в СУ „Св. Климент Охридски“ и Тракийски университет участват в него. Предстои издаване на още академични издания, но нека засега да останат в тайна.

И, вместо финал, кои са любимите Ви занимания за свободното време – простите неща, които Ви правят щастлив като човек?

През зимата от време на време карам ски, ходя на море с голямо удоволствие. Срещите с добри приятели ме вдъхновяват, но най-силно ми въздейства кръжокът със студенти и млади лекари, разглеждането на случаи и анализирането на актуални теми.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
S3jG

Твоят Най-Голям Кошмар 01.11.2022 11:38:41

Маринов ти си една долна и гнусна отрепка и си за затвор боклук нещастен и скоро ще си в затвора.

вижте в НАЦИД 26.10.2022 11:05:48

д-р Димитър Батуров от МБАЛ „Надежда“ дълго е учил медицина - от 1985 до 1993 г. Той има ОНС „доктор“ в професионално направление „Общ. комуникации и информ. науки“ и е доцент в професионално направление „Туризъм“, а не медицина.

ДОКАЗАН 21.10.2022 23:04:03

ПЕДОФИЛ

ФАКТ 05.10.2022 19:13:29

Тотално луд. Шизофреник психопат. Гонен поне от десет болници. Намърдал се в Тракийския тихом мълком и как преподава там като работи в София. Доносник винаги пише жалби срещу колеги и е в съдебни разпри.

УТОЧНЕНИЕ: 03.10.2022 00:14:47

"Проф. Петър Маринов: Най-силно ми въздейства НА МАХАЛОТО работата със студентКите и младите лекарКи...." ЩОМ ОЩЕ ТИ ВЪЗДЕЙСТВАТ - БРАВО, БРЕВИССИМО!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент
04.02.2023 13:37:14

Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент

Пациент с четири бронхопневмонии за четири месеца се оказа със заседнала в дихателните пътища кос ...

България и борбата с рака - неравенствата като поглед към бъдещето
04.02.2023 10:44:52

България и борбата с рака - неравенствата като поглед към бъдещето

„Запълнете празнината в грижите“ - това е мотото, под което тази година отбелязваме С ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...