!
Понеделник, 22 Юли 2024
19
ян
16
 

Здравната комисия удължи правомощията на подуправителя на НЗОК на 6 месеца (Обновена)

Отхвърлиха Националната здравна стратегия 2030

Четвъртък, 19 Януари 2023 | 17:32:08 Надежда Ненова
16

При предсрочно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК от Народното събрание и без прието решение за избор на нов управител на НЗОК, Народното събрание приема решение за избор на нов управител на НЗОК в срок, не по-дълъг от 6 месеца. Това

При предсрочно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК от Народното събрание и без прието решение за избор на нов управител на НЗОК, Народното събрание приема решение за избор на нов управител на НЗОК в срок, не по-дълъг от 6 месеца.

Това реши парламентарната здравна комисия по предложение на депутата на ГЕРБ проф. Костадин Ангелов за промяна в Закона за здравното осигуряване през преходни и заключителни разпоредби на изменението на Закона за лечебните заведения.

Досега срокът за избор на нов управител беше 30 дни.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов заяви, че МЗ приветства възможността, за да се гарантира стабилността на Здравната каса, когато липсва парламент. „Не увеличаваме правомощия, не създаваме нова ситуация, а даваме възможност за гъвкавост“, допълни председателят на комисията доц. Антон Тонев.

С промяната в Закона за лечебните заведения народните представители приеха в закона да бъде записано, че субсидиите за областните болници са целеви и могат да се разходват само за възнаграждения и режийни разходи. Прието беше и предложението УМБАЛ „Георги Странски“-Плевен да бъде добавена към списъка с областните болници.

Не беше прието обаче предложение на депутата от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев да има денонощни аптеки към областните болници, финансирани от държавата, чиято дейност се субсидира само през нощта.

„Няма механизми, по които това може да стане. Аптеките са дружества, които извършват търговска дейност и могат да формират печалба, а това може да доведе до противоречие. Това трябва да стане през ЗЛПХМ и да важи за всички лечебни заведения, за да има равнопоставеност“, казаха в становището си от МЗ.  

Промените в Закона за лечебните заведения ще бъдат гледани на второ четене в зала утре.

На днешното си заседание Здравната комисия взе решение, че не приема Националната здравна стратегия 2030 и предлага на Народното събрание да я отхвърли.

„Тази здравна стратегия прилича на турлюгювеч, с изказани различни мнения за здравеопазването без логична връзка между тях. Например тук липсва и Националната детска болница и аз питам дали МЗ се е отказала от нея като стратегически обект. Предлагам комисията да излезе с решение, че не приема Националната здравна стратегия и да я върне на МЗ за разработване“, заяви депутатът от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов.

„Този документ е необходим, защото е изискване по Плана за възстановяване и устойчивост. Може би е време обаче за реформи. В кратко време стратегията трябва да бъде допълнена, за да получим необходимото финансиране“, каза и председателят на Здравната комисия доц. Антон Тонев.

Според зам.-министъра на здравеопазването д-р Златанов стратегията е правена през последните 6-7 месеца, а служебното правителство просто я е внесло в МС. „Не бива с лека ръка да я отхвърляме, защото това е стратегически документ. Стратегията не съдържа конкретика. Конкретика има в плана за действие. Трябва да има заложени контроли в процеса на изпълнението, но и те трябва да са в плана. Нека помислим пак, важен документ е“, апелира д-р Златанов, но депутатите не приеха аргументите му.

На първо четене днес бяха разгледани и законопроектите за изменение и допълнение на Закона за здравето, внесени от д-р Симидчиев от „Демократична България“ и доц. Васил Пандов от „Продължаваме промяната“.

Припомняме, че със законопроекта на д-р Симидчиев се създава Стратегически здравен съвет, който да е независим консултативен орган по въпросите на здравната политика и управлението на здравеопазването, разписани са задълженията на пациентите и се регламентира телемедицината.

„Ще подкрепим законопроекта, като знак за междупартиен консенсус в здравеопазването. Ще внесем предложения, които сега няма да обсъждаме“, каза проф. Ангелов.

„Подкрепяме философията на законопроекта. От фундаментална гледна точка и трите теми са много актуални. Те съществуват, но нерегламентирано – при телемедицината и правата на пациентите. Ще се внесат корекции между първо и второ гласуване. Поздравяваме д-р Симидчиев за подхода и тежката задача, с която се е наел“, допълни и доц. Тонев.

