Сряда, 22 Март 2023
10
март
11
 

Д-р Весел Кантарджиев:

Поставянето на диагнозата е като детективска работа

Младите колеги започват работа с думите: „Колко пари ще взимам?“

Неделя, 10 Март 2019 | 09:40:28 Надежда Ненова
11

Д-р Весел Кантарджиев завършва "Медицина" в Медицинския университет в София през 2004 г. През 2013 г. придобива специалност "Дерматология и венерология", а от 2018 г. е и "доктор по медицина". Започва работа в Клиниката по дерматология буквално от
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Весел Кантарджиев завършва "Медицина" в Медицинския университет в София през 2004 г. През 2013 г. придобива специалност "Дерматология и венерология", а от 2018 г. е и "доктор по медицина". Започва работа в Клиниката по дерматология буквално от "студентската скамейка", като между 2004 и 2006 г. е доброволец. След това е назначен за oрдинатор към Отделението по дерматохирургия. През 2014 г. става негов началник, а година по-късно оглавява Отделението по кожни и венерически болести.

Д-р Кантарджиев има няколко обучения в чужбина. Първото е през 2009 г., във Виена, Австрия при проф. Ервин Чахлер. През 2013 г. овладява тънкостите на дерматохирургията в Мюнхен, Германия, при проф. Маркус Браун-Фалко. В периода 2011-2014 г. д-р Кантарджиев е модератор на различни курсове в рамките на Лятната академия по практична дерматология и естетична медицина в София. Ръководи обученията по криохирургия четири поредни години (от 2011 до 2013 г.). През 2013 г. е модератор на курса по хирургия на нокти, заедно с проф. Екарт Ханеке. А година по-късно - и този по дерматохирургия, съвместно с д-р Северин Льойтли. Д-р Кантарджиев е експерт-консултант на Здравната каса за лечението на псориазис. Председател е на комисията за отпускане на скъпоструващи медикаменти за терапията на това заболяване към НЗОК. Хоноруван преподавател е в Медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Има публикации в български и чуждестранни научни издания, както и участия на международни форуми и конференции в страната. Д-р Кантарджиев е член на Етичната комисия към Столичната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС), както и на Етичната комисия на ВМА. Част е от Онкокомитета на Академията. 

Д-р Кантарджиев, как избрахте медицината за своя професия?

Аз съм трето поколение доктор и от двете страни. И двамата дядовци, светла им памет, бяха лекари, майка ми, лека й пръст, беше доктор, баща ми е доктор. Вкъщи много рядко се е говорело за теми, несвързани с медицината и още от малък в мен се създаде една любов към нея. Виждаше ми се много интересно. Първо, поставянето на диагнозата, което е малко като детективската работа. След това е удовлетвореността, когато помогнеш на някого, без значение дали с благодарност или без благодарност в очите му. Човек се чувства по-добре.

А как избрахте специалността си?

Баща ми, бидейки микробиолог, се занимаваше още от едно време с полово предавани инфекции и на мен, още като малък, ми беше много интересно. Трудно бих могъл да го достигна в микробиологията и постоянно щяха да ме сравняват с него или пък щяха да казват: „Виж колко по-лесно му се получиха нещата, заради баща му“. Затова реших да избера специалност, която хем се занимава с полово предавани болести, хем да не е микробиология. Това е една от причините да избера дерматологията. Отделно, тя е доста артистична специалност. Много от моите колеги я подценяват и я смятат за лека, но в дерматологията има изключително тежки и животозастрашаващи случаи. Донякъде е и хирургична специалност и ако човек го влече хирургията, може да се изявява. Дерматологията няма научаване – има от изключително често срещани кожни промени до изключително редки и екзотични.

Кои са случаите в кариерата Ви, които няма да забравите?

С човешкото нещастие не можеш да свикнеш. Има автоимунни заболявания, които са ужасяващи, а една част от тях водят до фатален край. Меланомът, който е най-злокачественото заболяване, описвано до момента, също е в нашата специалност. С тези неща няма как да свикне човек, колкото и да не са толкова чести. Помня всичките си пациенти в тежко състояние.

В България меланомът сякаш не е толкова разпространен, колкото например в САЩ. На какво се дължи това?

