Понеделник, 25 Януари 2021
17
юни
17
 

Д-р Иван Христов:

Лекарят освен да е професионалист, трябва да има сърце и душа

Неделя, 17 Юни 2018 | 11:15:00 Надежда Ненова
17

Д-р Иван Христов завършва медицина през 1987г. във ВМИ, гр. Плевен. Двадесет години работи в кардиологичното отделение и пет години в спешното отделение на УМБАЛ "Св. Анна". От създаването на УМБАЛ „Софиямед“ е началник на спешното отде
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Иван Христов завършва медицина през 1987г. във ВМИ, гр. Плевен. Двадесет години работи в кардиологичното отделение и пет години в спешното отделение на УМБАЛ "Св. Анна". От създаването на УМБАЛ „Софиямед“ е началник на спешното отделение в болницата.

 Д-р Христов, как решихте медицината да бъде вашата професия?

Вероятно, защото майка ми беше акушерка и много си обичаше професията. Тя помагаше на много хора и това ми даде стимул да тръгна по нейния път. Всъщност трябваше да избирам между два пътя – или да се занимавам със спорт, да завърша НСА и да стана треньор, или да се занимавам с медицина.

 Как се спряхте на Спешната медицина за своя специалност?

Минах през няколко етапа на развитие. Първо като разпределение бях участъков лекар в Северна България – в Павликени. Тогава исках да се занимавам с акушерство и гинекология, но нямаше избор. За да се случи, трябваше някой да ми подаде ръка и тъй като бях сам и нямах никой зад гърба си, трябваше да приема това, което ми се предлага. След Павликени, се върнах в София като участъков лекар в 24-а поликлиника. Само че исках да работя в болница с оглед професионално усъвършенстване.Минах през спешно отделение в Окръжна болница, след което работих в кардиологичното отделение и интензивния кардиологичен сектор. Работил съм с акад. Чудомир Начев, който беше един уникален професионалист и човек. При него за първи път разбрах, че най-важното в медицината е човек да има сърце и душа за пациентите, да работи в екип и да уважава колегите си.

Спешната медицина, обаче, се оказа моето призвание– там, където мога да работя самостоятелно, там, където мога да имам различни случаи и да давам всичко от себе си.

 Кои са най-важните качества за спешните медици?

Да  проявяват разбиране и съпричастност и да бъдат професионалисти. В спешното отделение действително има много работа, но и възможност за всякакви манипулации и интервенции във всички области на медицината.

Започнах работа в „Софиямед“, където намерих подходяща среда за пълноценна професионална изява. Тук успяхме за кратко време да започнем от нулата и да сме сред първите най-търсени болници.

 Пациентите се сърдят много на спешните медици, защото често им се налага да чакат?

Лекарите трябва да бъдем не само лекари, но и психолози, за да разбираме човека срещу нас, защото в този момент той е притеснен за себе си или своя близък и е по-емоционален. В крайна сметка трябва да умеем да приемем проблемите на този човек и да намерим общ език с него. Когато той усети съпричастност, се променя. Затова казвам, че човек трябва да има сърце, за да може да види ситуацията и от другата позиция.  От друга страна пациентите смятат, че всяко състояние, което ги притеснява е спешно. Хората трябва да знаят,че отивайки в Спешно отделение, не означава автоматично, че състоянието им е спешно. Спешните случаи са тези, които изискват бърза намеса, хоспитализация.

 Как успявате да работите в постоянно напрежение?

Смятам, че напрежението намалява с опита, а аз вече работя 30 години. Минал съм през различни школи. Има напрежение, когато се касае за тежки случаи и трябва да се спасява човешки живот, но винаги е по-спокойно,когато човек има достатъчно опит и работи в екип.Трябва да се набляга на квалификацията, академичните срещи, запознаването с новостите в медицината.

