!
Понеделник, 22 Юли 2024
11
ян
9
 

НС единодушно прие субсидирането на областните болници от държавата

Сряда, 11 Януари 2023 | 11:42:52 Ирина Пекарева
9

С кратък дебат и 180 гласа „за“ парламентът одобри на първо четене

С кратък дебат и 180 гласа „за“ парламентът одобри на първо четене промените в Закона за лечебните заведения, с които се дава възможност на държавата да подпомага финансово областните болници у нас.

„Те имат особено място в националната система на здравеопазването“, посочи при представянето на законопроекта неговият вносител проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ. Той отбеляза, че областните болници са с водеща роля в обезпечаването на здравето на населението в 28-те области в страната и са основна опора и изпълнители на държавната политика в тази дейност. Те най-често са структурите, които първи посрещат и лекуват спешните пациенти, подчерта той и допълни, че освен грижата за пострадалите при извънредни ситуации, върху тях лежат и редица други функции, гарантиращи и политики в социалната и съдебната система, например структури като съдебна медицина, патоанатомия, инфекциозни отделения, телкове и други, което означава разходване на финансов ресурс и поддържане на кадрови потенциал без реално адекватно финансиране.

„Тези болници също така често оказват помощ на социалнослаби и неосигурени пациенти, което води до трайно наложено хронично недофинансиране“, каза проф. Ангелов и обясни, че идеята на законопроекта е да даде възможност на министъра при наличие на свободен финансов ресурс да финансира дейности в областните лечебни заведения.

В кратки изказвания представители на няколко партии в парламента – ДПС, БСП, ДБ и „Продължаваме промяната“ изразиха подкрепата си за тези изменения.

Някои от тях посочиха, че в списъка с болниците трябва да бъде включена и УМБАЛ „Георги Странски“ в Плевен, която, макар и 100% държавна, изпълнява функциите и на областна, тъй като подобно лечебно заведение в областта няма. И от ДПС, и от БСП заявиха, че между първо и второ четене ще предложат университетската болница да бъде добавена към списъка с областните, посочени в мотивите към измененията. . „Една от най-големите в страната, с 900 легла – тя е гръбнакът на здравеопазването в Северна България“, заяви Илиян Йончев от БСП.

От своя страна проф. Ангелов отговори, че УМБАЛ „Георги Странски“ първоначално е фигурирала в списъка, то поради колизия с други нормативни актове впоследствие е извадена от него.

Предложения за прецизиране на текстовете между първо и второ четене ще направят и от „Демократична България“, информира д-р Александър Симидчиев. Какви обаче ще бъдат те, не стана ясно. „Ще имаме предложения между първо и второ четене, тъй като начинът, по който решаваме проблема, не е стратегически устойчив“, лаконично коментира той.

Д-р Джевдет Чакъров от ДПС пък заяви, че Движението ще предложи и други изменения, освен свързаните с УМБАЛ Плевен. Според партията в законопроекта трябва да бъдат добавени и общинските болници в отдалечени райони, макар те да се субсидират и в момента по линията на специална наредба.

От „Продължаваме промяната“ пък ще предложат в закона изрично да бъде записано, че тези средства се насочват за осигуряване възнагражденията на медицинските специалисти и за покриване на разходи като газоснабдяване, водоснабдяване и други.

„Именно за решаване на кадровите проблеми ние ще направим тази формулировка, тези средства да бъдат разходвани целево за възнагражденията и за покриване на други разходи, но с уточнението, че тези средства не се предоставят от държавата за инвестиционни намерения“, коментира доц. Васил Пандов.

За формулирането на всички свои предложения между първо и второ четене пък депутатите ще имат не обичайните седем, а три дни. Предложението за това дойде от вносителя на законопроекта проф. Костадин Ангелов, който аргументира искането си с факта, че проектът е консенсусен.

В крайна сметка всички присъстващи в залата народни представители гласуваха единодушно „за“ предложените изменения.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2Zxj

Гост 12.01.2023 10:31:10

Към комунизъм ли ще вървим или към развито социалистическо общество? Какви субсидии на търговски дружества?

Гост 11.01.2023 23:43:20

Трябва да се субсидират и общинските болници, които лекуват жителите в отдалечените райони. Унищожихте ги. И там живеят хора, при това най-бедните.

Гост 11.01.2023 20:52:38

Глупости, държавата никакви болници не трябва да финансира. Това е работа на здравно-осигурителните фондове. Те трябва да са повече от един и да договарят с болниците цените на медицинските дейности, които не би трябвало да са по ниски от разходите за тяхното извършване...

Гост 11.01.2023 19:28:54

Държавата трябва да финансира всички държавни болници, защото заплащането в тях е унизително и кадрите им бягат към частните болници. Скоро в държавните болници няма да има кой да слугува на неосигурените тарикати, те ще си мрат, а другите ще до плащат кеш в частните болници. Това вече е ясно даже и за простите депутати.

Гост 11.01.2023 18:56:25

Ами държавата трябва да реши какъв модел на здравеопазване ще има. Не е добре да е "ни рак, ни риба", защото това не работи. За едни така, пък за други по-така - не става.

Към долния 11.01.2023 16:45:53

Понеже цъфнахме и завързахме при здравната ви пазарна система, сега пак ние ще плащаме за вашите недомислици!

Гост 11.01.2023 12:05:50

Честито!

Гост 11.01.2023 12:05:08

Комунизмът се завръща. Вместо да се върви към усъвършенстване на здравно осигурителния модел, към демонополизация на НЗОК, към фактическа равнопоставеност на лечебните заведения, към пазарно ценообразуване на медицинските дейности и към истинско договаряне между купувачите и доставчиците на медицинска помощ, всъщност се връща централизираното бюджетно финансиране на структури и държавната регулация в системата.

чукча 11.01.2023 17:40:19

Не може да има стабилен солидарен осигурителен модел, когато само 1,5млн. плащат осигуровки, а се лекуват 6,5 млн. Това, за което говориш е за друг свят и друг народ. Държавата е освободила от плащане 75% от населението, нека поне си им плаща под някаква форма, защото иначе всичко е за сметка на работещите в ЛЗ.


Всичко за коронавируса
Още новини
Частните лечебни заведения в България и Директива 2014/24
22.07.2024 08:29:39

Частните лечебни заведения в България и Директива 2014/24

Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) подготви първия по рода си в България публичен срав ...

Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти
21.07.2024 09:43:10 Невена Попова

Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти

Д-р Константин Христов е роден в Плевен. Завършва медицина с отл ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...