!
Четвъртък, 25 Април 2024
10
март
13
 

Д-р Весел Кантарджиев:

Поставянето на диагнозата е като детективска работа

Младите колеги започват работа с думите: „Колко пари ще взимам?“

Неделя, 10 Март 2019 | 09:40:28 Надежда Ненова
13

Д-р Весел Кантарджиев завършва "Медицина" в Медицинския университет в София през 2004 г. През 2013 г. придобива специалност "Дерматология и венерология", а от 2018 г. е и "доктор по медицина". Започва работа в Клиниката по дерматология буквално от
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Весел Кантарджиев завършва "Медицина" в Медицинския университет в София през 2004 г. През 2013 г. придобива специалност "Дерматология и венерология", а от 2018 г. е и "доктор по медицина". Започва работа в Клиниката по дерматология буквално от "студентската скамейка", като между 2004 и 2006 г. е доброволец. След това е назначен за oрдинатор към Отделението по дерматохирургия. През 2014 г. става негов началник, а година по-късно оглавява Отделението по кожни и венерически болести.

Д-р Кантарджиев има няколко обучения в чужбина. Първото е през 2009 г., във Виена, Австрия при проф. Ервин Чахлер. През 2013 г. овладява тънкостите на дерматохирургията в Мюнхен, Германия, при проф. Маркус Браун-Фалко. В периода 2011-2014 г. д-р Кантарджиев е модератор на различни курсове в рамките на Лятната академия по практична дерматология и естетична медицина в София. Ръководи обученията по криохирургия четири поредни години (от 2011 до 2013 г.). През 2013 г. е модератор на курса по хирургия на нокти, заедно с проф. Екарт Ханеке. А година по-късно - и този по дерматохирургия, съвместно с д-р Северин Льойтли. Д-р Кантарджиев е експерт-консултант на Здравната каса за лечението на псориазис. Председател е на комисията за отпускане на скъпоструващи медикаменти за терапията на това заболяване към НЗОК. Хоноруван преподавател е в Медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Има публикации в български и чуждестранни научни издания, както и участия на международни форуми и конференции в страната. Д-р Кантарджиев е член на Етичната комисия към Столичната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС), както и на Етичната комисия на ВМА. Част е от Онкокомитета на Академията. 

Д-р Кантарджиев, как избрахте медицината за своя професия?

Аз съм трето поколение доктор и от двете страни. И двамата дядовци, светла им памет, бяха лекари, майка ми, лека й пръст, беше доктор, баща ми е доктор. Вкъщи много рядко се е говорело за теми, несвързани с медицината и още от малък в мен се създаде една любов към нея. Виждаше ми се много интересно. Първо, поставянето на диагнозата, което е малко като детективската работа. След това е удовлетвореността, когато помогнеш на някого, без значение дали с благодарност или без благодарност в очите му. Човек се чувства по-добре.

А как избрахте специалността си?

Баща ми, бидейки микробиолог, се занимаваше още от едно време с полово предавани инфекции и на мен, още като малък, ми беше много интересно. Трудно бих могъл да го достигна в микробиологията и постоянно щяха да ме сравняват с него или пък щяха да казват: „Виж колко по-лесно му се получиха нещата, заради баща му“. Затова реших да избера специалност, която хем се занимава с полово предавани болести, хем да не е микробиология. Това е една от причините да избера дерматологията. Отделно, тя е доста артистична специалност. Много от моите колеги я подценяват и я смятат за лека, но в дерматологията има изключително тежки и животозастрашаващи случаи. Донякъде е и хирургична специалност и ако човек го влече хирургията, може да се изявява. Дерматологията няма научаване – има от изключително често срещани кожни промени до изключително редки и екзотични.

Кои са случаите в кариерата Ви, които няма да забравите?

С човешкото нещастие не можеш да свикнеш. Има автоимунни заболявания, които са ужасяващи, а една част от тях водят до фатален край. Меланомът, който е най-злокачественото заболяване, описвано до момента, също е в нашата специалност. С тези неща няма как да свикне човек, колкото и да не са толкова чести. Помня всичките си пациенти в тежко състояние.

В България меланомът сякаш не е толкова разпространен, колкото например в САЩ. На какво се дължи това?

Колкото държавата е по-близо до екватора и на колкото по-висока надморска височина, толкова повече зачестяват случаите. За щастие, в България не е много разпространено това заболяване, но за сметка на това случаите с меланом, които виждаме, са в много напреднала фаза. Минава изключително много време от появата му до поставянето на диагнозата, което в голямата си част е фатално.

На какво се дължи това забавяне?