От друга страна не  се чува гласа на Лекарския съюз, не се чуват проблемите на лекарите. В момента в БЛС има нови хора, млади и амбициозни, но трябва и Министерството на здравеопазването и Здравната каса да работят заедно с нас като наши партньори. Да не говорим,че проблем  в медицината е липсата на достатъчна профилактика . Нали това е целта? Какво правим за профилактиката? Децата трябва да знаят защо не трябва да пият, да пушат и да употребяват наркотици, как да се грижат за здравето си. Мъжете и жените да знаят на каква възраст има рискови фактори,кога  да отидат на лекар. А в момента ние се стремим да имаме повече болни, защото системата ни принуждава да оцелеем, тя ни прави търговци. Затова човешкото отношение и качеството са важни. Не се показват истинските проблеми, крием се зад някакви завеси, но в крайна сметка нещата става все по-зле.

 Въпреки, че работата Ви е на първо място, имате ли нещо, извън медицината, което Ви привлича?

На първо място наистина е работата ми. Когато съм на работното си място се чувствам щастлив. Това е, което ме е и разтоварва. Моята философия е да правя добро и да не отвръщам на лошото с лошо. Допълнително се разтоварвам със спорт – плуване, гребане, бокс,йога, туризъм. Спортът много намалява стреса. След работата, най-много  обичам да съм сред природата, да се занимавам с градинарство и отглеждане на плодове. С две думи съм работохолик.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zyqY

Обективен 15.10.2019 08:10:04

Гост, рано или късно като ти дойде времето да стигнеш до лечение и за фризер не ставаш. Мърша си се родил и такъв ще си останеш, боклук долен!

- 20.06.2018 10:48:57

Освен душа и сърце, висок професионализъм, владеене на 2-3 чужди езика, познания в много области на медицината, би било много добре за властимащата върхушка, доктора да няма изисквания за заплащане , работно време и работно място. Това значи да няма претенции какво точно ще работи и за какви пари. Е, да, ама не. С тази политика скоро ще останат само действащи пенсионери, защото съзнателно правите медицината непривлекателна наука. А веднъж започнал този процес, връщане обратно е доста трудно. Пример: унищожихте селското стопанство, прогонихте хората от селата, заради липсата на поминък, а сега искате да ги върнете обратно, защото няма кой да обработва пустеещите, плодородни земи и вносния домат ви се струва и е подобен на пластмаса. Унищожихте производството и инженерите се преквалифицираха или избягаха в чужбина и се чудите откъде да намерите правоспособни, за да покриете критериите на чуждестранните ивеститори, че и желаещи да учат няма. Унищожихте образованието и ако накарате 10ина млади хора да напишат едно изречение, половината ще допуснат грешки. А бяхме сред най-интелигентните нации, да, ама допуснали да ни управляват продажни глупци.

18.06.2018 12:21:41

https://www.mediapool.bg/andrei-raichev-lekari-kradat-poveche-ot-tsiganite-v-tazi-strana-news278789.html Червен Райчо (милиардер):"Лекари крадат повече от циганите в тази страна" ............................................................................ Та искам да попитам това тъмночервено, уродливо кадесарско Квазимодо, откъде има толкова информация колко крадат циганите, и колко - лекарите? Кажи бе, Урод? Или откакто открадна апартамента на пл. "Народно Събрание" срещу символична цена преди време, си наясно с Кражбите максимално?

академик 17.06.2018 21:40:58

Не мога да чета подобни глупости! Свърши си работата, човече, не прави повече, отколкото трябва. Непоискано добро е зло. Не се венчаваш за пациента, лекуваш го. Нищо повече. Но и нищо по-малко.

само за протокола 18.06.2018 09:23:20

ами не ги чети

СУДЖУЦИТЕ 17.06.2018 20:54:42

Хубаво е човек да има сърце и душа, особено на бензиностанцията (след като си налее), и при среща с брокера (инвеститора) и чуе : "Цената е 1000 евро на квадрат, вкл. общите части, терасите и мазето, на шпакловка и замазка, и не подлежи на корекция!"

