!
Четвъртък, 28 Март 2024
05
ян
3
 

Националната гражданска инициатива „ЗА истинска детска болница“:

В детското здравеопазване промяната започва с връщане към плановете на ГЕРБ

Сряда, 05 Януари 2022 | 17:10:09
3

„В детското здравеопазване промяната започва с връщане към плановете на ГЕРБ да се създаде национална детска болница в изоставения 40-годишен строеж в двора на Александровска болница.“ Това заявяват в позиция от Националната гражданска иниц

„В детското здравеопазване промяната започва с връщане към плановете на ГЕРБ да се създаде национална детска болница в изоставения 40-годишен строеж в двора на Александровска болница.“ Това заявяват в позиция от Националната гражданска инициатива „ЗА истинска детска болница“ по повод отговора на МЗ до БНР във връзка със строежа на Националната детска болница, даден по Закона за достъп до обществена информация.

Припомняме, от МЗ уточниха, че единственият действащ договор за строителство на детска болница в момента е подписаният на 2 април 2020 година. Договорът финализира обществената поръчка за избор на изпълнител за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница и е сключен между министъра на здравеопазването и ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“.

„Това ли е Промяната, която си представяте? Болница, пригодена към негоден 40-годишен скелет, който ДОКАЗАНО е опасен и трябва да бъде разрушен? Болница, в която няма място за съвременна техника, аварийни асансьори, за самостоятелни санитарни възли, дори за родители? Болница без план кой ще работи в нея? Болница без концепция, без ясна роля в изоставащото детско здравеопазване, нуждаещо се от цялостна визия и реформа? Над 92 000 граждани застанаха зад каузата ЗА Истинска детска болница. Деца със сложни диагнози и в критично състояние продължават да получават грижа “на парче”, а педиатрите се чудят как да компенсират пропастите в системата на детското здравеопазване“, казват от гражданската инициатива.

„Потресени сме от този ход на събитията! Доказателствата за непригодността на тази руина бяха показвани, доказвани и коментирани публично в продължение на повече от две години, а сега се връщаме в изходна точка в борбата си болните деца, родителите и лекарите им да получат достойно място, адекватно на съвременната детска медицина, на изискванията за архитектура и градоустройство от 21 век“, завършват от сдружението.

Припомняме, че на 5 юли 2021 г. МЗ изиска от своето дружество „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД (ЗИКДБ ЕАД) да се прекратят всички дейности, свързани с изпълнението на договора за инженеринг, както и всички произтичащи от него процедури по ЗОП, свързани с упражняването на независим строителен надзор и инвеститорски контрол.

Тогава от МЗ дадоха и указания на изпълнителния директор на Компанията да започне процедура за прекратяване на договора с едномесечно предизвестие до изпълнителя ДЗЗД „Детско здраве“. Основание за това от ведомството намират в „изразената позиция на МРРБ, че е недопустимо изработването на Подробен устройствен план за уреждане на градоустройствения статут на незавършения строеж“. Информацията беше съобщена на 25 юли на Националната гражданска инициатива „ЗА истинска детска болница“ от тогавашния зам.-министър на здравеопазването д-р Димитър Петров.

Ден по-късно обаче от името на консорциум „Детско здраве“, изпълнителният директор на „Главболгарстрой“ Мая Пенчева заявява: „Договорът продължава и ние сме готови с проект за събаряне на сградата. Той подлежи на одобрение и съответно да ни допуснат да влезем на площадката, за да съборим сградата.“

Малко по-късно от Министерството на здравеопазването уточниха, че действително е издадена препоръка за прекратяване на договора.

„През април 2020 година Министерството на здравеопазването е сключило с ДЗЗД „Детско здраве“ договор за инженеринг на „Национална многопрофилна детска болница“, който предвижда реконструкция на сграда, несъществуваща в Подробния устройствен план на София. През октомври 2020 година Министерството на здравеопазването е прехвърлило правата си на възложител на фирма „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД. Същата през месец февруари 2021 година е поискала от МРРБ да бъде издадена виза за проектиране. Такава не е издадена от предишния министър на регионалното развитие. На 9 юли настоящият министър на регионалното развитие официално отказва издаване на виза за проектиране. Това прави невъзможно изпълнението на обществената поръчка, поради което Министерството на здравеопазването е дало указание на директора на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД да предприеме необходимите действия по прекратяването на договора“, заявиха от МЗ.

В резултат от това от МЗ предприеха търсене на нов терен за Детска болница, за да се стигне до началото на декември 2021 г., когато в последните дни от мандата си като служебен министър д-р Стойчо Кацаров взе решение детската болница да бъде строена в двора на УМБАЛ „Лозенец“, а самото лечебно заведение да се влее в СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“. 

„Искаме да направим процеса необратим. Помагам на следващия здравен министър. Това е промяната, аз само поставям началото“, заяви тогава министърът.

При стъпването си в длъжност обаче новият министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова спря изпълнението на решението по сливането. По думите на здравния министър ще бъдат разгледани всички проекти за изграждане на Национална детска болница, включително и предвиждащия строеж в двора на „Александровска“.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
BaC8

Гост 05.01.2022 18:35:12

ГЕРБ откраднаха 10 милиона от проекта. Сега новият кабинет на ГЕРБ в МЗ за няма и месец бързат да крадат още. Промяната се прегърна с всички партии, даже и с ГЕРБ където има за усвояване. Продължаваме кражбата!

ПОЗИЦИЯ 05.01.2022 21:30:20

ПРОЕКТАНТИ И СТРОИТЕЛНАТА МАФИЯ СА ЗА СЪБАРЯНЕ НА ГОТОВАТА СГРАДА! Не им пука за децата и че ще се разточат до безкрайност нещата! Ново проектиране, ново строителство - много, много нови пари, повече от половината за крадене!!!!

РОДИТЕЛ 05.01.2022 21:33:55

Мамка им мръсна! Има много, много народ за е"ане!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Жена почина след спешно секцио в МБАЛ
28.03.2024 13:11:00

Жена почина след спешно секцио в МБАЛ "Д-р Ат. Дафовски" - Кърджали, започват проверки

Днес в 5.00 ч. сутринта в Акушеро–гинекологичното отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафов ...

Проф. Хинков: Предложихме за нотификация на ЕК създаването на 17 строук центъра
28.03.2024 12:29:47

Проф. Хинков: Предложихме за нотификация на ЕК създаването на 17 строук центъра

Планът за възстановяване и устойчивост дава няколко възможности, едната от които е създаване на 1 ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...