!
Събота, 27 Юли 2024
23
февр
4
 

Фондация „За доброто“: Практиката в МБАЛ-Сливен не само е антихуманна, но е и незаконна

Сряда, 23 Февруари 2022 | 15:02:49
4

„Като неправителствена организация, целяща подобряване условията на детско здравеопазване в страната, с настоящото изказваме абсолютното си несъгласие и възмущение с позицията на МБАЛ „д-р Иван Селимински“, гр. Сливен, по повод разпро

„Като неправителствена организация, целяща подобряване условията на детско здравеопазване в страната, с настоящото изказваме абсолютното си несъгласие и възмущение с позицията на МБАЛ „д-р Иван Селимински“, гр. Сливен, по повод разпространените кадри на „имобилизирани“ за тяхно добро и здраве деца“. Това се казва в позиция на фондация „За доброто“ по повод обездвижените деца в областната болница. Позицията е изпратена до Инспектората на Министерство на здравеопазването, Държавна агенция за закрила на детето, Омбудсмана на Република България, ИАМН, Прокуратурата, РЗИ-Сливен и областния управител на Сливен.

Припомняме, че в позицията си до bTV от болницата заявиха, че „в лечебните заведения е практика да се прилага имобилизиране (връзване) на пациенти в детска възраст, когато са на инфузионно лечение в болница, защото децата не могат да пазят системите си сами и така се предотвратяват физически травми, свързани с постоянната смяна на абоката“.

От фондацията напомнят на ръководството и медиците в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, че в България единственият легален начин да бъдат имобилизирани пациенти е по реда на наредба № 1 от 28 юни 2005 г. за реда за прилагане на мерки за временно физическо ограничаване при пациенти с установени психични разстройства. Децата изобщо не попадат в обхвата на наредбата и всяко тяхно ограничаване и имобилизация е остро нарушаване на техните права, за което Европейският съд по правата на човека многократно се е произнасял, отбелязват авторите на позицията.

„Добрите практики в лечението на пациентите не са тези, които прикриват дефицитите на професионализъм и персонал, или тези, които са „най-удобни“ на персонала, а тези, при които се гарантира максимална сигурност и полза за пациента. Ако се цели да се препятстват децата да не се самоувредят или да премахнат абокатите си, то най-разумно е да се ползват подходящи за целта шини за имобилизация на съответните крайници, както и да има постоянен сестрински надзор. Считаме, че е редно да отбележим, че подобно на демонстрираното поведение попада в обхвата на престъплението „злепоставяне“ по смисъла на Наказателния кодекс и би могло да доведе до негативни последици както за персонала, така и за ръководството на болницата“, казват от фондацията.

„Разбираме огорчението на ръководството на болницата и подхождаме с уважение към труда на медиците. Факт е, че те не работят при най-добрите условия съгласно добрите световни практики, но подобно на демонстрираното поведение, чрез неглижиране на проблема и приемане за нормално на практики, които са отречени в световен мащаб, не може да бъде споделено и толерирано“, се казва още в позицията. 

От фондация „За доброто“ предлагат помощта си включително и с експертиза за изграждане на добри практики, за да „не ставаме свидетели на подобни грозни картини отново“.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PTSv

КРЪВОЛОКЪТ ПУТИН 24.02.2022 10:04:21

Кървавият изверг Пундин За какви "НАЦИСТИ В КИЕВ" говориш, мръсен кагебистки ИЗВЕРГ? Половината им министри на украинците имат еврейски имена! МРЪСЕН ЛЪЖЛИВ ИЗВЕРГ - ИСТИНСКИЯТ НАЦИСТ СИ ТИ, УРОДЕ КЪРВАВ!

А междувременно... 23.02.2022 20:56:24

Аз пък не намирам за добра медийна практика водещите ДА ПСУВАТ В ЕФИР! Това специално до БТВ! "Именно тази ситуация ядоса водещият на „Преди обед“ Сашо Кадиев. При прякото включване в ефира на bTV на словото на министър-председателя Петков се чу как водещият го псува с думите „Ама аре бе, г-н Петков, говорете нещо, стига... д*ба майка му“." Та в тоя ред на мисли, да попитам КОГА бтв ЩЕ СЕ ИЗВИНИ ЗА ПРОСТАШКИЯ, ВУЛГАРЕН И ЦИНИЧЕН ЕЗИК НА ВОДЕЩИТЕ СИ? КОГА?

Гост 23.02.2022 15:57:45

Aми, фондацията да не дава само препоръки, ами да отиде и да работи на терен. Но, дори и да отидат ще искат пари. Такива са нашите фондации, нищо не правят безвъзмездно.

Гост 23.02.2022 18:50:52

Правилно!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...