Вторник, 07 Юли 2020
15
март
5

Д-р Иван Христов: Спешната медицина е моето призвание      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Иван Христов завършва медицина през 1987 г. във ВМИ, гр. Плевен. Работи като участъков лекар в гр. Павликени. Специализира вътрешни болести в МБАЛ „Велико Търново“. Асистент е в Клиника по вътрешни болести и кардиология на УМБАЛ „Св.Анна“ при акад. Чудомир Начев. Работи в Клиника по инвазивна кардиология и интензивен сектор на УМБАЛ „Св.Анна“, ръководена от проф. Божидар Финков, както и в Спешно отделение на УМБАЛ „Св.Анна“. От 2012 г. е началник на Отделение по Спешна помощ на УМБАЛ „Софиямед“.

Спортен лекар е на боксов клуб „Пулеви“,„ЦСКА“,,Българската федерация по бокс, волейболен клуб „ЦСКА“, на клубове по бойни изкуства, по гребни спортове, на известни футболисти от настоящето и миналото, на клубове по лека атлетика, борба и др.

Д-р Христов, спешната медицина, на която сте се посветил, рядко остава време за размисли, но все пак искам да Ви върна назад в годините и да Ви попитам как стигнахте до това поприще?

Имам много години стаж зад гърба си и съм натрупал много опит в различни звена, но тук като че ли намерих истинското си призвание. И, обратно на това, което казвате, често имам повод да се върна в спомените си и да отдам дължимото на моите учители и на колегите, с които съм работил.

Бил съм участъков лекар, бил съм асистент в Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести, където съдбата ме срещна с един голям човек и лечител – акад. Чудомир Начев, работил съм в Кардиологичната клиника на УМБАЛ „Света Анна“, ръководена от проф. Божидар Финков, в Интензивния й сектор, както и в спешно отделение на същата болница. Така че съм видял много и съм научил много. Когато се докоснах до истинската спешна медицина, си дадох сметка, че това е моето място.

А има ли пръст случайността тук?

Да, има. По необясними за мен причини, когато работех в кардиологията на болница „Св.Анна“ изведнъж решиха да ме „свалят“ в Спешното, защото нямах специалност по кардиология, а само по вътрешни болести. Случайно разбрах, че мястото в кардиологията е трябвало да бъде освободено.Започнах в Спешното и много бързо разбрах, че всъщност e било за добро. Намерих себе си точно в спешната медицина…

Коя част от работното ви всекидневие Ви носи най-голямо удовлетворение?

Общуването с хората, с човека, който е дошъл при мен с болката си и очаква да му помогна. Има дежурства, през които ми се е налагало да консултирам по 70 пациенти - като рекорд на Гинес! Но това темпо ме поддържа, заедно с усета, че мога да бъде полезен и на по-младите от мен.

А какво в здравеопазването ни днес Ви отблъсква най-силно?

Комерсиалосността, това, че се говори само за пари и за отчети.

Не е тайна, че сте се посветил и на спорта, че това също е Ваша младежка любов. Разкажете ни повече за това Ваше увлечение.

Спортът е не само увлечение за мен, той е кауза, която днес, вече на тези години, също посвещавам на младите. Отивам в спортната зала, за да им подам ръка и да им кажа: „Ето така трябва да направиш, така трябва да се наведеш, така трябва да се изправиш, така трябва да насочиш силата“. Това е една много голяма емоция, много тонизираща, много удовлетворяваща. Да намериш общ език с младите и те да ти отговорят с доверие. Това не може да се опише.

Обичам бокса, обичам водните спортове, йогата. Движението дава сила, а спортът гради характер. На това се опитвам да науча децата, младежите.

И тъй като заговорихме за децата и младите, искам да ви попитам често ли си спомняте за Вашето детство?

Да, много често и с носталгия. Израсъл съм в патриархално семейство. Родителите ми бяха скромни хора, обичаха труда и песента. Майка ми беше акушерка, беше помогнала на много хора. Ходил съм заедно с нея по къщите, по махалите, тя ги обикаляше и се грижеше за бременни, за родилки, за бебета.Помня как се събирахме на една дълга трапеза в двора – 36 деца, родители, внуци, правнуци. Пеехме заедно, родът ни даваше сила. Нося в душата си тази песен и до днес.

И вместо финал, моля, кажете ни кои са най-истинските човешки ценности, на които държите и сте изповядвал през целия си живот?

Да обичаш род и родина, да почиташ семейството си и да вярваш в доброто.

 Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%BXA

crocodile 25.03.2020 12:09:39

Стига бе нарциси! Д-р Христов е много по-добър като човек и лекар от педала Ангелов, изкарали го вече и професор! Що не ревете че корифеи като Балтов, Начев и Иво Петров през два дни са в медиите,а?

Гост 15.03.2020 17:39:37

Това вече го четохме преди две години. Пак да ни го пуснете! https://www.zdrave.net/Кой-сте-Вие,-докторе-/Лекарят-освен-да-е-професионалист,-трябва-да-има-сърце-и-душа/d6429

Гост 15.03.2020 16:14:35

Д-р Христов е добър човек и добър лекар

Гост 15.03.2020 15:32:22

Хубаво е да се представят колеги. Още по-хубаво е да са от "Софиямед"...

Гост 15.03.2020 14:55:38

Е,този колега за втори път го представяте.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
8 медици заразени за ден с COVID-19, общо случаите вчера са 174
07.07.2020 08:24:17

8 медици заразени за ден с COVID-19, общо случаите вчера са 174

174 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа, съобщиха от М ...

55 млн. лв. повече е платила НЗОК за лекарства за първите три месеца на 2020 спрямо 2019
06.07.2020 17:47:52

55 млн. лв. повече е платила НЗОК за лекарства за първите три месеца на 2020 спрямо 2019

55 951 029 лв. повече е платила НЗОК за основните групи лекарства за първите три месеца на 2020 г ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...