!
Събота, 20 Април 2024
26
авг
5
 

Д-р Дечо Дечев: От тази година ще опишем ясно какво включват или не клиничните пътеки

Поулистките приказвания на някои политици, че в България всичко трябва да бъде безплатно, се сблъскват с реалността и е време това да се изясни

Понеделник, 26 Август 2019 | 10:36:28
5

„Не знам защо трябва да се променя закона, след като в момента съществува наредба, която е създадена именно, за да укаже какво може да бъде допълнително доплащане и какво - не. Проблемът е в това, че тази наредба даваше възможност за нееднозначно

„Не знам защо трябва да се променя закона, след като в момента съществува наредба, която е създадена именно, за да укаже какво може да бъде допълнително доплащане и какво - не. Проблемът е в това, че тази наредба даваше възможност за нееднозначно тълкувание какво може и какво не може да се доплаща. Затова е абсолютно навреме и абсолютно правилно да се изясни, че популистките приказвания на някои политици, че в България всичко е безплатно и трябва да бъде безплатно, се сблъскват с реалността“. Това каза управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев пред bTV по повод предложенията на Министерството на здравеопазването за промяна на Закона за лечебните заведения и припомни, че в момента доплащанията в здравеопазването са за около 4 млрд. лева. 

По думите му е пределно ясно, че не всички разходи могат да бъдат вписани в закон, но пък могат да бъдат описани в наредба. „За първи път тази година в алгоритъма на всяка клинична пътека пределно ясно ще бъде записано какво точно се покрива, както и пределно ясно какво не се покрива“, каза д-р Дечев. Той подчерта, че целта на предложените промени е да се въведе яснота и да се позволи на всички лечебни заведения да формират ценоразписи за дейности и услуги, които не са включени в основния пакет.

„И в момента всеки един пациент има право да избере друг метод за лечение на неговия проблем и си доплаща. Но си доплаща по неясни правила. Идеята е следната - трябва да е пределно ясно какво влиза в пътеката. Оттам нататък трябва да се даде право на лечебните заведения да формират свои цени, които са публично известни и оттам нататък правим лек намек към тези, които трябва да се грижат за промяната на здравноосигурителния модел, че според нас това е пътя - всичко, което не се покрива от клиничната пътека, да остане предмет на дейност на това допълнително осигуряване. Това е по белия свят. Базовият пакет ти гарантира определен достъп, лечение и услуги, а допълнителното плащане е за всички останали неща. Базовият пакет е това, което влиза в клиничната пътека. Той включва метод, който абсолютно гарантира успешен резултат от прилагането му. Тъй като обаче постоянно излизат нови методи, иновативни, говорим за роботизирана хирургия, което няма как да се заплаща с тази вноска“, уточни д-р Дечев.

Според управителя на НЗОК министърът на здравеопазването Кирил Ананиев към момента е привърженик на друг модел. „Големият риск в предложения от министър Ананиев модел е, че е възможно да стане подбор на осигурени лица на база на тяхното финансово положение и на база тежестта , с която влизат като здраве в частния фонд. Опасността е бедните и болните да останат като контингент на  НЗОК, а богатите и здравите да отидат в бъдещите частни осигурители. Вторият момент е, че на практика не се решава един от основните проблеми на сектора, а именно, че в него трябва да влязат допълнителни средства. Моделът, който предлага Ананиев не само, че запазва средствата, които са в момента, а даже ги намалява, защото позволява на допълнителните фондове да имат печалба“, каза д-р Дечев.

По думите му голямата разлика между нашата здравна каса и останалите фондове в Европа е, че ако те направят преразход, той се покрива от бюджета на държавата. „Параметрите на нашата здравна каса са един бюджет, който е приет и в чиито рамки трябва да се оправяме, независимо колко нови болни ще дойдат и с какви заболявания. Ако НЗОК от получени 100 лв. връща близо 98,5 лв., то един частен фонд от 100 ще ви върне 55 лв., а остатъкът е за печалба и администрация“, каза Дечо Дечев.

