Понеделник, 30 Януари 2023
04
ян
5
 

БЛС подкрепя предложението държавата да субсидира областните болници

Сряда, 04 Януари 2023 | 16:16:46
5

Българският лекарски съюз подкрепя предложението за 

Българският лекарски съюз подкрепя предложението за промяна на Закона за лечебните заведения, внесено от ГЕРБ, с което се дава възможност държавата да подпомага финансово областните болници. Това става ясно от становището на съсловната организация, внесено в парламента на 23 декември 2022 г.

От Лекарския съюз приемат мотивите към законопроекта, в които е посочено, че областните болници имат особено място в националната система на здравеопазването в България и са с водеща роля в обезпечаване здравето на голяма част от населението в 28-те области на страната.

„Те осъществяват функции във връзка с осигуряването на спешно здравеопазване, извънредни ситуации, бедствия, аварии и са основна опора и изпълнители при осъществяването на държавната политика във връзка с националната здравна сигурност. Областните многопрофилни болници за активно лечение (изключвайки София и Пловдив) са структурите, които първи посещават и лекуват спешни пациенти, пострадали от катастрофи, бедствия и аварии. Те са дължини да подържат медицински звена или съпътстващи структури, като Съдебна медицина, Патоанатомия, Мултипрофилни спешни отделения, Отделения за трансфузионна хематология, Инфекциозни отделения, ТЕЛК и др. С предложения законопроект се целят промени, с които да се осигури допълнително финансиране, за да се преодолее трайно наложеното хронично недофинансиране и все повече увеличаващите се задължения към доставчици, носещи допълнителна задлъжнялост на тези лечебни заведения“, казват от съсловната организация.

Припомняме, че законопроектът беше приет на първо четене от парламентарната здравна комисия с пълно единодушие. Подкрепа за предложението законопроектът получи и от Министерството на здравеопазването, и от НЗОК.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8FQe

Гост 16.01.2023 13:47:11

Поредното доказателство,че липсва спазване на законите и каквата и да е система.И като слуша човек председателя на здравната комисия в парламента напълно да се отчая.Защо НЗОК е една?Защо държавните болници имат най много дългове?

ОБЩИНСКИ ЛЕКАР 13.01.2023 07:23:54

ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ СЪЩО ПЪРВИ ПОСРЕЩАТ И ОКАЗВАТ ПЪРВА ПОМОЩ НА ПОСТРАДАЛИ И БОЛНИ СЪС ВСЯКАКВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ/ВКЛ. И КОВИД БОЛНИ/ ,А СЛЕД КАТО БЪДАТ СТАБИЛИЗИРАНИ ТЕ СЕ ИЗПРАЩАТ КЪМ ОБЛАСТНИТЕ БОЛНИЦИ.

Гост 05.01.2023 10:05:40

А защо да не се подпомагат например общинските болници, или университетските? Те също са публични.

Гост 04.01.2023 19:15:23

Настоящото ръководство на БЛС е силно зависимо от "мутрите" в здравния сектор, a те мутрите, имат интерес областните болници да продължат да съществуват като държавни и да продължат да бъдат лошо организирани и лошо финансирани. Необходими са им обаче, за да има къде да насочват тежките и ресурсоемки болни...

Гост 04.01.2023 17:50:55

Вместо коренно скъсване с простащката комунистическа 'здравна' система.... доплащания мизерни от правителството (тези от УС на БЛС са неграмотни какво е 'държавата' и какво е правителството.). Просто да се закърпят болниците на санитарния минимум и глупави доктори и сестри да ходят там с илюзии ,че им се плаща. Та вместо европейски реформи в сектора тъпанарите от УС на БЛС подхождат планово по социалистически и комунистически- с подаяния от партийната мутренска класа . Толкова си могат нещастниците с болни съветски мозъци. Иначе предвидливо направиха членския внос към гнусната задължителна кошара БЛС да е 2% от МРЗ и така членския ви внос ще расте , драги колеги. А иначе няма кой от тъпите ви ръководители да поиска за вас и потребителска такса пак да се върже към МРЗ и тя да се осъвременява , да не говорим за инфлацията Не, ще си кютате с жалките 1-2 лева такса ,кой платил, кой освободен за сметка на работещия лекар. Всичко това благодарение на овчарската ви организация


Всичко за коронавируса
Още новини
Директорът на УМБАЛ
30.01.2023 10:09:22

Директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Дечев е подал молба за напускане

Директорът на столичната болница "Св. Иван Рилски" - д-р Дечо Дечев, е подал молба за напускане, ...

Гърция очаква пик на коронавируса през февруари
30.01.2023 09:31:03

Гърция очаква пик на коронавируса през февруари

Коронавирусът ще показва нарастваща тенденция към разпространение до средата на февруари, според ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...