Когато една бенка тръгне да нараства, това се случва пред очите на пациента и той не го забелязва. По-често го забелязват близките му, които виждат пациента по-рядко. Другата причина, и може би най-главната, е, че тези образувания не болят. Когато човек не го боли, е склонен да неглижира проблема.  Доказана е пряката зависимост между появата на меланом и изгарянето на слънце в детска възраст. Има пряка връзка и с изгарянето на солариум. Това се доказа преди няколко години. Препоръката е да се избягва печенето на плажа между 11 часа и три часа следобед, когато слънцето е най-силно. В пълна сила това важи за децата и най-вече за бебенцата. Съветът ми е до две-тригодишна възраст да не се водят децата на плаж. Първо, заради слънцето и второ – заради обезводняването.

Каква е причината да останете в България?

Човек си тежи на мястото. Безспорен е отливът на младите специалисти, 50% от новозавършилите лекари заминават за чужбина, но все пак не всичко в медицината се върти около парите. Разбира се, добрият лекар трябва да получава добро заплащане, но в медицината специално не всичко се върти около това. И третата причина е, че все някой трябва да остане, за да помага на съгражданите си. При все че отношението към лекарското съсловие става все по-лошо и по-лошо, уважението все повече намалява, обиждат ни, бият ни, но това не са причини да откажат някого, ако си обича професията и родината. В моя род всички са били на специализация в чужбина и са имали възможност да не се върнат, но са се върнали. Аз също съм бил на специализация в чужбина, но съм се върнал. Колкото и да е хубаво там, колко и животът да е по-уреден, колкото и повече да уважават лекарите, някой трябва да остане и в тази държава. А ако наистина е добър в работата си, с течение на времето идва и възнаграждението. Прави ми впечатление, че младите лекари са все по-финансово ориентирани, докато по мое време важното беше да научиш занаята, да започнеш да го практикуваш и да станеш добър. Докато преди ни беше важно да ни дадат шанс, да специализираме, да се развиваме, сега младите колеги идват с думите: „Колко пари ще взимам?“. А парите идват с професионализма. Ако трябва да съм честен, за пари започнах да си мисля след четвъртата-петата година след като започнах да се занимавам с дерматология., при това – без да го споделям с никого.

Дерматологията обаче е една от най-печелившите специалности и много от колегите Ви могат да отдадат тези Ви разсъждения точно на този факт.

Това безспорно е така. Дерматологията обаче се дели на клинична и естетична. Аз с естетична дерматология не се занимавам. Болшинството от пациентите, които оперираме в нашата клиника, са възрастни хора със злокачествени заболявания и при тези пациенти заплащането на стои като водещ фактор. Стои удовлетворението от това да им помогнеш. Иначе безспорно е така – естетичната дерматология, разкрасителните процедури са сред най-скъпите. Трябва да се намери баланс между това да си позволяваш достойно да съществуваш и да се чувстваш добре от това, да спиш спокойно.

Споменахте агресията срещу лекарите – смятате ли, че информационните кампании са достатъчни, за да бъде преодоляна?

Откакто започна последната кампания, всеки ден има тормоз над лекари. Не мисля, че по някакъв начин се е отразила. Това може би е вкоренено в психологията на българина.

Навремето лекарите са били най-уважаваното съсловие.

Да, но навремето. Общо взето, уважението към лекарите върви с коефициента на интелигентност и образованието.

Как се разтоварвате от работата в клиниката?

От ранна пролет до късна есен, когато времето го позволява, се движа с колело. За съжаление, в столицата въздухът не е от най-чистите, но пък умерената физическа активност повишава нивата на ендорфините. Когато ми се отдава възможност, обичам да се разхождам сред природата – било то на планина или в полето. Цял живот съм тренирал нещо. Навремето съм тренирал 7-8 години плуване, фитнесът също не е за подценяване, но физическата активност не е задължително да бъде в залата.

Случва ли Ви се, когато сте сред приятели и в компания, да Ви бъдат задавани въпроси с диагностичен характер?

Свикнал съм с това, то ме следва неотклонно, където и да отида, сред каквито и компании да съм. Контактувам с доста хора, но не е имало случай, в който да не стане дума. При това, не е задължително въпросите да са свързани със специалността ми. Естествено е това, тъй като всеки човек от време на време има някакви кожни проблеми, но като цяло въпросите са общомедицински. Въпрос на навик и в никакъв случай не мога да кажа, че ме дразни. Свикнал съм.

