!
Петък, 26 Април 2024
07
юни
 

След решение на ВАС

МБАЛ Велинград връща над 390 хил. лв. на Касата

Вторник, 07 Юни 2022 | 13:57:59


Близо 400 хиляди лева ще трябва да върне МБАЛ-Велинград на НЗОК. Това гласи окончателно решение на Върховния административен съд (ВАС), което изцяло потвърждава становището на административните магистрати в Пазарджик от 10 декември миналата година, инф

Близо 400 хиляди лева ще трябва да върне МБАЛ-Велинград на НЗОК. Това гласи окончателно решение на Върховния административен съд (ВАС), което изцяло потвърждава становището на административните магистрати в Пазарджик от 10 декември миналата година, информира „Марица“. Наказанието е финал на скандала, разразил се след разкрития на прокуратурата за лекари с фалшиви документи за квалификация.

Казусът е гледан от ВАС по жалба от МБАЛ-Велинград срещу писмена покана от Здравната каса в Пазарджик за възстановяване на неправомерно получени суми за 2020 г. - 368 804,30 лева по клинични пътеки и 24 961,20 лева за медицински изделия, или общо почти 394 хиляди лева.

Констатирано е, че лекарите, вписани като извършители на медицинската дейност по клинични пътеки, не отговарят на изискванията за изпълнение на процесните клинични пътеки с оглед на доказателствата за медицинската им квалификация и изискванията на медицинските стандарти, приложими към момента на извършване на дейността, пише в решението.

Съдът е разгледал по същество жалбата на болницата, която приел за неоснователна и я отхвърлил. Установеното от фактическа страна приел за подкрепено с доказателствата по делото, като не приел медицинската експертиза по отношение квалификацията на един от лекарите, коментирал представените писмени доказателства за него и приел, че не могат да удостоверят квалификация според изискванията на медицинския стандарт за лечение по клинични пътеки.

От ВАС се произнасят, че възраженията на болницата са неоснователни - към решението са изложени мотиви, обосновани на доказателствата по делото. Дружеството е осъдено да плати и разноските за юрисконсултско възнаграждение на Здравната каса.

Нарушенията излязоха наяве през 2020 година, когато след проверка на прокуратурата и Икономическа полиция тогавашният управител на МБАЛ-Велинград д-р Жеко Чешмеджиев бе отстранен от поста си. Беше установено, че има незаконно получени пари от НЗОК за дейност по клинични пътеки, изпълнена на базата на фалшиви документи. Сред тях бе и удостоверението на самия д-р Чешмеджиев за специалност „Здравен мениджмънт“.

В доклад до Общинския съвет на града един от временно назначените управители след отстраняването на д-р Чешмеджиев се казваше, че срещу лечебното заведение са заведени седем дела за фалшиви сертификати, а общата стойност на исковете е 520 000 лева. В документа се споменаваше още за 20 души от персонала, които получават заплати, без да ходят на работа, както и за кадри без квалификация, назначени на несъответстващи позиции. Съобщаваше се и за още множество нередности, за които до момента не се знае извършени ли са проверки и какво  установено.



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
trR5


Всичко за коронавируса
Още новини
Конференция „Септични състояния и интензивно лечение“ предстои в Панагюрище
25.04.2024 17:35:40

Конференция „Септични състояния и интензивно лечение“ предстои в Панагюрище

Научна конференция „Септични състояния и интензивно лечение“ ще се проведе в периода ...

Училище по атопичен дерматит организира МБАЛ
25.04.2024 17:26:10

Училище по атопичен дерматит организира МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" - Кърджали

Училище за пациенти и родители на деца с атопичен дерматит ще се проведе на 27 април в Кърджали, ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...