Неделя, 24 Септември 2023
15
авг
3
 

БАПЗГ:

Фалшивият сайт е резултат от липсата на регламент за работа на медсестри в извънболничната помощ

Сряда, 15 Август 2018 | 17:11:01
3

Подаденият сигнал от Пациентски организации „Заедно с теб“ за наличието на

Подаденият сигнал от Пациентски организации „Заедно с теб“ за наличието на съмнителен сайт за регистрация на медицински сестри за оказване на медицински дейности в дома на пациента за пореден път с огромна острота поставя въпроса за нуждите на българските граждани от здравни грижи с гарантирано качество в извънболничната помощ. Този въпрос все още няма отговор, въпреки последователните и целенасочени усилия на БАПЗГ повече от 10 години да бъде намерено неговото законово решение. Това се казва в отворено писмо от Българската агенция на професионалистите по здравни грижи, адресирано до здравния министър Кирил Ананиев и медиите.

„Писмото на пациентските организации е поредният повод да сигнализираме, че няма ясно разписан законов регламент за извършване на здравни грижи в извънболничната помощ под формата на частна практика в рамките на професионалната компетентност и отговорност на специалистите по здравни грижи. Получава се парадокс – от една страна има наредба на Министерството на здравеопазването от 8 февруари 2011 г. за професионалните дейности, които медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти могат да извършват по назначение или самостоятелно, от друга страна –извършването на дейности по здравни грижи в частната практика не е регламентирано от закона. За да отговорят на нуждите на пациентите професионалисти по здравни грижи се регистрират по Търговския закон и извършват дейности по домовете без контрола на РЗИ и БАПЗГ. По този начин няма гаранция за тяхната професионална компетентност и качеството на извършените от тях дейности по здравни грижи“, се казва в писмото, подписано от председателя на Асоциацията Милка Василева.

„Важно е да се отбележи, че самите специалисти, които оказват здравни грижи по домовете, също нямат сигурност и защита. В същото време законовият вакуум дава възможност на лица без медицинско образование да се регистрират в съмнителни сайтове, които предлагат оказване на здравни грижи по домовете и по този начин получават безпрепятствена възможност да извършват опасни за здравето на пациентите услуги“, подчертават от организацията.

БАПЗГ алармира, че грижата за възрастните хора, пациентите, изписани от стационар и нуждаещите се от грижи в дома, е преминала изцяло в сивата икономика, без контрол и без регламент. Това според тях се отнася с пълна сила и за дейностите на рехабилитаторите. Особено опасно е и безразборното създаване на Училища за бременни и родители от лица без медицинско образование, за които липсват критерии кой и до каква степен може да коментира въпроси, свързани с бременността, раждането, кърменето, храненето и отглеждането на малкото дете, смятат от Асоциацията. „Крещяща е нуждата от приемането на законова рамка и правила, които да регламентират компетенциите и отговорностите на различните категории професионалисти, свързани с извънболничните медицински дейности и дейности по здравни грижи“, подчертават още от там.

БАПЗГ за пореден път отправя апел за спешни законови промени, които да гарантират безпрепятствен достъп до здравни грижи в извънболничната помощ чрез ясно регламентирани и регулирани практики. „Продължаваме да настояваме за политическо съгласие за осъществяването на ефективни реформи в здравеопазването, които да дадат възможност за извършването на качествени здравни грижи в извънболничната помощ от професионалисти, които отговарят на всички изисквания на компетентните здравни институции и БАПЗГ като съсловна организация на професионалистите по здравни грижи“, пише Василева.

БАПЗГ предупреждава, че ако не се вземат спешни мерки за решаването на поставените по-горе въпроси, негативните последици за обществото и цялата здравна система ще се задълбочават.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
VBGp

Гост 15.08.2018 21:56:58

Пролетарски вой да се запази 'безплатното здравно обслужване на населението, ха-ха-ха. За червените другари и другарки по-добре да няма обслужване по домовете щом ще се плаща. Смахната логика на червените консуматори на услуги. Кака Милка сигурно иска процент от парите дадени на медсестрите за инжекции в къщи- мда, както всяка мафиотска групировка , която разбере,че някой взима някакви пари от някъде на нейната територия без 'протекция и без да си е платил........ Затова и десетки хиляди медицински сестри не работят професията ,а са продавачки бягат в чужбина да не работята на комунистите и робовладелските организаци като БАПЗГ и ли други с ГЗ в абревиатурата...

На баба ти хвърчилото 16.08.2018 13:32:36

Ало, не канения гост и ти май си от групата на мошениците и ти харесва да си пълни гушата от бедните и страдащи хора! Абе, ти да не си оня дето все се натиска за някакъв ръководен пост?

Гост 16.08.2018 15:24:54

Скоро ще гледащ медицински сестри и лекари само по филмите бе потник. Ще видиш лично какво е 'бедните и страдащи хора', комуне. А иначе всеки лекар е с ръководен пост , бе тъпчо- нарича се ЧАСТНА ЛЕКАРСКА ПРАКТИКА. Там пролетарският боклук не може да е началник на интелигенцията за твое съжаление.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Теодора Делчева: Загрижеността, отзивчивостта и най-вече отговорността са от първостепенна важност в лекарската професия
24.09.2023 11:15:03 Невена Попова

Д-р Теодора Делчева: Загрижеността, отзивчивостта и най-вече отговорността са от първостепенна важност в лекарската професия

Д-р Теодора Делчева е възпитаник на МУ - София Завършва образованието си през 2022 г. От февр ...

Високият холестерол причинява смъртта на 2,6 млн. души годишно
24.09.2023 10:41:43

Високият холестерол причинява смъртта на 2,6 млн. души годишно

Всяка година високият холестерол причинява смъртта на 2.6 млн. души по света. Той е сред основнит ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...