!
Събота, 27 Юли 2024
14
ноем
 

Проф. Петко Салчев:

Ограниченията на бюджетите за обществено здраве изискват креативни решения

Четвъртък, 14 Ноември 2019 | 16:49:50 Надежда Ненова


Европа е изправена пред голяма пропаст между нуждите на хората и реалните бюджети , които са мобилизирани за социална инфраструктура (т.е. социални услуги, образование, здравни услуги и жилища), които са ключови социални детерминанти на здравето. Публи

Европа е изправена пред голяма пропаст между нуждите на хората и реалните бюджети , които са мобилизирани за социална инфраструктура (т.е. социални услуги, образование, здравни услуги и жилища), които са ключови социални детерминанти на здравето. Публичните инвестиции са с 20% по ниски от преди десетилетие, което означава, че услуги като образование, здравеопазване и социална защита са намалили стандартите.

 Това казва проф. д-р Петко Салчев, директор на дирекция “Класификационни системи, стандарти и иновации” в НЦОЗА в презентацията си за конференцията „Иновации и добри практики в здравния сектор“. По време на конференцията той заяви, че се отказал да говори по тази тема, за да може да каже какво се случва в Европа и колко е важно да поставим акцента върху общественото здраве и в България, но презентацията му беше изпратена до всички гости и участници в конференцията.

В ЕС през 2016 г. две трети от ранната смърт на хора под 75 години са можели да бъдат избегнати. Това е 1,2 милиона от 1,7 милиона смъртни случая. От тях 741 000 смъртни случаи биха могли да бъдат избегнати чрез ефективни намеси в общественото здраве и първичната превенция, а 422 000 смъртни случаи чрез навременни и ефективни намеси в здравеопазването.

Продължаващата всеобхватност на неравенствата в здравеопазването в и между европейските страни означава , че са необходими нови подходи. Ограниченията на бюджетите за обществено здраве изискват креативни и нови начини за финансиране и предоставяне на услуги, които насърчават и защитават здравето и благополучието.

„Ние знаем, че съществуващите бюджети далеч не отговарят на настоящите и прогнозираните нужди; публичните ресурси са ограничени, преразпределението на ограничени съществуващи средства може да доведе до допълнително разделение (дисбаланс) в здравните системи. Междувременно разходите за дългосрочни грижи продължават да растат. Всички здравни и социални системи търсят нови начини за устойчиво задоволяване на потребностите и често цитират превенцията като по добра инвестиция от лечението. Такива ограничения върху бюджетите за обществено здраве изискват креативни и нови начини за финансиране и предоставяне на услуги за насърчаване и защита на здравето и благополучието“, казва проф. Салчев в презентацията си.

По думите му едно от основните предизвикателства пред финансирането пред здравния и социалния сектор е начинът да се направи възвръщаемостта на инвестициите в услуги за насърчаване на здравето да е ясна и привлекателна за инвеститорите.

„Два са основните финансови инструмента за социално въздействие: облигации за социално въздействие (SIB) и договаряне на социални резултати (SOC). SIB може да се разбира като заем, даден от инвеститор, при който погасяването е свързано с постигането на конкретни договорени здравни (или социални ) резултати. SOC помагат на участващите организации да приведат своите стимули за постигане на социални резултати , като същевременно спестяват публични разходи поради фокуса си върху превенцията и генерирането на възвръщаемост на инвестициите“, казва проф. Салчев.

Той подчертава, че целта на инвестиции за здраве е насочена към постигане на допълнителни ползи за здравето чрез дейности, които не са непременно пряко свързани със здравето. „Тази концепция е т.н. холистичен подход, който признава вътрешната зависимост между икономическите, социалните, здравните и факторите на околната среда. Инвестициите в здравната система (лечебните заведения) трябва да се разбират като инвестиции в здравето и трябва да добавят допълнителна социална и икономическа полза за обществото (или да се трансформират в инвестиция за здравето), пише още проф. Салчев.



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Ct7G


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...