Снимка: Надежда НеноваДруги интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
pB%U

Дарина Нанева 15.05.2023 12:58:33

Благодарността е най здравословната от всички човешки емоции.,,Благодаря"е най-силно енергийна дума по-въздействаща дори от,,обичам те"В нея няма его, няма очакване или претенция. Тя е дар на признателност. За това искам да благодаря на Доц.Кантарджиев за неговото отношение и подход и най вече за изключителния професионализъм към моето заболяване Лихен планус.След две годишно ходене при различни лекари от град на град,попаднах при него.Аз,една непозната,без протекции ,бях лекувана с такова внимание,отношение ,че незнаех дали това е истина.Истина е!Доц Кантарджиев е голям специалист!Горещо препоръчвам ВМА и Доц.Кантарджиев!

Дарина Нанева 15.05.2023 12:55:31

Благодарността е най здравословната от всички човешки емоции.,,Благодаря"е най-силно енергийна дума по-въздействаща дори от,,обичам те"В нея няма его, няма очакване или претенция. Тя е дар на признателност. За това искам да благодаря на Доц.Кантарджиев за неговото отношение и подход и най вече за изключителния професионализъм към моето заболяване Лихен планус.След две годишно ходене при различни лекари от град на град,попаднах при него.Аз,една непозната,без протекции ,бях лекувана с такова внимание,отношение ,че незнаех дали това е истина.Истина е!Доц Кантарджиев е голям специалист!Горещо препоръчвам ВМА и Доц.Кантарджиев!

За да 27.12.2020 01:30:16

Бъде истински лекар,г-на трябва да се научи да спазва честта на лекаря-а при д-рВесел е в пряка зависимост от личното му отношение към пациента,базирано на повърхностни впечатления.Т.Е-Дали пациента му е симпатичен.И като имаме предвид това,че има високо самомнение, пациентът ,за да му е симпатичен трябва да му лази в кракатаЕТО ТОВА ТИ ЛИПСВА ,АМА МНОГО Г-Н КАНТАРДЖИЕВ -МЛАДШИ!Ако не завършиш тази школа,няма да си достоен лекар.Да не говорим за Ръководните Постове!

Гост 11.03.2019 23:22:19

Дано синът да не прилича на баща си - всезнайко без покритие.

Гост 12.03.2019 07:38:19

ДГД ХЕЙТЪРИТЕ... - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Гост 12.03.2019 07:49:40

А проф. Тодор Кантарджиев е ГОЛЯМ ПИЧ с невероятно чувство за хумор... !

За сведение 10.03.2019 15:07:12

"Навремето лекарите са били най-уважаваното съсловие. Да, но навремето. Общо взето, уважението към лекарите върви с коефициента на интелигентност и образованието." Там, където управляват комунистически МУТРИ и ЛАКЕИТЕ им, уважението към тази велика професия рязко намалява!

Гост 10.03.2019 13:05:26

Мамин златен

Един ОПЛ на 33 10.03.2019 12:34:36

Аха, така значи :):):) Е, от уважение към г-н Професора ще ви спестя мнението си по въпроса.

Вътрешен 10.03.2019 10:28:46

Пич, защо не кажеш, че баща ти - професорът те уреди на това сладко място? Защо не кажеш, че никога не си виждал ИСТИНСКИ, а не бутиков пациент? И имаш наглостта да твърдиш, че не нямало смисъл да се заминава за чужбина?! Такива келеши като теб и татко ти унищожиха медицината в България!

Гост 27.12.2020 22:57:52

Даааа,местенцето е много,безобразно сладкооо.И как го заслужи,като казваш,че не било сладко?що не идеш например в 5 та градска шеф на кожна клиника,като не било сладко?Бутиковото отделение на Военна болница направено от проф.Кадурина с помощтта на ген Тончев с всички всевъзможни екстри,най-доброто на Балканския полуостров!И ни разправя,че на 37 години е Бог? Я му намерете по-подходящо за годините и образованието място!Не е за там този човек,с това ЕГО.

Гост 10.03.2019 17:44:33

Защото пациентите му са истински, а не бутикови. Защото мястото никак не е сладко. И не виждам да твърди, че няма смисъл да се заминава за чужбина. Заминавйте бе, кой ви спира?! Бягайте при кинтите, ама все ще са ви малко.

Гост 10.03.2019 18:36:34

Какво е това изродено общество, което не му прави впечатление заплата 6 000 евро на футболист в средняшки отбор и 680 лева на медицинска сестра??? ПОЗОР!


Всичко за коронавируса
Още новини
Разпределиха ресорите на зам.-министрите
24.04.2024 17:56:24

Разпределиха ресорите на зам.-министрите

Разпределени са ресорите на заместник-министрите на здравеопазването от екипа на служебния минист ...

МЗ: 387 са официално съобщените случаи на коклюш у нас
24.04.2024 17:29:26 Невена Попова

МЗ: 387 са официално съобщените случаи на коклюш у нас

Официално съобщените случаи на коклюш в страната са 387. Това каза пред журналисти д-р Кремена Па ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...