!
Неделя, 14 Април 2024
10
март
1

Д-р Кристина Миткова: Тайната на щастието е да умееш да се предизвикваш и да научаваш нещо ново      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Кристина Миткова e възпитаник на МУ – София. Завършва образованието си по медицина през 2022 г. и през 2023 г. започва специализация в Клиниката по кожни и венерически болести на УМБАЛ "Александровска". Има участие в няколко научни публикации в специализирани медицински списания. 

Д-р Миткова как избрахте да се посветите на медицината? Изиграха ли семейната среда и училището роля в този Ваш избор?

Родена съм в семейство на стоматолог и учител, образованието винаги е било от изключителна важност за мен. Семейната среда ми даде разбирането, че познанието разширява кръгозора и дава алтернативи.

Медицината предоставя необятни възможности за развитие. Средното си образование завърших в Природо-математическата гимназия в моя роден град Перник и преподавателите, които срещнах, ме научиха че няма пряк път към постигане на поставената цел – необходимо е упорство, постоянство, работа и здраво четене.

Обичта към хората и уважението към човешкото тяло – това да се научиш да го слушаш и разбираш, бяха отправна точка при избора ми на професия.

Кога решихте, че дерматологията е Вашата специалност?

Като студентка по медицина имах досег с колеги от различни специалности, наблюдавах тяхното ежедневие, бях свидетел на напрегнати дни и радостни мигове. Дерматологията усетих най-близо до себе си. Харесвам как тя съчетава всички медицински специалности, как може да разкрие кода на различните вътрешни болести чрез внимателно снета анамнеза и обстоен преглед. Затова и взех решението да работя в Дерматологична клиника още от четвърти курс, където и до днес срещам доверие, разбиране и подкрепа от моите колеги.

Разкажете за първите си стъпки като специализант в Клиниката по кожни и венерически болести?

След дипломирането нямах търпение да започна специализация. Когато влязох в Клиниката по кожни и венерически болести на Александровска болница, осъзнах че учебникът вече го няма и всичко е реално.

Чувството на неувереност и несигурност в началото обаче бързо отстъпи – намерих опора в желанието да помагам на хората. Също така си дадох сметка, че е дошло време да приема нови предизвикателства.

А като се сетя за първото ми дежурство - толкова бях притеснена!

Постепенно започнах да свиквам, стараех се да разчитам на собствените си знания, на уменията на колегите и тяхната помощ. Така станах по-уверена и започнах да правя първите си стъпки като специализант.

Кои тесни области на дерматологията намирате за особено предизвикателни и привлекателни?

Дерматоалергологията е изключително интересна и едновременно с това провокативна. Както често казва моят ръководител доц. Жана Казанджиева: „Налага се да бъдеш истински Шерлок Холмс“ – с разликата, че ние не сме литературни герои, а реални личности и работим с пациенти. Действаме като истински детективи – събираме „улики“ и „доказателства“ чрез обстоен преглед, за да се насочим в правилната посока и да открием накрая „виновника“ – при нас това е конкретен алерген.

Не е тайна, че голяма част от лекарите дерматолози в началото на професионалния си път предпочитат да обърнат поглед към естетичната дерматология, а не да се посветят на клиничната дерматология, която се занимава с тежките дерматози. Защо според Вас е така?

Една къща е здрава единствено когато има здрави основи. Както в училище – първо научаваме буквите, след това изписваме думи, а накрая съставяме цели изречения, така и в науката е от изключително значение най-напред да се усвоят основните принципи, след което се надгражда върху тях. Бързите темпове на развитие на естетичната дерматология и високото й ниво на нашите географски ширини води до необходимото доверие у хората и предоставя поле за изява. Това не изключва необходимостта от познания в клиничната дерматология, за да може да се предостави на пациента комбинация от диагностични и терапевтични възможности за решение на конкретен случай.

Може ли да се намeри баланс между тези две области?

Тук се крие истината – клиничната и естетичната дерматология вървят ръка за ръка. Те не са взаимно заменяеми, а допълващи се. Една от най-честите диагнози днес – акнето, включва както лечение на активната му форма, така и необходимостта от заличаване на оставащите белези и пигментации. Съвкупността от добра подготовка и в двете области осигурява не само поредния щастлив и признателен пациент, а носи със себе си и вътрешно удовлетворение от добре изпълнената работа.

Кои са Вашите учители в специалността?

Трудно ще е да изброя всеки един поотделно, но всеки, когото срещам по пътя на моето кариерно развитие, ми е помогнал – със знание, с умения, с дадена компетентност. Продължавам да се уча всеки ден. Според мен това е тайната на щастието, да умееш да се предизвикваш, да търсиш и постоянно да научаваш нещо ново. А моите най-големи учители, но и критици, са пациентите.

Кои етични принципи се стараете да отстоявате винаги и при всички обстоятелства в отношенията си с колеги и пациенти?

На първо място е винаги пациентът. Той идва с очакване да откликнем с разбиране към притесненията и болката му и да ги облекчим, доколкото ни е възможно. Лекарят е лъчът надежда за неговото по-добро утре.

В медицината е необходимо знанията да бъдат споделяни, така лекарите са полезни един на друг, обмяната на опит е важен момент в нашата професия.

Всеки лекар е положил в началото на своя професионален път Хипократовата клетва, така че ние сме се заклели етично да упражняваме медицинската професия и да пазим професионалната тайна. За мен е важно да бъда добър и стриктен човек, който подхожда с толерантност към пациенти и колеги.

Кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Свободно време?! За да бъде един човек продуктивен и отдаден на професията, е необходима и почивка. Обичам разходките сред природата, защото знам, че така помагам на кожата ми да диша, знам и още, че те са полезни за моето физическо и психическо здраве. Работя върху гласа си, обичам да пея, а често изразявам емоциите си и като рисувам. Имам много картини, за които вече нямам място вкъщи.

Но страстта ми към изкуството има своето отражение и в избора на професия - не е лесно да умееш да разпознаваш над 20 нюанса от всеки цвят, че и повече. Къде другаде, освен в дерматологията, има подобна компетентност?

Какво бихте искали да пожелаете на колегите си от екипа, с който посрещате трудните и радостните моменти в работното ежедневие?

Да бъдат все така целеустремени, упорити и борбени! Да посрещат смело и лице в лице тежките диагнози и да се втурват стремглаво към тяхното овладяване. Да стават всеки ден, изпълнени с доверие, вяра и надежда за едно по-здраво и информирано общество. Да продължават да бъдат наши водачи по стръмния и изпълнен с препятствия път нагоре и с тяхната подкрепа обединени да изкачваме все по-високи върхове. Скъпи колеги, приемете моята благодарност за търпението, знанията, трудолюбието и добрия пример!Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#Q13

дермо рецепта 11.03.2024 13:49:23

Един приятел фанал брадавици от една кака и тук доктор, там доктор, никой не успел да му ги оправи. Накрая зел един буркан със спирт и парче гума. Заапал гумата и си го топнал целио у буркана. Он побелел и кожата му се свлякла кат на смок. И те така се оправил.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Гергана Войнова: Признанието
14.04.2024 11:05:28 Невена Попова

Д-р Гергана Войнова: Признанието "Млад лекар на годината" ме изненада приятно

Д-р Гергана Войнова завършва средното си образование в Профилирана гимна ...

Един нов случай на COVID и един излекуван за последните 24 часа
14.04.2024 09:59:20

Един нов случай на COVID и един излекуван за последните 24 часа

Един нов случай на COVID за последното денонощие показва Единния информационен портал. Случаят е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...