Управителят на НЗОК коментира и решението на МЗ да възложи на НЗОК да плаща помощните средства на хората с увреждания. „Проблемът за хората с увреждания не е в това кой ще го плаща, а това че НЗОК не може да извърши комплексна оценка на казуса на всеки един от тях, който включва медицинска част и социална част. Целевата помощ не е за лечение, а за адаптация на бита, който е строго индивидуален. Когато ни се вменяват такива дейности, които не съществуват никъде в 28-те членки на ЕС“, каза той.

Д-р Дечев допълни, че се надява с промените в Закона вече да бъде уреден реда, по който НЗОК ще си връща парите за лечението на лица, причинили увреда на други лица или на себе си при катастрофи. „Никога до момента не са връщани парите, тъй като досега не е имало установен ред кой да уведомява Касата за влезли в сила присъди. Това важи за хората, употребили алкохол и наркотици, когато са причинили увредата“, каза д-р Дечев.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Y#mc

Гост 30.08.2019 21:13:19

Има един тъпанар от класа бивш директор в здравната каса,мразен от деца и внуци,наричан с жена си накратко семейство боклуци.Стиснати до полуда ,живеещи в страшна заблуда.Болест хващат те при рожден ден на някое дете.Ако даде някоя пара Кронев инфаркт ще получи на мига.На сватбата на дъщеря си и лев не дали тез глупаци.А жена му мила ,се казва Радмила.Тя внуци не обича,а само по ескурзии тича.Сина си гледала тя, само че от дистанция.А,за своята дъщеря ,Радмила през живота си нищо не е направила.Внуци не е гледала тя,а да не говорим за дом и кола.Тя шеф в Здравната каса се пише,а всъщност душата и мирише.Но след време дошла старостта и Радмила останала сама.Тогава тя разбрала,че живота си е пропиляла.Нямало деца и внуци,а само кучето Дуци. Коментари да правят хора които не познават внучета та си,не са отгледали децата си и не по държат връзка с дъщерите си.Нормалните хора само да четат. Благодаря.

Ganjo Balkanski 27.08.2019 14:05:57

Kakto e tragnalo niy varvime na Iztok razumjava se kam India i Bangladech,Bay vi Ganjo shte rece nay bednata darzava ot Europata e tragnala da piceli ot bedija si narod.Ti Liveral li si ili Konserva.Tuy Liberalite na Djorc Soros se prosraha s izvinenie za izraza.Demokracijata nalagala i si imala pravila,alankolu prestaplenijata v Shtatite se nakazvat strogo,razbiray gorish na elektriceskiya stol.Niy kade sme tragnali da pravim demokraciya....

СЗОК 27.08.2019 12:13:42

АМА ЗНАЕМ ЧЕ СТАТИЯТА Е ДРУГА НО ЗАЩО СЕ ЯДОСВАШ НА КОЛЕГИТЕ ОТ НЗОК КАТО ПИШАТ ИСТИНАТА. ТИ СИ ЕДИН НЕПОЧТЕН ЧОВЕК И МАФИОТКА.

НЗОК 26.08.2019 19:59:53

ДЕЧО ЗАЩО ВЗЕ НА РАБОТА МАФИОТКА ТА ОЛЯ ВАСИЛЕВА ИЗГОНЕНА ОТ СОФИЙСКАТА КАСА А ПРЕДИ ТОВА ОТ НЗОК И Я НАПРАВИ НАЧАЛНИК.ГОЛЯМА ПРОСТАКЕЙША ЕДИНСТВЕНО Я ИНТЕРЕСУВА ПЛИКЧЕТА С ПАРИ. КОЛКО ТИ ДАДЕ.

Гост 26.08.2019 20:37:08

Ти нямаш ли друго място за изява, там си ги пиши тия.....Статията е за съвсем друго.


Всичко за коронавируса
Още новини
Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването
19.04.2024 19:21:00

Бойко Пенков и Добромира Карева са назначени за зам.-министри на здравеопазването

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри на здравеопазването са ...

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС
19.04.2024 17:21:24

Медицинските кадри, лекарствата и профилактиката във фокуса на съвет на ЕС

„Здравна работна сила“, „Гарантиране на доставките на лекарствени продукти&ldqu ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...