Колкото държавата е по-близо до екватора и на колкото по-висока надморска височина, толкова повече зачестяват случаите. За щастие, в България не е много разпространено това заболяване, но за сметка на това случаите с меланом, които виждаме, са в много напреднала фаза. Минава изключително много време от появата му до поставянето на диагнозата, което в голямата си част е фатално.

На какво се дължи това забавяне?

Когато една бенка тръгне да нараства, това се случва пред очите на пациента и той не го забелязва. По-често го забелязват близките му, които виждат пациента по-рядко. Другата причина, и може би най-главната, е, че тези образувания не болят. Когато човек не го боли, е склонен да неглижира проблема.  Доказана е пряката зависимост между появата на меланом и изгарянето на слънце в детска възраст. Има пряка връзка и с изгарянето на солариум. Това се доказа преди няколко години. Препоръката е да се избягва печенето на плажа между 11 часа и три часа следобед, когато слънцето е най-силно. В пълна сила това важи за децата и най-вече за бебенцата. Съветът ми е до две-тригодишна възраст да не се водят децата на плаж. Първо, заради слънцето и второ – заради обезводняването.

Каква е причината да останете в България?

Човек си тежи на мястото. Безспорен е отливът на младите специалисти, 50% от новозавършилите лекари заминават за чужбина, но все пак не всичко в медицината се върти около парите. Разбира се, добрият лекар трябва да получава добро заплащане, но в медицината специално не всичко се върти около това. И третата причина е, че все някой трябва да остане, за да помага на съгражданите си. При все че отношението към лекарското съсловие става все по-лошо и по-лошо, уважението все повече намалява, обиждат ни, бият ни, но това не са причини да откажат някого, ако си обича професията и родината. В моя род всички са били на специализация в чужбина и са имали възможност да не се върнат, но са се върнали. Аз също съм бил на специализация в чужбина, но съм се върнал. Колкото и да е хубаво там, колко и животът да е по-уреден, колкото и повече да уважават лекарите, някой трябва да остане и в тази държава. А ако наистина е добър в работата си, с течение на времето идва и възнаграждението. Прави ми впечатление, че младите лекари са все по-финансово ориентирани, докато по мое време важното беше да научиш занаята, да започнеш да го практикуваш и да станеш добър. Докато преди ни беше важно да ни дадат шанс, да специализираме, да се развиваме, сега младите колеги идват с думите: „Колко пари ще взимам?“. А парите идват с професионализма. Ако трябва да съм честен, за пари започнах да си мисля след четвъртата-петата година след като започнах да се занимавам с дерматология., при това – без да го споделям с никого.

Дерматологията обаче е една от най-печелившите специалности и много от колегите Ви могат да отдадат тези Ви разсъждения точно на този факт.

Това безспорно е така. Дерматологията обаче се дели на клинична и естетична. Аз с естетична дерматология не се занимавам. Болшинството от пациентите, които оперираме в нашата клиника, са възрастни хора със злокачествени заболявания и при тези пациенти заплащането на стои като водещ фактор. Стои удовлетворението от това да им помогнеш. Иначе безспорно е така – естетичната дерматология, разкрасителните процедури са сред най-скъпите. Трябва да се намери баланс между това да си позволяваш достойно да съществуваш и да се чувстваш добре от това, да спиш спокойно.

Споменахте агресията срещу лекарите – смятате ли, че информационните кампании са достатъчни, за да бъде преодоляна?

Откакто започна последната кампания, всеки ден има тормоз над лекари. Не мисля, че по някакъв начин се е отразила. Това може би е вкоренено в психологията на българина.

Навремето лекарите са били най-уважаваното съсловие.

Да, но навремето. Общо взето, уважението към лекарите върви с коефициента на интелигентност и образованието.

Как се разтоварвате от работата в клиниката?

От ранна пролет до късна есен, когато времето го позволява, се движа с колело. За съжаление, в столицата въздухът не е от най-чистите, но пък умерената физическа активност повишава нивата на ендорфините. Когато ми се отдава възможност, обичам да се разхождам сред природата – било то на планина или в полето. Цял живот съм тренирал нещо. Навремето съм тренирал 7-8 години плуване, фитнесът също не е за подценяване, но физическата активност не е задължително да бъде в залата.

