!
Вторник, 23 Април 2024
17
юни
17
 

Д-р Иван Христов:

Лекарят освен да е професионалист, трябва да има сърце и душа

Неделя, 17 Юни 2018 | 11:15:00 Надежда Ненова
17

Д-р Иван Христов завършва медицина през 1987г. във ВМИ, гр. Плевен. Двадесет години работи в кардиологичното отделение и пет години в спешното отделение на УМБАЛ "Св. Анна". От създаването на УМБАЛ „Софиямед“ е началник на спешното отде
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Иван Христов завършва медицина през 1987г. във ВМИ, гр. Плевен. Двадесет години работи в кардиологичното отделение и пет години в спешното отделение на УМБАЛ "Св. Анна". От създаването на УМБАЛ „Софиямед“ е началник на спешното отделение в болницата.

 Д-р Христов, как решихте медицината да бъде вашата професия?

Вероятно, защото майка ми беше акушерка и много си обичаше професията. Тя помагаше на много хора и това ми даде стимул да тръгна по нейния път. Всъщност трябваше да избирам между два пътя – или да се занимавам със спорт, да завърша НСА и да стана треньор, или да се занимавам с медицина.

 Как се спряхте на Спешната медицина за своя специалност?

Минах през няколко етапа на развитие. Първо като разпределение бях участъков лекар в Северна България – в Павликени. Тогава исках да се занимавам с акушерство и гинекология, но нямаше избор. За да се случи, трябваше някой да ми подаде ръка и тъй като бях сам и нямах никой зад гърба си, трябваше да приема това, което ми се предлага. След Павликени, се върнах в София като участъков лекар в 24-а поликлиника. Само че исках да работя в болница с оглед професионално усъвършенстване.Минах през спешно отделение в Окръжна болница, след което работих в кардиологичното отделение и интензивния кардиологичен сектор. Работил съм с акад. Чудомир Начев, който беше един уникален професионалист и човек. При него за първи път разбрах, че най-важното в медицината е човек да има сърце и душа за пациентите, да работи в екип и да уважава колегите си.

Спешната медицина, обаче, се оказа моето призвание– там, където мога да работя самостоятелно, там, където мога да имам различни случаи и да давам всичко от себе си.

 Кои са най-важните качества за спешните медици?

Да  проявяват разбиране и съпричастност и да бъдат професионалисти. В спешното отделение действително има много работа, но и възможност за всякакви манипулации и интервенции във всички области на медицината.

Започнах работа в „Софиямед“, където намерих подходяща среда за пълноценна професионална изява. Тук успяхме за кратко време да започнем от нулата и да сме сред първите най-търсени болници.

 Пациентите се сърдят много на спешните медици, защото често им се налага да чакат?

Лекарите трябва да бъдем не само лекари, но и психолози, за да разбираме човека срещу нас, защото в този момент той е притеснен за себе си или своя близък и е по-емоционален. В крайна сметка трябва да умеем да приемем проблемите на този човек и да намерим общ език с него. Когато той усети съпричастност, се променя. Затова казвам, че човек трябва да има сърце, за да може да види ситуацията и от другата позиция.  От друга страна пациентите смятат, че всяко състояние, което ги притеснява е спешно. Хората трябва да знаят,че отивайки в Спешно отделение, не означава автоматично, че състоянието им е спешно. Спешните случаи са тези, които изискват бърза намеса, хоспитализация.

 Как успявате да работите в постоянно напрежение?

Смятам, че напрежението намалява с опита, а аз вече работя 30 години. Минал съм през различни школи. Има напрежение, когато се касае за тежки случаи и трябва да се спасява човешки живот, но винаги е по-спокойно,когато човек има достатъчно опит и работи в екип.Трябва да се набляга на квалификацията, академичните срещи, запознаването с новостите в медицината.

От друга страна не  се чува гласа на Лекарския съюз, не се чуват проблемите на лекарите. В момента в БЛС има нови хора, млади и амбициозни, но трябва и Министерството на здравеопазването и Здравната каса да работят заедно с нас като наши партньори. Да не говорим,че проблем  в медицината е липсата на достатъчна профилактика . Нали това е целта? Какво правим за профилактиката? Децата трябва да знаят защо не трябва да пият, да пушат и да употребяват наркотици, как да се грижат за здравето си. Мъжете и жените да знаят на каква възраст има рискови фактори,кога  да отидат на лекар. А в момента ние се стремим да имаме повече болни, защото системата ни принуждава да оцелеем, тя ни прави търговци. Затова човешкото отношение и качеството са важни. Не се показват истинските проблеми, крием се зад някакви завеси, но в крайна сметка нещата става все по-зле.

 Въпреки, че работата Ви е на първо място, имате ли нещо, извън медицината, което Ви привлича?

На първо място наистина е работата ми. Когато съм на работното си място се чувствам щастлив. Това е, което ме е и разтоварва. Моята философия е да правя добро и да не отвръщам на лошото с лошо. Допълнително се разтоварвам със спорт – плуване, гребане, бокс,йога, туризъм. Спортът много намалява стреса. След работата, най-много  обичам да съм сред природата, да се занимавам с градинарство и отглеждане на плодове. С две думи съм работохолик.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
SDLd

Обективен 15.10.2019 08:10:04

Гост, рано или късно като ти дойде времето да стигнеш до лечение и за фризер не ставаш. Мърша си се родил и такъв ще си останеш, боклук долен!