Шеф на бг клиника 17.06.2018 19:21:12

Хърватия 4,4 милиона население 79 болници, България 7,2 милиона- 344 болници . Хърватия 15 % здравна вноска, България 8 %.Да живеят частните болници, свободната инициатива, парите следват пациента и пр. Винциремус !

само за протокола 18.06.2018 09:11:31

Хърватия е 4,2 милиона население с 69 болници, а България е 7,2 милиона- с 344 болници . В Хърватия 15 % здравна вноска, в България 8 %. Бюджетът за здравеопазване е точно два пъти по-голям от нашия. В Хърватска има само частни клиники в държавните им болници, но няма такива частни болници, както у нас. за сметка на това в извънболничната помощ 90% от практиките са частни като няма такова чудо на чудесата като лекар-едноличен търговец. Всички останали принципи на осигурителния модел като в нормална цивилизова държава. Частните плащания не повече от 15%, а през допълнителните здравноосигурителни фондове минават до 5% от парите за здравеопазване. данните са от преди 2-3 години. !

Д-р Адлер 18.06.2018 07:55:34

Криминалната джунгла е по-арно , нали мачо

Гост 17.06.2018 22:51:37

Върви стани шеф в Хърватска или върви се лекувай там. Изрод комунистически.

Гост 17.06.2018 17:59:33

Всичко е правено в частните лечебници където масово се събират пари от здравно осигурените. Дават се пари под масата на личните лекари за да се набавят пациенти. С транспорт се мъкнат баби и дядовци да им слагат стентове. Работят с домовата книга с цел прием на болни. Подкупват се всички проверяващи. Факти известни на всички.

Гост 17.06.2018 14:03:35

А дали е така, кой ще повярва, че от интензивно кардиологично отделение доброволно е отишъл в Спешното — изгонили са го за далавери.......И той си наваксва разликите с дребна търговия скрита зад ехидната фасада на изтъркани клишета.......

Обективен 15.10.2019 08:02:01

Гост, коментарът ти е на посредствен и неграмотен субект, затънал в далавери и нечистоплътност. Писна ми от простолюдие като теб, което няма елементарна образованост и възпитание. Завист, злоба и комплекси, това е същността ти, която няма елементарна хигиена! Заради такива нещастници България ще тъпче още дълго на едно място. Гроздето е кисело, казала лисицата, защото не може да го стигне! Това си ти паразит, от който полза никаква!

Гост 17.06.2018 12:42:25

Стига с тези клишета и отвличане на вниманието Ние сме мръсни крадливи убийци които си държим труповете в фризера Крадем и изнудваме на поразия мама ви Долна

Гост 17.06.2018 14:28:04

Според Цветан Цветанов е така

Гост 17.06.2018 18:10:01

Spored balgarskia narod e taka i vseki ot vas moje da ,,pee,, za mnogo prestaplenia-sobstveni ,sauchastia i na kolegite si.Ako ima garancii sreshtu sadebvo presledvane.Napravo ste jivi ,,konservi,,na Temida.A gornata Tikova svinia na snomkata ako zapee-ste ima materiali za vsichki vestnici po sveta.Zashtoto SISTEMATA vi napravi SGAN.

Гост 17.06.2018 12:42:25

Стига с тези клишета и отвличане на вниманието Ние сме мръсни крадливи убийци които си държим труповете в фризера Крадем и изнудваме на поразия мама ви Долна


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Костадин Сотиров: Е-здравеопазването ще позволи на лекаря да се фокусира върху пациента
25.01.2021 17:21:13 Надежда Ненова

Д-р Костадин Сотиров: Е-здравеопазването ще позволи на лекаря да се фокусира върху пациента

Всички участници в системата на здравеопазването ползват софтуери, но между тях няма никаква връз ...

Проф. Григор Димитров: Разрешаването на плановата дейност е добра стъпка
25.01.2021 16:54:54

Проф. Григор Димитров: Разрешаването на плановата дейност е добра стъпка

Разрешаването на плановата дейност е добра стъпка. Много хора не отиваха да се лекуват, което отл ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...