Случва ли Ви се, когато сте сред приятели и в компания, да Ви бъдат задавани въпроси с диагностичен характер?

Свикнал съм с това, то ме следва неотклонно, където и да отида, сред каквито и компании да съм. Контактувам с доста хора, но не е имало случай, в който да не стане дума. При това, не е задължително въпросите да са свързани със специалността ми. Естествено е това, тъй като всеки човек от време на време има някакви кожни проблеми, но като цяло въпросите са общомедицински. Въпрос на навик и в никакъв случай не мога да кажа, че ме дразни. Свикнал съм.

Снимка: Надежда НеноваДруги интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
LScp

За да 27.12.2020 01:30:16

Бъде истински лекар,г-на трябва да се научи да спазва честта на лекаря-а при д-рВесел е в пряка зависимост от личното му отношение към пациента,базирано на повърхностни впечатления.Т.Е-Дали пациента му е симпатичен.И като имаме предвид това,че има високо самомнение, пациентът ,за да му е симпатичен трябва да му лази в кракатаЕТО ТОВА ТИ ЛИПСВА ,АМА МНОГО Г-Н КАНТАРДЖИЕВ -МЛАДШИ!Ако не завършиш тази школа,няма да си достоен лекар.Да не говорим за Ръководните Постове!

Гост 11.03.2019 23:22:19

Дано синът да не прилича на баща си - всезнайко без покритие.

Гост 12.03.2019 07:38:19

ДГД ХЕЙТЪРИТЕ... - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Гост 12.03.2019 07:49:40

А проф. Тодор Кантарджиев е ГОЛЯМ ПИЧ с невероятно чувство за хумор... !

За сведение 10.03.2019 15:07:12

"Навремето лекарите са били най-уважаваното съсловие. Да, но навремето. Общо взето, уважението към лекарите върви с коефициента на интелигентност и образованието." Там, където управляват комунистически МУТРИ и ЛАКЕИТЕ им, уважението към тази велика професия рязко намалява!

Гост 10.03.2019 13:05:26

Мамин златен

Един ОПЛ на 33 10.03.2019 12:34:36

Аха, така значи :):):) Е, от уважение към г-н Професора ще ви спестя мнението си по въпроса.

Вътрешен 10.03.2019 10:28:46

Пич, защо не кажеш, че баща ти - професорът те уреди на това сладко място? Защо не кажеш, че никога не си виждал ИСТИНСКИ, а не бутиков пациент? И имаш наглостта да твърдиш, че не нямало смисъл да се заминава за чужбина?! Такива келеши като теб и татко ти унищожиха медицината в България!

Гост 27.12.2020 22:57:52

Даааа,местенцето е много,безобразно сладкооо.И как го заслужи,като казваш,че не било сладко?що не идеш например в 5 та градска шеф на кожна клиника,като не било сладко?Бутиковото отделение на Военна болница направено от проф.Кадурина с помощтта на ген Тончев с всички всевъзможни екстри,най-доброто на Балканския полуостров!И ни разправя,че на 37 години е Бог? Я му намерете по-подходящо за годините и образованието място!Не е за там този човек,с това ЕГО.

Гост 10.03.2019 17:44:33

Защото пациентите му са истински, а не бутикови. Защото мястото никак не е сладко. И не виждам да твърди, че няма смисъл да се заминава за чужбина. Заминавйте бе, кой ви спира?! Бягайте при кинтите, ама все ще са ви малко.

Гост 10.03.2019 18:36:34

Какво е това изродено общество, което не му прави впечатление заплата 6 000 евро на футболист в средняшки отбор и 680 лева на медицинска сестра??? ПОЗОР!


Всичко за коронавируса
Още новини
Прецизират приложението на някои биологични терапии при улцерозен колит
22.03.2023 17:19:25

Прецизират приложението на някои биологични терапии при улцерозен колит

Две допълнения съдържа проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 15 от 2019 г. з ...

Близо 6000 теста за рак на дебелото черво са направени за половин година безплатен скрининг
22.03.2023 16:45:41

Близо 6000 теста за рак на дебелото черво са направени за половин година безплатен скрининг

5679 теста за рак на дебелото черво са направени по време на програмата „Заедно срещу рака ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...