- 20.06.2018 10:48:57

Освен душа и сърце, висок професионализъм, владеене на 2-3 чужди езика, познания в много области на медицината, би било много добре за властимащата върхушка, доктора да няма изисквания за заплащане , работно време и работно място. Това значи да няма претенции какво точно ще работи и за какви пари. Е, да, ама не. С тази политика скоро ще останат само действащи пенсионери, защото съзнателно правите медицината непривлекателна наука. А веднъж започнал този процес, връщане обратно е доста трудно. Пример: унищожихте селското стопанство, прогонихте хората от селата, заради липсата на поминък, а сега искате да ги върнете обратно, защото няма кой да обработва пустеещите, плодородни земи и вносния домат ви се струва и е подобен на пластмаса. Унищожихте производството и инженерите се преквалифицираха или избягаха в чужбина и се чудите откъде да намерите правоспособни, за да покриете критериите на чуждестранните ивеститори, че и желаещи да учат няма. Унищожихте образованието и ако накарате 10ина млади хора да напишат едно изречение, половината ще допуснат грешки. А бяхме сред най-интелигентните нации, да, ама допуснали да ни управляват продажни глупци.

18.06.2018 12:21:41

https://www.mediapool.bg/andrei-raichev-lekari-kradat-poveche-ot-tsiganite-v-tazi-strana-news278789.html Червен Райчо (милиардер):"Лекари крадат повече от циганите в тази страна" ............................................................................ Та искам да попитам това тъмночервено, уродливо кадесарско Квазимодо, откъде има толкова информация колко крадат циганите, и колко - лекарите? Кажи бе, Урод? Или откакто открадна апартамента на пл. "Народно Събрание" срещу символична цена преди време, си наясно с Кражбите максимално?

академик 17.06.2018 21:40:58

Не мога да чета подобни глупости! Свърши си работата, човече, не прави повече, отколкото трябва. Непоискано добро е зло. Не се венчаваш за пациента, лекуваш го. Нищо повече. Но и нищо по-малко.

само за протокола 18.06.2018 09:23:20

ами не ги чети

СУДЖУЦИТЕ 17.06.2018 20:54:42

Хубаво е човек да има сърце и душа, особено на бензиностанцията (след като си налее), и при среща с брокера (инвеститора) и чуе : "Цената е 1000 евро на квадрат, вкл. общите части, терасите и мазето, на шпакловка и замазка, и не подлежи на корекция!"

Шеф на бг клиника 17.06.2018 19:21:12

Хърватия 4,4 милиона население 79 болници, България 7,2 милиона- 344 болници . Хърватия 15 % здравна вноска, България 8 %.Да живеят частните болници, свободната инициатива, парите следват пациента и пр. Винциремус !

само за протокола 18.06.2018 09:11:31

Хърватия е 4,2 милиона население с 69 болници, а България е 7,2 милиона- с 344 болници . В Хърватия 15 % здравна вноска, в България 8 %. Бюджетът за здравеопазване е точно два пъти по-голям от нашия. В Хърватска има само частни клиники в държавните им болници, но няма такива частни болници, както у нас. за сметка на това в извънболничната помощ 90% от практиките са частни като няма такова чудо на чудесата като лекар-едноличен търговец. Всички останали принципи на осигурителния модел като в нормална цивилизова държава. Частните плащания не повече от 15%, а през допълнителните здравноосигурителни фондове минават до 5% от парите за здравеопазване. данните са от преди 2-3 години. !

Д-р Адлер 18.06.2018 07:55:34

Криминалната джунгла е по-арно , нали мачо

Гост 17.06.2018 22:51:37

Върви стани шеф в Хърватска или върви се лекувай там. Изрод комунистически.

Гост 17.06.2018 17:59:33

Всичко е правено в частните лечебници където масово се събират пари от здравно осигурените. Дават се пари под масата на личните лекари за да се набавят пациенти. С транспорт се мъкнат баби и дядовци да им слагат стентове. Работят с домовата книга с цел прием на болни. Подкупват се всички проверяващи. Факти известни на всички.

Гост 17.06.2018 14:03:35

А дали е така, кой ще повярва, че от интензивно кардиологично отделение доброволно е отишъл в Спешното — изгонили са го за далавери.......И той си наваксва разликите с дребна търговия скрита зад ехидната фасада на изтъркани клишета.......

Обективен 15.10.2019 08:02:01

Гост, коментарът ти е на посредствен и неграмотен субект, затънал в далавери и нечистоплътност. Писна ми от простолюдие като теб, което няма елементарна образованост и възпитание. Завист, злоба и комплекси, това е същността ти, която няма елементарна хигиена! Заради такива нещастници България ще тъпче още дълго на едно място. Гроздето е кисело, казала лисицата, защото не може да го стигне! Това си ти паразит, от който полза никаква!

Гост 17.06.2018 12:42:25

Стига с тези клишета и отвличане на вниманието Ние сме мръсни крадливи убийци които си държим труповете в фризера Крадем и изнудваме на поразия мама ви Долна

Гост 17.06.2018 14:28:04

Според Цветан Цветанов е така

Гост 17.06.2018 18:10:01

Spored balgarskia narod e taka i vseki ot vas moje da ,,pee,, za mnogo prestaplenia-sobstveni ,sauchastia i na kolegite si.Ako ima garancii sreshtu sadebvo presledvane.Napravo ste jivi ,,konservi,,na Temida.A gornata Tikova svinia na snomkata ako zapee-ste ima materiali za vsichki vestnici po sveta.Zashtoto SISTEMATA vi napravi SGAN.

Гост 17.06.2018 12:42:25

Стига с тези клишета и отвличане на вниманието Ние сме мръсни крадливи убийци които си държим труповете в фризера Крадем и изнудваме на поразия мама ви Долна


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...