С предложението на доц. Васил Тонев пък се премахва дублирането на медицинската документация на хартиен и електронен носител, регламентира се автентификацията на присъствието на пациенти в лечебните и здравни заведения и съгласието им за извършваните в лечебните и здравните заведения дейности, както и че лечебните и здравни заведения не носят отговорност и неблагоприятни последици при създаване на здравни записи при наличие на неверни или неправилно въведени данни в регистрите на НАП и ГРАО.

„Представеният законопроект е добър и е навременен. Има две неща, които ни притесняват. Предлагаме документите да се поддържат на хартиен носител, в случай на обективна необходимост и да се премахне текста, че електронният документ има предимство пред хартиения. Това създава хипотеза, че пациентът може да бъде застрашен при обективни обстоятелства“, каза д-р Златанов от името на МЗ.

От МРРБ пък бяха категорични, че министърът не може да има неограничен достъп до всички бази данни. „Затова предлагаме да бъде записано, че за нуждите на информационната система се осигурява достъп до определените бази данни и се отразяват. Не трябва да се игнорира хартиения документ. Хартиените документи могат да бъдат в помощ на електронните“, категорични бяха от регионалното ведомство.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров заяви, че съсловната организация подкрепя философията на предложения законопроект. „Това е правилния път“, каза той.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mNW#

Гост 20.01.2023 09:50:37

Да, прав е Костадин Ангелов, че всичките им предложения и коментари (вкл. и неговите) са тюрлюгювеч. Няма никаква визия за развитието на системата и преодоляването на основните проблеми в сектора. Тези хора са некомпетентни и показват политическо безсилие.

Гост 20.01.2023 08:40:40

Голямото източване започва.

Гост 20.01.2023 08:39:37

Какъв разум, всичко е интереси!

Гост 20.01.2023 07:43:09

Тия леваци отвориха доста работа на административните съдилища.Но е жалко,че май в цялата глутница няма ни един с разум и морал!

Гост 19.01.2023 20:59:33

Макрончо май е шеф на шуменската каса.

Гост 19.01.2023 20:21:05

Ще се върне ли при шопите и Макрон?

Гост 19.01.2023 20:15:32

По-безумно решение не бях виждал. Интересно, на кой член от ЗЗО е позовано ?!

Гост 19.01.2023 19:49:35

Д-р Пенкова, поне изчисти алкохолиците и мърдите от Бигла и Гешов. От ядене и пиене след 13 часа не поглеждат работа.

Гост 19.01.2023 19:43:05

Това е прекрасно ДАНА е готова по турски задоволена ДПС с радост ще хапнем 10милиарда законно и веднага българските пациенти ще си плащат в кеш за лечение и ще умират реалната дано от Делиормана косатката е по милостива от теб

Гост 19.01.2023 19:23:52

Тази е от криминалния контингент.

Гост 19.01.2023 18:54:28

Започва голямото безвремие, мътните води...

Гост 19.01.2023 18:52:46

Да пожелаем успех на Данчето в преговорите с търгашите от ръководството на БЛС

Гост 19.01.2023 18:31:24

Сега Дана я натискат да се отплати, като им изпълни всички поръчи

Гост 19.01.2023 18:30:43

Здравният сектор е овладян от задкулисни, корпоративни, тъмни сили.

Гост 19.01.2023 18:15:59

Дупедати, имате предвид..?

Гост 19.01.2023 18:07:20

Давате възможност структури на ДпС да крадат още по-безнаказано. Браво на българските дУпетани, начело с наша Коцинда!


Всичко за коронавируса
Още новини
Столична лекарска колегия - с инициатива в помощ на пенсионираните лекари от София
22.07.2024 17:46:20

Столична лекарска колегия - с инициатива в помощ на пенсионираните лекари от София

Столична лекарска колегия създаде нов фонд “Помощ Пенсиониран лекар”, съобщиха оттам. ...

ПП-ДБ с план срещу демографската криза
22.07.2024 17:16:40

ПП-ДБ с план срещу демографската криза

План за справянето с демографската криза са разработили от ПП-ДБ заедно с екип от експерти. Това ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...