Събота, 26 Ноември 2022
15
авг
3
 

БАПЗГ:

Фалшивият сайт е резултат от липсата на регламент за работа на медсестри в извънболничната помощ

Сряда, 15 Август 2018 | 17:11:01
3

Подаденият сигнал от Пациентски организации „Заедно с теб“ за наличието на

Подаденият сигнал от Пациентски организации „Заедно с теб“ за наличието на съмнителен сайт за регистрация на медицински сестри за оказване на медицински дейности в дома на пациента за пореден път с огромна острота поставя въпроса за нуждите на българските граждани от здравни грижи с гарантирано качество в извънболничната помощ. Този въпрос все още няма отговор, въпреки последователните и целенасочени усилия на БАПЗГ повече от 10 години да бъде намерено неговото законово решение. Това се казва в отворено писмо от Българската агенция на професионалистите по здравни грижи, адресирано до здравния министър Кирил Ананиев и медиите.

„Писмото на пациентските организации е поредният повод да сигнализираме, че няма ясно разписан законов регламент за извършване на здравни грижи в извънболничната помощ под формата на частна практика в рамките на професионалната компетентност и отговорност на специалистите по здравни грижи. Получава се парадокс – от една страна има наредба на Министерството на здравеопазването от 8 февруари 2011 г. за професионалните дейности, които медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти могат да извършват по назначение или самостоятелно, от друга страна –извършването на дейности по здравни грижи в частната практика не е регламентирано от закона. За да отговорят на нуждите на пациентите професионалисти по здравни грижи се регистрират по Търговския закон и извършват дейности по домовете без контрола на РЗИ и БАПЗГ. По този начин няма гаранция за тяхната професионална компетентност и качеството на извършените от тях дейности по здравни грижи“, се казва в писмото, подписано от председателя на Асоциацията Милка Василева.

„Важно е да се отбележи, че самите специалисти, които оказват здравни грижи по домовете, също нямат сигурност и защита. В същото време законовият вакуум дава възможност на лица без медицинско образование да се регистрират в съмнителни сайтове, които предлагат оказване на здравни грижи по домовете и по този начин получават безпрепятствена възможност да извършват опасни за здравето на пациентите услуги“, подчертават от организацията.

БАПЗГ алармира, че грижата за възрастните хора, пациентите, изписани от стационар и нуждаещите се от грижи в дома, е преминала изцяло в сивата икономика, без контрол и без регламент. Това според тях се отнася с пълна сила и за дейностите на рехабилитаторите. Особено опасно е и безразборното създаване на Училища за бременни и родители от лица без медицинско образование, за които липсват критерии кой и до каква степен може да коментира въпроси, свързани с бременността, раждането, кърменето, храненето и отглеждането на малкото дете, смятат от Асоциацията. „Крещяща е нуждата от приемането на законова рамка и правила, които да регламентират компетенциите и отговорностите на различните категории професионалисти, свързани с извънболничните медицински дейности и дейности по здравни грижи“, подчертават още от там.

БАПЗГ за пореден път отправя апел за спешни законови промени, които да гарантират безпрепятствен достъп до здравни грижи в извънболничната помощ чрез ясно регламентирани и регулирани практики. „Продължаваме да настояваме за политическо съгласие за осъществяването на ефективни реформи в здравеопазването, които да дадат възможност за извършването на качествени здравни грижи в извънболничната помощ от професионалисти, които отговарят на всички изисквания на компетентните здравни институции и БАПЗГ като съсловна организация на професионалистите по здравни грижи“, пише Василева.

БАПЗГ предупреждава, че ако не се вземат спешни мерки за решаването на поставените по-горе въпроси, негативните последици за обществото и цялата здравна система ще се задълбочават.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kc#5

Гост 15.08.2018 21:56:58

Пролетарски вой да се запази 'безплатното здравно обслужване на населението, ха-ха-ха. За червените другари и другарки по-добре да няма обслужване по домовете щом ще се плаща. Смахната логика на червените консуматори на услуги. Кака Милка сигурно иска процент от парите дадени на медсестрите за инжекции в къщи- мда, както всяка мафиотска групировка , която разбере,че някой взима някакви пари от някъде на нейната територия без 'протекция и без да си е платил........ Затова и десетки хиляди медицински сестри не работят професията ,а са продавачки бягат в чужбина да не работята на комунистите и робовладелските организаци като БАПЗГ и ли други с ГЗ в абревиатурата...

На баба ти хвърчилото 16.08.2018 13:32:36

Ало, не канения гост и ти май си от групата на мошениците и ти харесва да си пълни гушата от бедните и страдащи хора! Абе, ти да не си оня дето все се натиска за някакъв ръководен пост?

Гост 16.08.2018 15:24:54

Скоро ще гледащ медицински сестри и лекари само по филмите бе потник. Ще видиш лично какво е 'бедните и страдащи хора', комуне. А иначе всеки лекар е с ръководен пост , бе тъпчо- нарича се ЧАСТНА ЛЕКАРСКА ПРАКТИКА. Там пролетарският боклук не може да е началник на интелигенцията за твое съжаление.


Всичко за коронавируса
Още новини
Медицински университет – Пловдив открива  Годишна благотворителна изложба
26.11.2022 15:53:04

Медицински университет – Пловдив открива Годишна благотворителна изложба

Годишна благотворителна изложба на Арт Ателие в Медицинс ...

Оперираха сърцето на тримесечно бебе в Киев под светлината на фенерче
26.11.2022 12:45:05

Оперираха сърцето на тримесечно бебе в Киев под светлината на фенерче

Сърцето на 3-месечно бебе беше оперирано успешно в Киев на светлината на фенерче, съобщи БНТ. Мом ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...